Så langt i år har sjømatindeksen på Oslo Børs steget hele 48 prosent og gitt aksjonærene i selskapene gode gevinster. Og det er ikke over ennå, ifølge porteføljeforvalter Alexander Larstedt Lager i Arctic Fund Management.

– Inn i 2019 ser aksjene innen lakseoppdrett attraktive ut, skriver Larstedt Lager til DN.

Han tar derfor inn lakseselskapene Lerøy Seafood og Grieg Seafood i porteføljen denne uken. Larstedt Lager påpeker at samlet biomasse i sjøen ikke virker å være betydelig opp fra fjoråret.

– Det er trolig at tilbudsveksten i 2019 vil bli lavere enn veksten i etterspørsel. Forward-prisene på laks er sterke, og høyere enn hva aksjeanalytikerne legger til grunn, forklarer porteføljeforvalteren.

Færre oljeaksjer

Han mener Grieg Seafood kan øke produksjonen sin på eksisterende lisenser, i motsetning til mange av de andre selskapene i bransjen. Grieg Seafood har oppdrettsanlegg i Rogaland og Finnmark.

– Selskapets volummål for år 2020 på 100.000 tonn vil være opp fra 75.000 tonn i inneværende år, påpeker Larstedt Lager.

Lerøy Seafood synes Arctic er attraktivt priset sammenlignet med de andre lakseoppdretterne på Oslo Børs.

Industriselskapet Elkem og riggselskapet Odfjell Drilling går ut av Arctics portefølje denne uken.

– Vi ønsker en litt mindre syklisk portefølje denne uken. Elkem kan være volatil til utviklingen i det kinesiske silikonmarkedet. Vi ønsket også litt færre oljerelaterte aksjer i porteføljen den nærmeste uken, sier porteføljeforvalteren.

Sykliske aksjer er aksjer som svinger i takt med konjunkturene i økonomien.

Satser på Ocean Yield

Sparebank 1 Markets tar denne uken inn det Aker- og Kjell Inge Røkke-deleide skipseiende selskapet Ocean Yield i porteføljen. Selskapet eier blant annet det flytende produksjonsskipet «Dhirubhai-1», som er på fast kontakt frem til 21. september i år.

– Uavhengig av hva som skjer med «Dhirubhai-1», sitter Ocean Yield igjen med en stor og diversifisert flåte med kontrakter verdt 3,6 milliarder dollar, med en gjennomsnittlig vektet lengde på over 11 år, skriver analytiker Petter Kongslie i en oppdatering.

Meglerhuset tror det er økende sannsynlighet for at «Dhirubhai-1» havner opp på kontrakt med Aker Energy utenfor kysten av Ghana, med god inntjening allerede fra første halvår 2019.

– I dette scenarioet ser vi en verdi på over 90 kroner per aksje, skriver Kongslie.

Ocean Yield-aksjen ble handlet til rundt 64 kroner på Oslo Børs mandag.

– Selskapet har tilgang til svært attraktiv bankfinansiering, og med økende investeringsappetitt i shippingsektoren, og banker som er tilbakeholdne med å øke shippingeksponeringen, forventer vi fortsatt høy investeringsaktivitet med rundt 15 prosent egenkapitalavkastning for Ocean Yield, skriver Kongslie.

Sparebank 1 Markets kvitter seg med Bank Norwegian-aksjen denne uken.

Beholder samme portefølje

Paul Harper i DNB Markets gjør ingen endringer i meglerhusets portefølje denne uken. Harper satser fra før på lakseselskapet Lerøy Seafood, som også han mener er attraktivt priset. Tidligere i august kvittet han seg med sjømatselskapet Grieg Seafood.

– På mellomlang sikt tror jeg sjømat fortsatt er en god investering, men når sektoren har gått så bra så lenge, blir det viktigere å plukke ut enkeltaksjer, sa Harper i august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.