Den amerikanske børsgruppen Nasdaq meldte mandag at den trekker sitt bud på Oslo Børs VPS.

«Beslutningen er fattet fordi det under nåværende omstendigheter ikke er mulig å innfri betingelsen om minste akseptgrad i tilbudet. Aksjonærer som tidligere har akseptert tilbudet, frigjøres fra sine forpliktelser i henhold til tilbudet», skriver Nasdaq i meldingen.

Nasdaqs første bud var betinget av at 90 prosent av aksjonærene godtok budet, men kravet ble senere redusert til 67 prosent.

Konkurrenten Euronext har allerede sikret seg kontroll over drøyt 53 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS, og blokkerer dermed for Nasdaq-budet.

Tapte juridisk kamp

Mandag 13. mai ble det klart at Finansdepartementet godkjenner både Nasdaq og Euronext som nye eier av Oslo Børs VPS, i tråd med Finanstilsynets tilråding.

Den store nyheten var imidlertid at departementet valgte å ikke høre på oppfordringen fra blant annet Nasdaq, DNB og KLP om å kreve at en ny eier av Oslo Børs skaffer seg kontroll over to tredjedeler av aksjene i selskapet.

Den amerikanske børsgruppen Nasdaq kom sent på banen i kampen om å få kjøpe Oslo Børs, etter at Euronext allerede hadde sikret seg støtte fra mer enn 50 prosent av aksjonærer for sitt bud.

Nasdaq satset derfor alt på å overbevise norske myndigheter om at det bør settes et krav om to tredjedelers eierskap. Et slik krav kunne ha utelukket Euronext som kjøper fordi børsens to største aksjonærer DNB og KLP, samt et knippe andre banker, støttet Nasdaq.

I dialog med styret

Etter flere måneder med juridisk dragkamp mellom partene ble det imidlertid 13. mai klart at departementet ikke vil stille et slikt krav til kjøperen av Oslo Børs. Dermed fikk Euronext lov til å kjøpe seg opp til 53,4 prosent eierandel i selskapet.

Kommunikasjonsdirektør Pauline Bucaille i Euronext påpeker at mandagens nyhet ikke endrer mye for selskapet. Euronexts bud står til 31. mai, og børskonsernet jobber nå mot å fullføre transaksjonen innen utgangen av juni.

– Euronext ønsker fortsatt velkommen aksepter fra andre eiere som vil selge sine aksjer, sier Bucaille til DN.

Hun bekrefter også at Euronext allerede har innledet samtaler med styret og ledelsen i Oslo Børs VPS om overgangen.

– Vi vil komme tilbake med flere detaljer om denne prosessen på et senere tidspunkt, sier kommunikasjonsdirektøren.

DNB vil ta kontakt

DNB er den største enkeltaksjonæren i Oslo Børs VPS og har vært en av Nasdaqs sterkeste støttespillere i budkampen. Nå åpner DNB for å gå i dialog med konkurrenten.

– Når Nasdaq har trukket budet sitt i dag kommer vi til å sette oss ned med Euronext og de andre eierne som ennå ikke har solgt, for å finne en god løsning. Jeg antar at vi tar kontakt med dem om kort tid, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til DN.

Også styret og ledelsen ved Oslo Børs VPS vil innrette seg etter budet fra den nye hovedaksjonæren.

Avgjort

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs mener Nasdaqs beslutning om å trekke budet var ventet.

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem, Oslo Børs.
Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem, Oslo Børs. (Foto: Per Thrana)

Han påpeker også at det ikke vil komme ny vurdering av Euronext-budet fra styret, da saken allerede er avgjort.

– Oslo Børs VPS vil nå jobbe tett sammen med ny hovedeier for å for å ivareta konsernet, virksomheten og ansatte på best mulig måte, sier Eikrem til DN.

Akseptperioden for Euronext-budet utløper fredag 31. mai klokken 18. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.