Skagenfondene forvaltet ved årsskiftet vel 58 milliarder kroner, nesten 26 prosent mindre enn et år tidligere. Det viser årsstatistikken for fondsbransjen i 2018 som Verdipapirfondenes forening (VFF) legger frem mandag morgen.

Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagenfondene, forklarer dette med en kombinasjon av årsaker.

– Det er en kombinasjon av at kunder har tatt ut midler og turbulens i markedene. Men vi har ikke bommet mer enn konkurrentene, tror jeg.

Bergskaug forklarer at aksjesparekonto for personkunder har ført til store endringer i markedet med økt konkurranse. Kundene kan nå fritt kan flytte penger mellom ulike forvaltere, uten skattemessige konsekvenser.

– Vi ser mye større bevegelser blant kundene, og det var et oppdemmet behov for å ta kontroll over pengene. Dette påvirket oss særlig hardt siden vi har vært størst i dette markedet på hele 2000-tallet, sier Bergskaug.

Han påpeker at selv om midler er hentet ut av Skagen til andre, har mange fortsatt kundeforhold i Skagen som nå tilbyr fond fra andre forvaltere i tillegg til sine egne.

Bergskaug sier første halvår var skuffende, og at andre halvår var vesentlig bedre. Hovedforvalter i to fond ble byttet i juni, uten at det ifølge Bergskaug medførte store uttak.

– Endringene vi har gjort har gitt gode resultater. Vi er fornøyd med at to av fondene i 2018 slo indeks, mens det var nedgang i de tre fondene med høyere risiko, sier Bergskaug.

Han sier at innføringen av IPS (Individuell Pensjonssparing) i fjor så langt har vært skuffende.

Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening.
Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening. (Foto: Mikaela Berg)

– IPS har ikke blitt det vi hadde håpet på. Skattefordelen for å binde opp pengene så lenge er ikke god nok.

Turbulent i markedene

Administrerende direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF) sier 2018 var et år preget av turbulens i markedene, men også nesten rekordstor netto tegning av fondsandeler.

– 2018 var et år der få grupper av fond ga positiv avkastning, en påminnelse om at fondssparing er en langsiktig øvelse, sier Zakariassen.

Her er noen nøkkelpunkter i 2018, ifølge VFF(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Total nettotegning i verdipapirfond var på 31,8 milliarder kroner i 2018.
  • Personkundene nettosolgte andeler for 4,1 milliarder kroner i 2018. Det er første år med negativ nettotegning i personmarkedet siden finanskrisen i 2008. Personkundene nettosolgte aksje- og kombinasjonsfond for 2,6 milliarder, og ulike typer rentefond for 1,2 milliarder.
  • Pensjonsmidler med fondsvalg hadde betydelig nettotegning i 2018 med 15 milliarder kroner. Av dette ble 6,5 milliarder satt i aksjefond og 8,5 milliarder i rentefond.
  • Institusjonelle kunder nettotegnet andeler for 17,5 milliarder i 2018. Av dette gikk 8,8 milliarder inn i aksje- og kombinasjonsfond, mens 8,6 milliarder gikk inn i ulike typer rentefond.
  • Den totale forvaltningskapitalen i norske verdipapirfond var ved nyttår på 1129 milliarder kroner. Det er en nedgang på 9,6 milliarder (0,85 prosent) fra året før. Dette var første år med nedgang i den totale forvaltningskapitalen siden 2011.
  • På personmarkedet falt forvaltningskapitalen med syv milliarder kroner (tre prosent).
  • Pensjonsmidler med fondsvalg hadde en økning i forvaltningskapitalen på 8,5 milliarder (5,23 prosent).
  • For institusjonskundene falt forvaltningskapitalen med 12,6 milliarder (to prosent).
Zakariassen mener endringene som skjedde i 2018 var helt udramatiske.
– Oslo Børs hadde i likhet med de fleste andre børsene en negativ utvikling, og det var turbulent. Men i det store bildet snakker vi egentlig om helt marginale utslag der det kom litt flere inn enn ut.
– Denne banker livskiten ut av andre firedørsbiler
Den nye versjonen av Mercedes-AMG GT er den raskeste modellen fra merket. Likevel kan du ta med fire passasjerer og trekke tilhenger.
03:36
Publisert: