Tirsdag morgen åpnet Hovedindeksen på Oslo Børs med en oppgang på drøyt én prosent. I løpet av formiddagen falt indeksen noe, men pessimismen fra det amerikanske aksjemarkedet smittet ikke mer over på Oslo Børs enn at det til slutt ble en beskjeden opptur på 0,65 prosent.

Mye av oppturen var drevet av oljeprisen, som hadde steget siden Oslo Børs stengte mandag. Et fat nordsjøolje, som er en referansepris for oljehandelen verden over, ble gjennom store deler av tirsdagen omsatt for over 106 dollar.

Oslo Børs startet uken med nedgang mandag formiddag, men den siste timen av handelsdagen ble det meste av fallet hentet inn. Mandagen endte med en nedgang på 0,14 prosent.

Oljeprisen har svingt de siste ukene der markedsaktørene prøver å forene mulighetene for ytterligere renteøkninger som kan begrense økonomisk aktivitet og dermed kutte veksten i etterspørselen etter drivstoff, mot en fortsatt stram tilbudsside.

Energiindeksen ved Oslo Børs lå an til å stige over fire prosent tirsdag.

Oljegigantene Equinor og Aker BP fikk da også god fart tirsdag. Equinor steg over 4,2 prosent, mens Aker BP hadde en oppgang på to prosent.

Tirsdag morgen var det Vår Energis tur til å melde om resultater, og for energigiganten ble fasiten nok et solid kvartal. Aksjen steg over to prosent i løpet av formiddagen og endte dagen med et kursløft på tre prosent.

Solenergiselskapet Scatec leverte også resultat for andre kvartal og økte omsetningen, men driftsresultatet ble redusert sammenlignet med i fjor.

Selskapet Borr Drilling var en av de med sterkest åpning tirsdag. Selskapets aksjer steg med ni prosent på formiddagen, og endte med en kursoppgang på 5,7 prosent. Hynion viste også en markant oppgang med kursløft på over 21 prosent.

Blandet i USA

De amerikanske børsene åpnet med oppgang mandag, men for Nasdaq-indeksen snudde stemningen utover dagen.

Slik var status ved stengetid mandag:

  • Den brede S&P 500-indeksen var opp 0,1 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen var opp 0,3 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq var ned 0,4 prosent.

Den amerikanske dagligvare kjempen Walmart – verdens største selskap målt i omsetning og antall ansatte – avsluttet mandagen med å sende ut resultatvarsel. I etterhandelen falt Walmart-aksjen nesten ti prosent. Investorene sender også konkurrentene Target og Amazon ned henholdsvis seks og tre prosent. Fallet er ventet å prege stemningen på Wall Street tirsdag.

Onsdag kommer den amerikanske sentralbanken med sin nye rentedom og markedet holder nå pusten. Det kan forklare hvorfor teknologiaksjene ble rammet hardest, etter som de i større grad er priset på forventninger om fremtidige inntekter som blir mindre verdt med høyere renter. SEB skriver i en morgenrapport mandag at markedet venter en renteøkning på 75 basispunkter.

Teknologitung indeks øker i Asia

De to asiatiske børsene Hang Seng og Nikkei 225 gikk hver sin retning tirsdag morgen, norsk tid. Hang Seng-indeksen, som er særlig tynget av teknologiaksjer, steg 1,6 prosent. Nikkei 225-indeksen viste en nedgang på 0,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.