Funcom-aksjen skjøt rett til værs da selskapet lanserte spillet «Conan Exiles» tirsdag for en uke siden. Denne dagen endte kursen opp 37 prosent, og selskapets markedsverdi passerte én milliard.

I dagene som kom fortsatte festen, helt til markedsverdien bikket 1,4 milliarder kroner for sist tirsdag. Denne dagen endte aksjen opp 6,5 prosent, men siden den gang har ivrige investorer fått seg en kalddusj.

Siden toppen tirsdag har aksjen falt nesten 30 prosent på Oslo Børs. Ved lunsjtider torsdag er aksjen ned 15,75 prosent, og markedsverdien har nå falt under én milliard kroner igjen.

Venter både oppturer og nedturer

Opp og ned, og opp igjen. Slik kommer det til å være for Funcom-aksjonærene i tiden fremover, skal vi tro analytiker Owen Spencer i det britiske aksjeanalyseselskapet Prestigo Research.

– På kort sikt kommer enhver nyhet om markedsutviklingen eller spilloppdateringer trolig til å føre til tosifrede fall eller oppgang i aksjen, fordi den er en av de mest handlede på Oslo Børs, skriver Spencer i en fersk analyse.

Ifølge tall innhentet torsdag formiddag fra Oslo Børs er antall handler i Statoil-aksjen hittil i år 88,8 millioner. I Funcom-aksjen er antall handler hittil i år 1,011 milliard.

Ifølge Anders Skar, norgessjef i nettmegleren Nordnet, er det unikt at det handles så mye i et selskap av denne typen. Nettmeglerens kunder står for en god del av handlene i Funcom-aksjen, og ifølge Spencer må de belage seg på en real berg-og-dal-bane-ferd.

– Aksjekursen kommer til å være svært volatil i måneder fremover, skriver han i analysen.

Spencer viser til at det er mange som spekulerer i aksjen nå, og at dette kommer til å påvirke kursen. Han tror at mange av dem som kjøpte aksjen da den lå i prisspennet 1,2 til 2,0 kroner kommer til å ville ta gevinst.

Dagens Næringslivs kommentator Thor Christian Jensen kalte onsdag Funcom-aksjen for en tulleaksje.

- Det er veldig mye trading i aksjen. Så langt i dag har hver tredje handel våre 500.000 nordiske kunder har gjort vært en handel i Funcom-aksjen, sier Skar i Nordnet. 

Skar mener det er vanskelig å vite hvorfor aksjen faller. 

- Det er ingenting fundamentalt, ingen nyheter som driver det opp eller ned. Når tradingaktiviteten er så stor vil også mye avhenge av i hvilken retning vinden blåser. Det er mye spekulasjon, og en enorm omløpshastighet, sier Skar. 

Viktigere å se lenger frem

Spencer tror ikke det er sannsynlig at aksjen vil få en ny opptur på over 300 prosent, men han forventer nye topper i både handel og prising i månedene som kommer.

– Vi tror at det er viktigere å tenke lenger frem når det gjelder denne aksjen. Mest av alt vil «Conan exiles» potensielle suksess være en sterk indikator på om selskapets nye strategi virker eller ei. Det var drastisk å fullstendig endre selskapets strategi, men Funcom har tydeligvis klart å ta tak i årsakene til tidligere feiltrinn, skriver Spencer.

Funcom har tidligere hatt kraftige oppturer i forbindelse med lanseringer av spill, oppturer som raskt har smuldret bort.

Satser ikke alt på ett kort

Funcoms nye strategi er ifølge Spencer å gå bort fra å satse alt på kun en stor lansering, til å bygge en portefølje. Nå går selskapet for utvikle to mindre spill for å teste interessen, og så utvikle et stort spill som typisk skal lanseres som early access.

«Conan exiles» er den første store spillanseringen etter at denne nye strategien ble meislet ut. Funcom meldte tirsdag denne uken at 320.000 spillere har kjøpt spillet, og at det allerede er driftsmessig lønnsomt for Funcom. Spillet kan lastes ned for 30 euro i standardversjon og 60 euro for en utvidet versjon, såkalt «Barbarian edition». Basert på dagens eurokurs tilsvarer dette henholdsvis 266 og 532 kroner.

Den fullstendige versjonen for pc lanseres senere i år, det samme gjør versjonene for Xbox og Playstation.

– Lanseringen av «Conan Exiles» var bare det første steget, men det var også den største risikofaktoren for selskapet. Veien frem er tydeligere nå, og selskapets strategi ser nå ut til å fungere, skriver Spencer.

Han tror aksjen skal videre opp. På lang sikt har Spencer satt et kursmål for aksjen på 6,54 kroner.

– Lanseringen er bare det første steget. Selskapet har hatt en pangstart, men dette er et maraton mer enn en sprint, mener analytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den nye generasjonen arbeidstagere jobber best på kafé
Kafeene fylles opp av generasjon alltid-på-vei. De skyr fast jobb, leilighet, partner, venner, bil og barn, er pålogget døgnet rundt og utøver makt ved å shoppe nettverk.
02:41
Publisert: