Mandag morgen ble det klart at Finansdepartementet godkjenner både Nasdaq og Euronext som nye eier av Oslo Børs VPS, og at det ikke stilles noe krav om to tredjedelers eierskap.
Eierskapskravet var halmstrået som det amerikanske børskonsernet Nasdaq og støttespillerne DNB og KLP støttet seg til for potensielt å sikre seg kontroll over Oslo Børs VPS. Dersom kravet ble innført ville DNB og et knippe andre banker hatt nok eierandel til å blokkere Euronext-oppkjøpet.
Etter nederlaget hos Finansdepartementet er imidlertid bordet nå dekket for fransk-nederlandske Euronext som ny eier av Oslo Børs VPS. Selskapets franske toppsjef Stéphane Boujnah har allerede planene klare for hvordan seieren skal feires.
– Jeg vil være i Oslo på fredag for å følge feiringen av grunnlovsdagen. Jeg vil se gardens parade klokken halv ti, og barnetoget på Slottsplassen. Jeg skal møte noen venner, ta noen øl, og spise is, sier Boujnah.
Siden Euronext-budet ble kjent rett før jul i fjor har han vært i Oslo nesten ukentlig for å kjempe for gjennomslag blant selskapets aksjonærer og norske myndigheter.
Glad for klart budskap
Boujnah er fornøyd med at Finansdepartementet ikke lot seg påvirke til å innføre et nytt eierskapskrav i Oslo Børs VPS.
– Det som er viktig er at transaksjonen som majoriteten av aksjonærene i Oslo Børs ønsket seg nå er godkjent av myndighetene og vil bli fullført, sier Boujnah.
– Nøkkelbudskapet i departementets uttalelse er at Euronext er en egnet eier av Oslo Børs VPS og at det ikke stilles noen nye eierskapsbegrensninger, legger han til.
Det viktigste er ifølge Boujnah at departementets beslutningen slår fast at det er reglene i det eksisterende lovverket i Norge og Europa som gjelder.
Løpet kan være kjørt
Inkludert aksjer som Euronext selv eier har børsgruppen allerede sikret seg kontroll over drøyt 53 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS gjennom avgitte forhåndsaksepter, og børsgruppen har nå fått grønt lys til å kjøpe disse.
Euronext-sjefen påpeker at Nasdaq på sin side kun har søkt om å få kjøpe mellom 67 og 100 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. Det er denne søknaden som nå er godkjent av Finansdepartementet. Dersom Euronext gjennomfører sitt kjøp, kan dermed Nasdaq-transaksjonen allerede være død.
– Så det er klart, at om vi gjennomfører vårt kjøp av 53 prosent av aksjene, har ikke Nasdaq mulighet til å gjennomføre sitt kjøp av 67 prosent, sier Boujnah.
– Venter du nå at Nasdaq vil trekke sitt bud?
– De må selv bestemme seg for hva de nå ønsker å gjøre. Det ønsker ikke jeg å kommentere, sier Boujnah.
Nasdaq ønsker ikke å kommentere situasjonen ytterligere mandag formiddag, men har varslet en oppdatering innen kort tid.
– Selv om Finansdepartementet bekrefter at Nasdaq er egnet som eier av Oslo Børs VPS i henhold til lovbestemte krav, er beslutningen om ikke å kreve at enhver som søker å oppnå kontroll over Oslo Børs VPS må skaffe seg et flertall på to tredjedeler av aksjene skuffende,» sa Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl i en pressemelding mandag morgen.
Skuffet
Oslo Børs' hovedaksjonærer DNB og KLP har i fellesskap med blant andre Sparebanken Vest og en rekke Eika-banker kraftig motsatt seg frieriet fra Euronext. Børsens styre har også foretrukket Nasdaq.
Saken fortsetter under bildet
Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest er skuffet over at Finansdepartementet ikke deler grupperingens syn om at ny eier skal eie minst to tredjedeler, hvilket ville utelukke Euronext.
– Dette var skuffende. Vi har nettopp har fått info om Finansdepartementet sin avgjørelse, og vil bruke dagen på å vurdere konsekvensene av beslutningen, sier Kjerpeseth til DN.
Saken fortsetter under bildet
Han støttes av sine kolleger i DNB.
– Vi registrerer at Finansdepartementet ikke har gitt noen vilkår om at man må eie 2/3 av aksjene for å ta over børsen. Vi er som kjent ikke enige i den vurderingen, men forholder oss til at departementet landet på denne konklusjonen, skriver konserndirektør Thomas Midteide i DNB i en epost til DN.
– Hva vil DNB gjøre dersom Euronext kjøper sine 53 prosent?
– Vi har forpliktet oss til å selge våre aksjer til Nasdaq, og denne forpliktelsen løper for vår del til budfristen er ute, sier Midteide.
Nasdaqs bud løper til utgangen av mai måned. Det er også betinget aksept av to tredjedeler av aksjonærene.
Håper på bedre samarbeid
Kampen om Oslo Børs VPS har vært preget av at styret i selskapet ikke var informert om auksjonsprosessen som ble gjennomført før jul i fjor. Dette førte til et dårlig forhold mellom styret og Euronext, som vant den aktuelle budrunden.
I en pressemelding mandag morgen legger styret i Oslo Børs an en langt mer forsonlig tone enn tidligere.
«Styret i Oslo Børs VPS tar beslutningen til etterretning og vil jobbe tett sammen med ny hovedeier for å for å ivareta konsernet, virksomheten og ansatte på best mulig måte», heter det i meldingen.
– Jeg er glad for å se språket som styret i Oslo Børs brukte i sin pressemelding i dag, og at de sa at de ser frem til å samarbeide med oss. Vi må nå se fremover og jobbe sammen for å bygge fremtiden til Oslo Børs, sier Boujnah
Styrelederen i Oslo Børs VPS, Catharina E. Hellerud, besvarte mandag ikke DNs henvendelser.
Flere muligheter for DNB og KLP
Børsens to største eiere, DNB og KLP, har vært tydelige på at de ønsker Nasdaq som nye eiere. Euronext-sjefen håper at storaksjonærene nå finner en annen god løsning. Han har tidligere ønsket DNB og KLP velkommen til å bli sittende som minoritetsaksjonærer i Oslo Børs, og gjentar dette nå.
– Vi har sagt at de skal få lov til å gjøre hva de måtte ønske. De kan selge aksjene til oss til samme betingelser som i vårt bud, eller de kan bli sittende som minoritetsaksjonær, sier Boujnah.
– Vil dere tilby dem en styreplass?
– Det vil være uavhengige styremedlemmer i styret, og vi har allerede foreslått Tom Vidar Rygh som styremedlem. Utover dette kan jeg ikke si noe mer på dette tidspunktet, sier Boujnah.
Han åpner imidlertid for at DNB kan få styreplass i Euronext.
– De har også mulighet til å selge Oslo Børs-aksjene til oss, og bruke pengene til å kjøpe Euronext-aksjer. Dersom de blir en av de største aksjonærene i Euronext kan de få styreplass i gruppen sentralt, sier Boujnah.
Base for nordisk satsing
Euronext-sjefen håper nå at partene begraver stridsøksen.
– Det som skjedde i løpet av de siste fem månedene er ikke så viktig, og det som skal skje de neste ukene er heller ikke så viktig. Det som er viktig er hva som vi skal gjøre sammen over de neste fem, femten og femti årene, sier Boujnah.
– Vi skal gjøre Oslo Børs enda sterkere og styrke lederposisjonen til Oslo Børs i nøkkelmarked som shipping, oljeservice og sjømat. Vi vil gjøre Oslo Børs til basen for Euronexts virksomhet i Norden, og vil ha spesielt fokus på å sikre finansiering til små og mellomstore bedrifter, legger han til.
Etter at Finansdepartementet ga grønt lys er det kun noen få steg igjen før Oslo Børs-kjøpet er i boks.
– Vi skal ha generalforsamling for aksjonærene i Euronext i Amsterdam på torsdag. Vi har sikret sterk støtte for oppkjøpet, og har ingen tvil om at transaksjonen vil bli godkjent. Da er det kun noen få formelle ting som må på plass før vi kan fullføre transaksjonen og kjøpe aksjene vi har mottatt aksept for, sier Boujnah. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.