Kampen om Oslo Børs nådde et foreløpig klimaks i morgentimene mandag i det Finanstilsynet baner vei for at begge frierne er egnede eiere - og viktigere - det stilles ingen eierskapsbegrensninger.

Dermed vil man med litt over 50 prosent eierskap ha full kontroll.

Det er godt nytt for fransk-nederlandske Euronext, som allerede har kontroll på over 53 prosent av aksjene.

Mindre godt nytt er det for det amerikanske børskonsernet Nasdaq.

Anført av sin Stockholmsavdeling, og med Oslo Børs-styret samt største aksjonærer som DNB og KLP i ryggen, kontrollerer Nasdaq rundt 35 prosent.

Dermed er det kun Finansdepartementets godkjennelse som gjenstår.

Ønsket eierskapssperre

De siste månedene har Euronext og Nasdaq kjempet om hvem som skal få lov til å kjøpe Oslo Børs VPS, der budene er identiske.

Kampen har derfor stått om hvilken eier som vil være best for Oslo Børs VPS, og hvorvidt norske myndigheter vil godkjenne de to beilerne.

Nasdaq har i samarbeid med styret i Oslo Børs – og deres advokater i Thommessen – kjempet for at myndighetene skal kreve at en kjøper må ha med seg minst to tredjedeler av aksjonærene. Argumentet har blant annet vært at en låst eiersituasjon, med to store børsgrupperinger, vil være uheldig for norsk næringsliv og kapitalmarkedet.

Håpet har vært at det ville diskvalifisere Euronext siden børsens to største aksjonærer, DNB og KLP, har slått fast at de foretrekker Nasdaq.

I Finanstilsynets anbefaling som nå er sendt til Finansdepartementet er det imidlertid ikke satt en slik eierskapsbegrensing.

- Ikke holdepunkter

Parallelt har ledelsen og styret ved Oslo Børs i kompaniskap med DNB, KLP, Sparebanken Vest med flere hevdet at det norske kapitalmarkedet er bedre tjent med at Nasdaq får overta Oslo Børs VPS.

I en sterk sladdet tilrådning som ble gjort tilgjengelig for offentligheten mandag formiddag, motgår Finanstilsynet den oppfatningen.

«Finanstilsynet har ikke holdepunkter for å konkludere at ervervet vil ha uønskede virkninger for finansmarkedenes virkemåte eller at søker ikke er egnet til å betjene det norske kapitalmarkedet», heter det i tilsynets vurdering av Euronext.

Saken fortsetter under bildet

Børsdirektør Bente A. Landsnes (t.v.) og Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl, her i det budet fra Nasdaq ble presentert.
Børsdirektør Bente A. Landsnes (t.v.) og Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl, her i det budet fra Nasdaq ble presentert. (Foto: Gorm K. Gaare)

Børsdirektør og konsernsjef Bente A. Landsnes i Oslo Børs VPS er ikke overrasket over at både Euronext og Nasdaq er blitt funnet å være egnet som potensielle eiere.

- Begge eier børser i dag, så vi kan ikke si at vi er overrasket over at begge har blitt ansett som egnet til å eie børser, sier Landsnes til DN.

Hun ønsker ikke å kommentere børsens posisjon om at det bør settes krav om minst to tredelers eierskap til ny eier før hun har lest vurderingen til Finanstilsynet.

Tilrådningen var fortsatt ikke offentlig da DN var i kontakt.

Peker på London og New York

Heller ikke DNB lar seg vippe av pinnen av Finanstilsynets vurdering.

- Det er ikke overraskende at begge budgiverne godkjennes av tilsynet. Men vi mener fortsatt at en ny eier bør eie mer enn 67 prosent, også for å unngå en situasjon med uavklart eierskap til børsen, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB til DN.

Saken fortsetter under bildet

Konserndirektør Thomas Midteide (t.v.) og DNB-sjef Rune Bjerke.
Konserndirektør Thomas Midteide (t.v.) og DNB-sjef Rune Bjerke. (Foto: Thomas Kleiven)

Han gjentar også DNBs støtte til Nasdaq.

