Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt 1,24 prosent på ukens nest siste handelsdag, tynget av nedgang for en rekke av Børsens største selskaper.

Hovedindeksen har nå en oppgang på 1,8 prosent så langt i år, og et fall på nesten fem prosent den siste måneden.

Equinor ble torsdagens mest omsatte aksje, og endte dagen med et fall på knappe tre prosent til sluttkurs 332 kroner. Rec Silicon, dagens nest mest omsatte aksje, steg seks prosent til sluttkurs 19,77 kroner. Hydro ble tredje mest omsatt, og falt 0,5 prosent til sluttkurs 72,6 kroner.

Blant tungvekterne var det Kahoot som hadde den beste dagen med en oppgang på 8,6 prosent. MPC Container Ships falt mest blant de 25 største selskapene med en nedgang på 3,7 prosent.

Uro i USA

Fallet her hjemme kom i kjølvannet av stor uro i de internasjonale finansmarkedene, der Wall Street og Asia-børsene falt kraftig natt til i dag.

I USA la de toneangivende børsene bak seg sitt verste fall siden juni 2020, der den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt nærmere fem prosent onsdag kveld. Nedgangen var aller størst for de amerikanske detaljhandelsselskapene Walmart og Target.

– Årsaken er at de melder om tegn til lavere etterspørsel, samt at energi- og lønnskostnader ikke lenger kan overføres til kundene via økte utsalgspriser, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue.

Ifølge Lie er det nå en generell frykt i markedene for en resesjon i amerikansk og global økonomi, noe som vil påvirke sektorene på Oslo Børs negativt.

– Medvinden fra olje, sjømat og shipping kan bli mindre dersom investorene begynner å frykte resesjon. Det er likevel interessant å se hvordan energiprisene fortsetter å stige til tross for oppbremsing i Kina, sier han.

Brent-oljen omsettes torsdag morgen til 110,5 dollar fatet, mens europeiske gasspriser handles til rundt 95 Euro per megawatt time. Lie mener de høye prisene understreker at det er betydelige ubalanser mellom tilbud og etterspørsel i energimarkedene.

– Høye energipriser kan gi støtte til norske energivirksomheter, men utgjør samtidig en utfordring for global økonomi med hensyn til å få inflasjonen under kontroll. Oslo Børs vil uansett påvirkes av den generelle risikoviljen blant investorer, som nå er under kraftig press, sier han.

Resesjon er en situasjon der den økonomiske aktiviteten faller, målt i bruttonasjonalproduktet (bnp).

Tre mulige utfall

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, mener at markedet preges av haukaktige signaler fra Fed-sjef Jerome Powell.

Begrepene haukaktig og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukaktig betyr at styringsrenten må være høy for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at renten må holdes lav som følge av et lavt inflasjonspress.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, skisserer en kraftig oppjustering av styringsrenten i USA.
Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, skisserer en kraftig oppjustering av styringsrenten i USA. (Foto: Gunnar Lier)

– Powell bekreftet i går langt på vei de doble rentehevingene som mange har snakket om, og det er nå priset inn tre doble rentehevinger på rad, sa Olav Chen onsdag.

– Rentehevinger på til sammen to prosentpoeng på to kvartaler er kraftig kost, og kanskje noe man aldri ville sett for seg bare for noen måneder siden.

Tirsdag kveld stilte Powell opp på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival, og i et halvtime langt videosendt intervju var han fortsatt klar på at sentralbanken er klar for å gjøre det den kan for å få bukt med den løpske inflasjonen.

– Hvis det vil innebære å øke renten til over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle med det, sa Powell.

Med «nøytralt» rentenivå menes det et rentenivå som er forenelig med stabil økonomisk aktivitet og inflasjon rundt målet på to prosent over tid.

Ifølge Lie i Formue er det tre mulige utfall for verdensøkonomien:

  1. En myk økonomisk landing der sentralbankene får inflasjonen under kontroll, uten å utløse resesjon.
  2. Et alvorlig økonomisk tilbakeslag med økt ledighet, dempet inflasjon og lavere renter.
  3. Et økonomisk tilbakeslag med stigende arbeidsledighet, høy inflasjon og økte renter – en såkalt stagflasjon.

– For finansmarkedene vil definitivt det første alternativet være å foretrekke, sier han.

Sjefstrateg Christian Lie i Formue mener frykten for resesjon tynger finansmarkedene.
Sjefstrateg Christian Lie i Formue mener frykten for resesjon tynger finansmarkedene. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Resultatrush på Oslo Børs

Til tross for en omfattende markedsuro går resultatsesongen på Oslo Børs sin vante gang. Her følger et utvalg av selskaper som har levert tall for første kvartal torsdag morgen:

  • Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean Group økte resultatet til 125 millioner dollar, mot 23,5 millioner dollar i samme periode i fjor.
  • Verre var det for landbruksselskapet Kalera, der Stein Erik Hagen er blant de største aksjonærene, som leverte et driftsresultat på -15,9 millioner dollar i første kvartal.
  • American Shipping Company leverte et driftsresultat før skatt og avskrivninger på 22 millioner dollar, mot 21 millioner dollar samme periode året før.
  • Konsulentselskapet Bouvet fikk et driftsresultat på 123 millioner kroner, mot et driftsresultat på 91 millioner kroner i første kvartal i fjor.
  • MPC Container Ships fikk et driftsresultat på 119 millioner dollar i første kvartal 2022, mot 114 millioner dollar i fjerde kvartal.
  • Kid, som står bak interiørkjeden Kid Interiør, meldte om et driftsresultat på 24 millioner kroner i første kvartal, mot 30 millioner i samme kvartal i fjor.

Alle kvartalsrapporter fra selskaper notert på Oslo Børs kan man finne i DN Investor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.