Oslo Børs steg kraftig på morgenen, rundt 1,5 prosent, etter mandagens snuoperasjon da blant annet bank- og finansaksjer fikk et pent løft etter det sveitsiske bankdramaet i helgen. Hovedindeksen mistet litt høyde helt mot slutten av dagen, men sluttet altså opp 0,96 prosent.

Nordsjøolje ligger tirsdag ettermiddag på knapt 75 dollar fatet, opp rundt én dollar for dagen, men fortsatt ned cirka åtte prosent den siste måneden.

Foreløpig ser vi altså oppløftende start på uken på verdens børser etter helgens thriller i Sveits, der det ble klart søndag kveld at UBS tar over den skandalerammede rivalen Credit Suisse for tre milliarder sveitsiske franc.

I Europa var det også bred oppgang på alle de ledende børsene mandag, og i USA endte mandag alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street i pluss. Tirsdag fortsatte fremgangen i Europa, og på Wall Street er det god stemning tirsdag ettermiddag.

Gjensidige med tap

Før børsåpning tirsdag opplyste det norske forsikringsselskapet Gjensidige om sin eksponering mot Credit Suisse.

Det hadde ingen egenkapitalinteresser, men satt til sammen på en eksponering på fire millioner kroner i AT1-obligasjonene som ble skrevet ned til null i forbindelse med UBS-oppkjøpet. Samlet hadde Gjensidige en eksponering på 38 mill. kroner i Credit Suisses gjeldsinstrumenter, under 0,1 prosent av investeringsporteføljen.

Gjensidige-aksjen steg 1,53 prosent tirsdag.

Rec Silicon meldte i morgentimene om at selskap har inngått gjeldsfinansiering på 110 millioner dollar med KEB Hana Bank i Sør-Korea, som vil bli brukt til å innløse selskapets sikrede obligasjon som forfaller 13. april.

I tillegg trenger må selskapet hente mer penger for å finansiere oppstarten av Moses Lake-fabrikken og kapasitetsinvesteringen i Butte. Rec Silicon vurderer finansieringsmuligheter videre, het det i meldingen.

Rec-aksjen steg med solide 6,69 prosent tirsdag.

Aker BP opplyste at det har besluttet å ikke gå videre med Troldhaugen-prosjektet, som var ett av de ti prosjektene oljeselskapet leverte Plan for utbygging og drift for i desember i fjor. Troldhaugen-prosjektet utgjorde rundt fire prosent at ventede nettoressurser, skriver Aker BP.

Aker BP-aksjen endte opp 2,43 prosent tirsdag.

Rente-rush

Det kommer en ny rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken (Fed) onsdag. For knappe to uker siden priset markedet inn en dobbel renteheving, men siden bankuroen inntraff har markedet spriket i forventningene. I løpet av gårsdagen tok renteforventningene seg videre opp, og nå priser markedet inn med 70 prosent sannsynlighet at Fed hever renten.

Dagen etter følger Norges Bank etter og vi får fasiten på hvor høy styringsrenten blir fremover. Det er ventet at styringsrenten øker til 3,0 prosent, men forrige uke uttalte flere økonomer til DN at de ikke kan utelukke en dobbeltheving.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.