Budkampen i Oslo Børs VPS nådde et foreløpig klimaks mandag da Finanstilsynet anbefalte at begge budgivere blir godkjent som egnede eiere av Oslo Børs VPS.

Mens Nasdaq har brukt store penger på en heftig sjarmoffensiv, blant annet med annonser i norske aviser og på Times Square i New York, har Euronext brukt penger på å plukke aksjer i markedet.

De siste tre ukene har Euronext kjøpt rundt 913.000 aksjer i Oslo Børs, tilsvarende drøyt 2,1 prosent av alle aksjene i selskapet. Inkludert avgitte forhåndsaksepter kontrollerte dermed Euronext ved inngangen til uken 53,2 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS.

Nasdaq har så langt ikke eid noen aksjer i den norske børsen, men har mottatt bindende forhåndsaksept fra drøyt 35 prosent av aksjonærene, deriblant de to største, DNB og KLP.

Torsdag morgen kunngjør Nasdaq at selskapet har kjøpt sine første aksjer i Oslo Børs VPS, og børsgiganten starter med et kjempejafs.

Kjøper for 133 millioner

Nasdaq har ifølge børsmeldingen kjøpt 844.071 aksjer i Oslo Børs VPS. Dette utgjør rundt 1,96 prosent av alle aksjene i selskapet.

Aksjekjøpet skjer i tråd med vilkårene i budet Nasdaq har fremsatt og prisen er dermed 158 kroner per aksjer. Det betyr at Nasdaq har betalt over 133 millioner kroner for aksjeposten.

– Vi ønsker å kjøpe Oslo Børs og jobber for å lykkes med oppkjøpet. Når vi nå ble tilbudt å kjøpe aksjer mente vi at det var riktig tidspunkt å gå inn som direkte aksjonær, sier Lauri Rosendahl, sjef i Nasdaq Nordic til DN.

Han ønsker ikke å si hvem som er selgeren av aksjene, men det er en aktør som tidligere ikke har avgitt aksept til Nasdaq. Dermed øker antallet aksjer Nasdaq kontrollerer, inkludert avgitte forhåndsaksepter, til over 37 prosent.

– Dette sender et signal om at vi er veldig forpliktet til oppkjøpet av Oslo Børs VPS og at vi jobber hardt for å lykkes, sier Rosendahl.

– Sterkt signal

Nasdaq-sjefen opplyser til DN at aksjene er kjøpt fra en gruppe investorer.

– Vi har vært ute og snakket med de fleste store aksjonærene i Oslo Børs VPS, og denne gruppen signaliserte at de ønsket å selge til oss, sier Rosendahl

Han ser på dette som en tillitserklæring.

– De signaliserer med dette aksjesalget til oss at de ønsker nettopp oss som vinnere av budkampen, og at vi vil være den beste eieren av Oslo Børs VPS, sier Rosendahl.

Etter det DN kjenner til er det Arctic Fund Managament som er selger av aksjene. Det er kun 12 enkeltaksjonærer som eier over 1,9 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. Aksjeposten Nasdaq nå har kjøpt er omtrent like stor som den som var registrert på Arctic Funds mandag denne uken.

Arctic Securities er rådgiver for styret i Oslo Børs i forbindelse med oppkjøpsprosessen i selskapet og deltok i jakten på alternative budgivere etter at Euronext-budet ble kjent før jul i fjor.

Lisbeth Gyland, administrerende direktør i Arctic Fund Management, ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte at selskapet er selgeren av aksjeposten.

Få frie aksjer

Den heftige oppkjøpskampen mellom Nasdaq og Euronext har sørget for at det nå er få frie aksjer igjen i Oslo Børs. Det er nå under ti prosent av aksjene i børsen som eies av aksjonærer som ikke allerede har valgt side i dragkampen.

«Nasdaq er sterkt forpliktet til sammenslåingen med Oslo Børs VPS, og er overbevist om at tilbudet representerer den beste løsningen for å støtte det norske kapitalmarkedet og for å forene et sterkt nordisk finansielt økosystem for langsiktig, bærekraftig vekst.», skriver Nasdaq i torsdagens børsmelding.

– Vi er glade for at Finanstilsynet har anbefalt å godkjenne oss som ny eier. Vi ser nå frem til den endelige beslutningen fra Finansdepartementet, uttaler Lauri Rosendahl i børsmeldingen.

Siden Nasdaq allerede eier børsene i våre naboland er børskjempens bud også betinget av godkjennelse fra Konkurransetilsynet. Nasdaq jobber parallelt med konkurransegodkjennelsen, men har foreløpig ikke sendt inn noen formell søknad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.