Investor og tidligere toppsjef i det svenske meglerhuset Carnegie Anders Onarheim følger oljeserviceselskapene på Oslo Børs tett, og er en selvskreven gjest på Paretos årlig konferanse for olje- og oljeservicebransjen.

– Helt tydelig at optimismen er større og det er basert på at oljeselskapene tjener gode penger. Selv om de har vært disiplinerte de siste årene og holdt igjen veldig når det gjelder å dele ut mye med leverandørene, så er det klart at det kommer til å forandre seg, sier Onarheim. – Vi ser at oljeservice blir bra fremover. Så må man være selektive, det er ikke alle sektorene og segmentene som får de samme mulighetene. Men gode selskaper innen oljeservice kommer til å være interessante fremover, legger han til.

Store fond flytter pengene

Han mener store internasjonale fond vil få øynene opp for bransjen som har ligget flere år i dvale.

– Jeg tror også du over tid vil se et større skift av store forvaltere som går mer inn i sektoren igjen, sier Onarheim.

– Det betyr at folk vekter seg ned fra andre sektorer og bransjer og det er basert på at forvalterne sitter og gjør sine vurderinger. Det har vært helt riktig å ikke være i oljeservice de siste par årene. Olje har vært bra, men det er helt klart at gjennomgående tema på konferansen her er at med de pengesummen som oljeselskapene har generert, så blir investeringsviljen stor før eller siden. De er nødt til å investere og reinvestere for å kunne fortelle en god historie til aksjonærene sine, legger han til.

Onarheim mener pengene som nå vil flyte over i oljeservicebransjen kan komme fra en rekke internasjonale bransjer der store internasjonale fond er investert i dag.

– Oljeservice er ikke en veldig stor bransje sammenlignet med mye annet. Så det skal ikke et veldig stort skifte til før man får betydelig bevegelse. Noen sier at kanskje tar vi litt av på oljeselskapene og vekter oss litt mer opp i oljeservice, sier Onarheim.

– Men det kan også være andre bransjer som teknologi og annet, legger han til.

– Vanskelig å finne billige aksjer

Onarheim selv sliter med å finne de gode investeringsmulighetene i aksjemarkedet generelt.

– Markedet som helhet er ganske fullt priset om dagen, sier Onarheim.

– Jeg synes det er vanskelig å finne billige aksjer. Men igjen, jeg tror sektorrotasjonen kommer til å skje, og da tror jeg at oljeservice blir interessant fremover, legger han til.

Han er selv gjennom selskapet North Energy en av de største aksjonærene i selskapet Reach Subsea som driver undervannsrobotoer og blant annet jobber med vedlikehold av undervannsinstallasjoner. Han har også investert i seismikkselskapet Polarcus og i rene oljeselskaper.

– Skjedd betydelige ting på riggsiden

Han mener flere bransjer skiller seg ut som interessante investeringsmuligheter for de som finner riktig prisede aksjer.

– Vi har hørt mye om at rigg ser spennende ut og det er ingen tvil om at det har skjedd betydelige ting på riggsiden, sier Onarheim.

– Rigg kommer nok til å komme ganske tidlig nå under oppturen. Seismikk er litt mer uklart, selskapet TGS leverer veldig bra, men så det et spørsmål om det er for mye kapasitet på båtsiden, sier Onarheim.

– Undervannspillere blir interessante, men det avhenger litt av i hvilke deler av undervann-segmentet du er og hvor fleksibel forretningsmodellen din er, legger han til.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.