Oppgang på Oslo Børs fortsatte torsdag. Spotprisen på nordsjøoljen brent ligger på 84,6 dollar fatet, ned fra 89 dollar fatet tidligere i uken, blant annet som følge av G7-landenes foreslåtte pristak på russisk olje.

De mest omsatte aksjene på Børsen torsdag var Equinor som steg 0,3 prosent, Frontline som falt 5,7 prosent og Rec Silicon som steg 2,8 prosent.

Oslo Børs har steget rundt ti prosent siden bunnen i september, og er omtrent uendret siden årsskiftet. Til sammenligning har S&P 500-indeksen falt rundt 15 prosent i år – et fall som for norske investorer riktignok dempes av at kronen har svekket seg kraftig mot dollaren.

– Oslo Børs nyter fortsatt godt av en gunstig sektorsammensetning med mye energi og råvarer. Vi har nøytralvekt i det europeiske markedet, med overvekt i energi og defensive sektorer som helse, sier DNB-forvalter Kjartan Farestveit.

– Halvskeptiske

Farestveit er del av team som forvalter om lag 180 milliarder kroner i DNBs avdeling for global taktisk aktivaallokering. Taktisk allokering innebærer et kortsiktig perspektiv, der man vrir seg mot de aktivaklassene og sektorene man tror vil gi best avkastning de neste månedene.

DNB-teamet har lenge vært undervektet amerikanske aksjer. Dermed har de delvis gått glipp av den nylige oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet, etter at inflasjonen i oktober viste seg noe lavere enn ventet på 7,7 prosent år over år. Dette er fortsatt den høyeste inflasjonen på 40 år – og langt over det langsiktige målet er to prosent.

– Jeg synes det er for tidlig å ta bølgen, for nå har vi bare fått ett positivt inflasjonstall, og det var marginalt bedre enn ventet. Dette ligner på det vi så i sommer, der markedet steg kraftig før det korrigerte ned igjen, sier Farestveit.

Kjartan Farestveit i DNB.
Kjartan Farestveit i DNB. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi er halvskeptiske. Vi er blitt litt mer positive og har solgt litt dollar, men har ikke tatt det endelige steget og vektet oss opp i aksjer. Da må vi være tryggere på at inflasjonspresset avtar, sier Farestveit.

– Må overby hverandre

Inflasjonen er viktig fordi den langt på vei vil avgjøre det fremtidige rentenivået. Det er bredt ventet at fallende råvarepriser og bedrede forsyningskjeder vil senke totalinflasjonen fremover, ikke minst fordi neste års inflasjon vil måles mot årets allerede høye utgangspunkt.

Farestveit påpeker at det stramme arbeidsmarkedet er den store jokeren.

– Lønnsveksten allerede har skutt fart, og bedriftene må overby hverandre for å få tak i arbeidskraft, så man risikerer at inflasjonen biter seg fast. Spørsmålet er hvor lenge rentene må holdes høye og hvor mye skade økonomien vil ta, sier Farestveit.

Økte renter betyr dyrere lån, og er isolert sett negativt for aksjer fordi det senker nåverdien av fremtidige kontantstrømmer og gjør risikofrie investeringer i rentepapirer til et mer gunstig alternativ.

– Jeg er litt forundret over at ting holder seg såpass bra, gitt det som har skjedd med rentene. Prisingsmultiplene har falt, men det er ikke slik at det er billig nå, sier Farestveit.

Fed-referat

Onsdag kveld publiserte den amerikanske sentralbanken (Fed), verdens ledende sentralbank, referatet fra forrige rentemøte. Av referatet går det frem at Fed-representantene ser for seg mindre renteøkninger fremover. De fire siste møtene har Fed gjennomført «trippelhevinger» på 0,75 prosentpoeng.

«En betydelig majoritet av deltagerne mente det ville være passende å senke farten på renteøkningene», skrev Fed i rentereferatet.

Referatet er dermed i tråd med uttalelser fra en rekke Fed-medlemmer, som den siste uken har tatt til orde for en mer forsiktig renteheving i desember. Markedet gir en 75 prosent sjanse for 0,5 prosentpoeng i desember og 25 prosent sjanse for 0,75 prosentpoeng, ifølge CME Group.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.