Etter måneder med intens stillingskrig mellom Euronext og Nasdaq var det i slutten av mai førstnevnte som vant frem med sitt bud på Oslo Børs VPS. Etter at børsens to største aksjonærer, KLP og DNB, i begynnelsen av juni gikk med på å selge sine aksjer til Euronext kontrollerer den europeiske børsgruppen rundt 98 prosent av aksjene i selskapet.

Euronext-sjef Stéphane Boujnah har nå satt alle sine skarpeste hoder i arbeid med å planlegge hvordan Oslo Børs skal integreres i børsgruppen, som har sitt hovedsete i Paris.

Innen den 11. oktober skal Euronext legge frem en strategisk plan for hele konsernet.

– Oslo Børs utgjør nå 15 prosent av omsetningen i Euronext og spiller dermed en betydelig rolle i gruppens fremtidige strategi. Derfor må planene for Oslo Børs være klare innen oktober for at vi kan legge frem planene for gruppen som helhet, sier Boujnah til DN.

Euronext jobber nå med å kartlegge synergiene i transaksjonen og håper å ha en foreløpig plan klar innen utgangen av juli.

– Vil det bli behov for å kutte bemanningen i Norge?

– Det vil bli sentralisering av noen funksjoner og da kan noen roller bli overflødige. Men vi ønsker å vokse innenfor andre områder. Det er imidlertid viktig å påpeke at Oslo Børs allerede er en ganske effektiv organisasjon, sier Euronext-sjefen.

Oslo Børs VPS-konsernet har i dag totalt rundt 250 ansatte.

Fra konflikt til samarbeid

DN møter Euronext-sjefen rett etter at han har holdt sitt første allmøte med de ansatte i Oslo Børs.

– Det var hyggelig å endelig få møte alle og presentere våre planer, sier Boujnah.

Euronext ble først møtt med en kald skulder av styret og ledelsen i Oslo Børs VPS. Fremfor å ønske Euronext-budet velkommen bidro styret til å stable det konkurrerende Nasdaq-budet på bena, og anbefalte aksjonærene å heller godta dette budet.

Men da Finansdepartementet den 14. mai ga Euronext tillatelse til å kjøpe seg opp til 53 prosent eierandel i Oslo Børs var løpet i stor grad kjørt.

Første gang Stéphane Boujnah møtte den nye børsdirektøren, Håvard S. Abrahamsen, var 17. mai over noen drinker på Grand Hotel.

– Samarbeidet har vært svært godt etter at styret og de øvrige aksjonærene ble frigjort fra sine forpliktelser til Nasdaq-budet, sier Boujnah.

Venter økt interesse

Selv om Euronext-sjefen fortsatt ikke kan være helt konkret rundt planene for Oslo Børs, ligger de store linjene fast.

– Vi vil gjøre Oslo Børs sterkere og gjøre det til sentret for vår nordiske satsing. Vi ser mange spennende vekstmuligheter i og utenfor Norge, sier Boujnah.

Oslo Børs skal også være kjernen i Euronexts satsing innenfor shipping, sjømat og råvarer.

Euronext-sjefen lover at utbyttene fra Oslo Børs VPS vil bli kraftig redusert fra dagens nivå på rundt 100 prosent, og at pengene isteden vil bli brukt på investeringer.

Saken fortsetter under bildet

Euronext-sjef Stéphane Boujnah (til venstre) møtte før helgen de ansatte i Oslo Børs, og syntes det var gøy å se festbilder på veggene. Her sammen med børsdirektør Håvard S. Abrahamsen og Pernille Woxen Burum i børsens avdeling for markedsovervåkning.
Euronext-sjef Stéphane Boujnah (til venstre) møtte før helgen de ansatte i Oslo Børs, og syntes det var gøy å se festbilder på veggene. Her sammen med børsdirektør Håvard S. Abrahamsen og Pernille Woxen Burum i børsens avdeling for markedsovervåkning. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Boujnah tror at interessen for å være notert på Oslo Børs vil øke betydelig når den norske børsen er fullt integrert i Euronext-systemet.

– Det er helt sikkert av to grunner. For det første vil likviditeten øke betraktelig, og for det andre har vi et langsiktig mål om vekst i virksomheten, sier Euronext-sjefen.

Mens Oslo Børs i dag har 54 medlemmer, har Euronext-gruppen hele 800 medlemmer.

– Når migrasjonen av handelssystemet er fullført, vil alle disse også være medlem ved Oslo Børs, sier Boujnah.

Må betale seg ut av London

Oslo Børs har i dag en avtale om å bruke handelssystemet til London Stock Exchange (LSE)

– Hvor raskt kan man bytte handelssystem?

– Det er først og fremst et spørsmål om hvor mye man er villig til å betale. Fordi avtalen med LSE løper frem til 2022, og det vil koste å kjøpe seg ut av denne, sier børsdirektør Håvard S. Abrahamsen.

Boujnah anslår at det trolig vil ta mellom 18 måneder og to år før migrasjonen er fullført.

Med på kjøpet får Euronext den ærverdige børsbygningen i sentrum av Oslo.

– Selvfølgelig skal vi beholde børsbygningen. Når du har en ikonisk bygning som dette som symboliserer hele børsmarkedet, så er det ikke tvil om at vi skal beholde den, sier Euronext-sjefen.

Han åpner imidlertid for at bygningen vil bli brukt mer effektivt, og at det kan bli aktuelt å leie ut deler av den til andre selskaper.

Fikk oppkjøp i fanget

Den tidligere PwC-toppen Håvard Abrahamsen takket ja til jobben som børsdirektør den 6. desember, kort tid før Oslo Børs ble gjenstand for en intens oppkjøpskamp.

– Jeg fikk en telefon fra styrelederen på lille julaften og hun fortalte meg at Euronext ville fremme et bud på selskapet den neste dagen. Det overrasket meg umiddelbart, men det var jo egentlig ikke så uventet siden både Euronext og Nasdaq hadde vist interesse tidligere, sier Abrahamsen

– Jeg innså med en gang at denne jobben kom til å bli ganske annerledes enn det jeg hadde forventet, men jeg så samtidig at det var klare fordeler for Oslo Børs å bli en del av en større gruppe, legger den nye børsdirektøren til

Han tiltro i stillingen i slutten av april. Abrahamsen har tidligere jobbet i Oslo Børs, blant annet som aksjedirektør. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.