Aksjen til seismikkselskapet Seabird Exploration er den siste måneden opp over 100 prosent på Oslo Børs. Tirsdag handles aksjene til kurs rundt 50 øre etter en liten kursnedgang.

I oktober i fjor hentet Seabird inn 100 millioner kroner i en kapitalinnhenting mot en rekke profilerte investorer til en tegningskurs på ti øre per aksje. Blant de som tegnet seg var investor Øystein Stray Spetalen, den tidligere Skagenforvalteren Kristian Falnes og eiendomsinvestor Runar Vatne.

Kursoppgangen har gitt investorene som tegnet seg i selskapets emisjon en svært god papirgevinst.

Sitter på aksjer verdt 25 millioner kroner

Seabird Exploration har tidligere vært i store økonomiske problemer og balansert på randen av konkurs.

En av dem som bidro med penger til selskapet i den pressede situasjonen det befant seg i i fjor høst var Trondheims-investoren Andreas Hofstad (22). Gjennom selskapet CMDC tegnet han seg for 50 millioner aksjer, som etter kurs 50 øre er verdt 25 millioner kroner. Det gir Trondheim-investoren en papirgevinst på 20 millioner kroner på knappe fire måneder.

Hofstad sier til DN at han ikke har noen kommentarer til saken.

DN har tidligere omtalt at 22-åringen tjente 23 millioner kroner på ni måneder på oppturen i spillselskapet Funcom i forbindelse med lanseringen av spillet Conan.

– Det lå mye research og arbeid bak det hele. Etter hvert begynte jeg å få genuin tro på både spillet og spesielt sjangeren de slapp spillet i, uttalte Hofstad den gangen.

Kommer over én milliard nye aksjer

Det er imidlertid ikke mulig for Hofstad å realisere gevinsten i Seabird. Aksjene til han og resten av investorene som kom inn i emisjonen i oktober i fjor er utstedt, men omsettes ikke på Oslo Børs enda. Aksjene er ventet å bli listet på Oslo Børs i løpet av januar, ifølge Seabirds prospekt for 2017.

Seabird utstedte i emisjonen én milliard nye aksjer. I tillegg har selskapet gjennomført en reparasjonsemisjon der det utstedte 50 millioner aksjer.

DN har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med finansdirektør Nils Haugestad i Seabird uten å lykkes.

Til sammen sitter de 20 største aksjonærene som tegnet seg i emisjonen på aksjer for 449,5 millioner kroner basert på kurs 50 øre aksjen.

Eiendomsinvestor Runar Vatne tegnet seg for 54 millioner aksjer gjennom Vatne Equity, og har dermed en papirgevinst på 21,6 millioner kroner. Øystein Stray Spetalen sikret seg 70 millioner aksjer som nå er verdt 35 millioner kroner. Papirgevinsten hans er på 28 millioner kroner.

Venter kursfall

Fredrikstad-investor Haakon Sæter sitter med 17 millioner aksjer i Seabird gjennom investeringsselskapet Silvercoin etter emisjonen. Aksjene hans er verdt 8,5 millioner kroner og papirgevinsten er 6,8 millioner kroner.

Når de nye aksjene noteres på Oslo Børs er Seabird-kursen ventet å stupe.

– Det blir en veldig papirgevinst, sier investor Haakon Sæter om kursoppgangen. Han påpeker at kursen kommer til å falle kjapt når de nye aksjene omsettes.

– Den kommer i hvert fall ikke til å åpne til 50 øre aksjen da. Jeg tror det havner på mellom 15 og 20 øre per aksje, påpeker Sæter.

Han forteller at han var klar over at det kom til å ta tid før aksjene fra emisjonen ble omsatt, men tenkte ikke på at aksjekursen ville fyke i været imens.

– Det er vanskelig å forstå det som skjer med Seabird-kursen nå. Jeg tenkte at aksjene kunne ha en hyggelig gevinst når de ble omsettbare. For meg var det et restruktureringscase der jeg så muligheten for en oppside når kursrisikoen forsvant, sier Sæter til DN.

«Selger så fort bjellen ringer»

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet er enig i at kursen kommer til å falle betraktelig når de nye aksjene kommer inn.

– Markedsverdien til selskapet blir plutselig 530 millioner kroner. Så da kommer ikke den kursen tilbake til dagens nivå, men kommer til å gå betydelig ned, sier Hauglund i Nordnet til DN.

Markedsverdien til Seabird er for øyeblikket 27,9 millioner kroner.

– Så fort aksjen kan omsettes kommer de til å selge. Det skjer så fort bjellen ringer. Da er det første mann ut, forteller Hauglund.

«Ikke våkne nok»

Investeringsøkonomen påpeker at mange aksjonærer som har kjøpt seg inn i selskapet til dagens kurs går på en kraftig smell. Han tror flere nå ser at oljeprisen er sterk og at seismikksektoren går bra, og derfor hiver seg på en aksje der pilene peker oppover.

– Hva sier det om markedet at kursen stiger så mye når det kommer over en milliard aksjer inn i selskapet?

– Vi ser dessverre mange tilfeller der småaksjonærer ikke er våkne nok og ikke vet hva de handler. Mange hiver seg på pennystocs med store utslag og høy volatilitet, også har de ikke sett at det kommer inn et voldsomt antall aksjer. Kjøper du Seabird-aksjer etter dagens kurs og den faller til 20 øre har du tapt 60 prosent av sparepengene fordi du ikke gadd å lese deg opp, sier Hauglund.

– Det er mange ting i aksjemarkedet man ikke kan gjøre noe med eller forutse, men akkurat disse tingene kan man enkelt luke ut ved å lese seg opp på hva som skjer i selskapet, legger han til.

Fredrikstad-investor Sæter påpeker at han også synes det er rart at det nå omsettes aksjer i Seabird til 0,50 kroner aksjen.

– Tankekorset er alle de som nå kjøper aksjer til denne prisen. Det skjer gang på gang og jeg skjønner ikke hvorfor de ikke setter seg inn i selskapet, sier han.(Vilkår)

Stor tv er fett – men sjekk dette før du kjøper
Utvalget er vesentlig bedre enn for et år siden.
01:52
Publisert: