Markedsuroen fra før helgen fortsatte med full styrke inn i den nye uken. Det kraftige fallet på Wall Street fredag, der den brede samleindeksen S&P 500 raste ned nær tre prosent, smittet raskt over til de europeiske børsene mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt 3,13 prosent til 1194,04 poeng.

Fallet i dag gjør at hovedindeksen på Oslo Børs for året igjen faller under null-streken og inn i negativt terreng.

Fallet internasjonalt har sendt fryktindeksen i været. Siden fredag formiddag har den amerikanske vix-indeksen, som måler hva investorene venter i svingninger fremover, steget over 14 prosent.

Ifølge leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, frykter markedene at Den amerikanske sentralbanken (Fed) vil gå langt for å forsvare inflasjonsmålet på to prosent, etter en periode med skyhøy prisvekst.

– Markedene frykter resesjon. Sentralbankene er villige til å gå svært langt for å forsvare inflasjonsmålet, selv om det innebærer å bremse veksten, sier han.

Skyhøy inflasjon og krig

Bakteppet for det betydelige fallet i aksjemarkedene er inflasjonstallene fra USA, der ferske tall publisert fredag viste at prisveksten i verdens største økonomi tok ny sats i forrige måned.

Inflasjonen i mai endte på 8,6 prosent på årsbasis – det høyeste nivået siden 1981.

Tallene sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene, der alle de toneangivende indeksene på Wall Street falt kraftig. Verst var det for den teknologitunge Nasdaq-indeksen som endte ned nær 3,5 prosent.

Etter et tiår med rekordlave renter og enorme støttekjøp frykter aksjemarkedene nå at Fed er nødt til å stramme så kraftig inn, at den vil ødelegge veksten i økonomien – en såkalt resesjonsfrykt.

– Markedet frykter at Fed har mistet kontrollen over en inflasjon som har løpt løpsk. Fed må velge mellom pest eller kolera. For å få ned inflasjonen er den nødt til å heve renten kraftig og redusere den økonomiske aktiviteten, sier Chen.

Financial Times skriver mandag at over 70 prosent av respondentene i en undersøkelse utført av avisen blant ledende økonomer, tror at en resesjon vil inntreffe USA i løpet av neste år.

Flesteparten av de totalt 49 respondentene peker på Feds varslede pengepolitiske innstramning, som hovedårsaken til at økonomien vil føres inn i en resesjon.

Onsdag kommer svaret alle har ventet på, da Fed fremlegger sin rentebeslutning. Det er ventet at den vil øke renten med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent.

– Det er priset inn fire doble rentehevinger på rad ut året. Det betyr en økning i renten på to prosentpoeng i løpet av et halvt år. Dette er helt klart sjokkterapi, sier han.

Subsea 7 raser

En av de store taperne på børsen mandag er energiservice-selskapet Subsea 7, som faller over 14 prosent. Nedgangen kommer etter at datterselskapet Seaway 7, som er børsnotert på Euronext Growth og leverer tjenester til havvindindustrien, melder om tapsavsetninger på flere prosjekter. Det gjelder blant annet Equinors Dogger Bank A og B.

Problemer på et annet prosjekt i Taiwan medfører at Subsea 7 må dekke kostnadene selv. I en separat melding, skriver Subsea 7 at det nå venter resultat før renter, skatt, av- og nedskrivninger (ebitda) i år omtrent på nivå med fjoråret, mens den tidligere ambisjonen var like godt eller bedre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.