Oljeprisfall, samt bred nedgang i de asiatiske og europeiske børsindeksene, sendte Oslo Børs kraftig ned onsdag.

Oslo Børs falt til slutt 2,94 prosent, og hovedindeksen endte på 1163,57 poeng.

I løpet av onsdagen falt også oljeprisen fem prosent til vel 109 dollar fatet.

Oljeprisfallet gikk særlig hardt utover energiselskapene på Oslo Børs. Både tungvekteren Equinor og det noe mindre olje- og gasselskapet Aker BP falt nesten fem prosent. Ellers falt også tungvekterne Yara og Hydro betydelig.

Tror det kommer gode tall

Internasjonalt er Oslo Børs en av børsene som har klart seg aller best, takket være høye priser på olje og gass. Likevel er Oslo Børs nå i negativt terreng for året med noen få prosent.

– Det er store svingninger om dagen. Det er litt symptomatisk, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg, og viser til at markedet mellom resultatsesongene preges mer av makrobildet, og at man av det kan få større svingninger.

Aksjeplukker Eriksrød har gjennom de siste ti årene vært blant de aller beste til å plukke aksjer i Norge, og har levert årlig snittavkastning på 17 prosent i perioden. Resultatsesongen er rett rundt hjørnet.

– For Norges del begynner kvartalstallene i midten av juli. Da tror vi egentlig det kommer mye gode tall. Da vil du få en del positive bevegelser igjen. Børsen er priset veldig lavt i forhold til inntjeningen nå fordi inntjeningsveksten har vært så veldig sterk, samtidig som børsen har stått på stedet hvil og til dels er i minus, sier han.

– Så dere synes den ser attraktiv ut nå?

– Ja, det er sjelden lavt priset i forhold til inntjeningen. Vi synes man bør fokusere litt på det og.

Forvalteren sier de liker olje, laks og bank.

– Oljeprisen er veldig høy. Det er priset inn at oljeprisen skal falle mye til neste år. For hver dag oljeprisen ikke faller vesentlig, så vil inntjeningsforventningene bli løftet. Å gjøre det enkelt å ha mye oljeaksjer er det vi har gjort. I tillegg ser vi at lakseprisen er fantastisk sterk, så det er en interessant sektor. Vi tror egentlig ikke tapene skal øke, så derfor tror vi bank kan være attraktivt, sier Eriksrød.

Blant favorittaksjene er Vår Energi og Equinor.

Kollaps for farmasiselskap

Oppdrettsselskapet Mowi, der John Fredriksen er største eier, falt hele 7,3 prosent etter at storeier GBL hadde kvittet seg med halvparten av aksjene sine. Salget ble varslet tirsdag ettermiddag.

Farmasiselskapet Nordic Nanovector kollapset fullstendig på Børsen onsdag etter at det tirsdag ettermiddag meldte om en nedslående beskjed fra et uavhengig panel. Selskapets markedsverdi ble på et blunk mer enn halvert da aksjen falt hele 55,4 prosent onsdag.

Etter stadige forsinkelser knyttet til selskapets nye behandling for lymfekreft ba styret i begynnelsen av juni, om en uavhengig undersøkelse av de foreløpige resultatene fra den såkalte fase 2b-studien. Den uavhengige undersøkelsen konkluderte med at effektdataene var mindre lovende enn tidligere rapportert. Selskapet vil rådslå seg med aktuelle myndigheter og venter å gi ny oppdatering i august.

Offshoreselskap krakker

Blant selskapene som falt aller mest var også det pressede supplyrederiet Dof, der aksjen falt 44,1 prosent. Rederiet, med 18,7 milliarder kroner i gjeld, har i over tre år jobbet med å finne en langsiktig refinansieringsløsning med banker, aksjonærer og obligasjonseiere.

Onsdag varslet Dof at rederiet er kommet til enighet med en betydelig andel av kreditorene og andre interessegrupper. Avtalen innebærer blant annet at 5,7 milliarder kroner i gjeld konverteres til egenkapital – et grep som vil vanne ut dagens aksjonærer betydelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.