- Vi har forpliktet oss til å selge våre aksjer til Nasdaq, og denne forpliktelsen står i nesten ett år framover. Vi mener Nasdaq er den beste aktøren for norsk næringsliv, blant annet fordi de har en sterk posisjon i kapitalmarkedene i Norden, England og USA, sier Midteide.

Over halvparten

Euronext opplyser mandag at børsgruppen per i dag kontrollerer 53,2 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. Dermed har børsgruppen allerede sikret seg over halvparten av aksjene i selskapet, og Finanstilsynet anbefaler altså at departementet godkjenner at Euronext får kjøpe disse aksjene.

– Euronext er overbevist om at selskapet vil være den beste eieren for Oslo Børs VPS og gjentar at Oslo Børs VPS, som del av Euronext-familien, vil bli en sterk og ledende børs og verdipapirsentral i Norden, uavhengig av øvrige børser i regionen, og et brohode for Euronext sin videre ekspansjon i Norden, skriver børsgruppen i en pressemelding mandag.

Euronext bekrefter i pressemeldingen at selskapet vil fremsette et tilbud med samme vilkår til alle aksjonærer som ikke har akseptert Euronexts nåværende tilbud når godkjennelsen fra Finansdepartementet foreligger.

– Vår ambisjon for Oslo Børs er å vokse. Vi har stor respekt for det faktum at Oslo Børs allerede er en suksess. Vi ønsker å gjøre denne suksessen enda større, skriver Euronext videre.

Grønt lys for Nasdaq

Finanstilsynet har også godkjent Nasdaq som passende eier.

Det bekrefter pressekontakt David Augustsson i Nasdaq.

– Vi er glade for at Finanstilsynet har anbefalt å godkjenne Nasdaq som kjøper av Oslo Børs VPS. Basert på støtten fra selskapets styre, ledelse og andre nøkkelaktører i det norske finansmarkedet er vi fortsatt overbevist om at vi er det beste alternativet for et fortsatt fremgangsrikt norsk kapitalmarked og vi ser frem imot det endelige vedtaket fra Finansdepartementet, skriver Augustsson i en epost til DN.

Nasdaq har i sitt tilbud, som løper til 30. april, satt krav om en akseptgrad på minst to tredjedeler. Opprinnelig krevde Nasdaq minst 90 prosent akseptsgrad.

Euronext har ikke krav om akseptgrad, men uttalt at selskapet vil beholde den andelen som oppnås. Deres tilbud løper til 6. mai.

Fortsetter å hamstre aksjer

Etter å ha støvsugd markedet for aksjer de siste ukene, kontrollerer Euronext gjennom egne aksjer og avgitte forhåndsaksepter per i dag 53,2 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS.

Euronext har de siste dagene fortsatt å hamstre aksjer i Oslo Børs VPS. En fersk aksjonærutskrift viser at Euronext forrige uke kjøpte ytterligere 74.404 aksjer i selskapet.

De siste tre ukene har Euronext kjøpt rundt 913.000 aksjer i Oslo Børs, tilsvarende drøyt 2,1 prosent av alle aksjene i selskapet.

I tillegg dukket den europeiske børsgruppen i slutten av mars opp med en ny konto på listen over Børsens 30 største aksjonærer. Denne kontoen holdt da rundt 304.000 aksjer, men det er ikke kjent når disse ble kjøpt.

Finansdepartementet avgjør

Nasdaq har på sin side sikret seg forpliktende forhåndsaksepter fra rundt 35 prosent av aksjonærene i børsen for sitt bud.

Det betyr at det maks er 12 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS som fortsatt er frie for handel i markedet.

Etter at både Euronext og Nasdaq har oppjustert sine første bud, er de to budene nå likelydende på 158 kroner per aksje. Det priser hele Oslo Børs VPS til nær 6,8 milliarder kroner.

Ballen ligger nå hos Finansdepartementet, som basert på Finanstilsynets innstilling, avgjør saken for norske myndigheter.

Dette er ifølge Euronext det siste vesentlige gjenværende forbehold før transaksjonen sluttføres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.