Oslo Børs åpner opp 0,3 prosent, på 712,21 poeng mandag. Lite overraskende er det kanskje at det er oljesektoren som vil sette sitt preg på uken som kommer.

Like etter åpning stiger børsen med 1,3 prosent.

Trump-tvitring om mulig enighet med Russland og Opec om produksjonskutt sendte oljeprisene opp før helgen, men mandag morgen faller prisene på usikkerheten før et «virtuelt» toppmøte mellom verdens største oljeprodusenter skjærtorsdag.

Nyheter om en mulig avtale om kutt i produksjonen mellom oljestormaktene Russland og Saudi-Arabia kan de neste dagene vippe oljeprisen opp – eller sende den godt ned under 30 dollar fatet, tror analytikere.

Før dørene åpner på Oslo Børs mandag morgen handles nordsjøolje, indikert ved Brent Spot, for 33,6 dollar fatet – et fall på 3,75 prosent.

Utelukker oppsving i oljepris

Analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank Markets følger oljenæringen tett. Han tror ikke produksjonskutt vil gjøre det helt store, og mener markedet tar gode nyheter på forskudd.

– Vi mener markedet i stor grad har forskuttert en noe høyere oljepris etter den siste tids oppgang i oljeaksjene. Prisingen av Equinor impliserer en langsiktig Brent-pris på rundt 50 dollar/bbl, skriver han.

Ifølge Yggeseth og Danske Bank vil ikke en avtale i seg selv utgjøre en stor forskjell på prisfallet.

– En avtale vil kunne bli sett på som positivt i den grad at globale produsenter viser vilje og evne til å balansere markedet, men vil neppe få oljeprisen veldig mye opp over dagens nivåer, tror vi.

Oljeanalytiker Christian Yggeseth i Danske Bank ser ikke for seg kutt på norsk sokkel.
Oljeanalytiker Christian Yggeseth i Danske Bank ser ikke for seg kutt på norsk sokkel. (Foto: Gunnar Blöndal)

Equinor nedgradert

En annen som er skeptisk til Equinor-oppsving er analytiker Teodor Sveen-Nilsen i meglerhuset Sparebank 1 Markets. Ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt har han nedgradert synet sitt på aksjen, og anbefaler nå investorene om å selge Equinor-aksjer. Han har imidlertid samme kursmål, 130 kroner, som da han tidligere anbefalte kjøp av aksjen.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen trekker frem at Equinor har steget 33 prosent siden oppgraderingen til kjøp 16. mars, noe som er den høyeste avkastningen på tre uker for Equinor. Dette trigger nedgraderingen, ifølge analytikeren.

Han bemerker at oljeprisen er betydelig opp i samme periode men at økt spot- og forward-pris ikke er nok til å forklare den massive avkastningen.

Det var varslet at Russland og Saudi-Arabia skulle innta forhandlingsbordet mandag, men så kom beskjeden om at møtet ble utsatt til torsdag denne uken. Det sendte oljeprisen ned søndag kveld. Så kom en russisk toppforhandler på banen.

Ifølge sjefen for det russiske statlige investeringsfondet, Kirill Dmitriev, er landene «veldig nære en avtale» melder CNBC. I sin morgenrapport trekker analytiker Helge André Martinsen hos DNB Markets frem dette som årsaken til at nattens fall i oljepris har hentet seg noe inn mandag morgen.

– Ikke glemt at Mr Dmitriev var instrumentell i å få Russland inn i Opec + kolasjonen, og er en innflytelsesrik stemme i russisk energipolitikk, kommenterer Martinsen.

Norwegian faller fra start

Det er ikke bare oljefeltet som sliter. For å hindre smittespredning har nesten all reising opphørt, noe Norwegian fikk merke i måneden som gikk. Mandag kom beskjeden om at selskapet venter en drivstoffsmell på over én milliard kroner.

Totalt fløy 1,15 millioner passasjerer i mars måned – en nedgang på 61 prosent sammenlignet med året før.

I flere måneder på rad har ledelsen i Norwegian kuttet i antall flyvninger og dermed fløyet færre passasjerer – for å få lønnsomheten tilbake. I tillegg har koronaviruset slått inn knallhardt for flyselskapet, og Norwegian har fått juling på børsen. Så langt i år er selskapet ned nesten 80 prosent. Aksjen står i 8,3 kroner før børsåpning mandag. Norwegian faller over tre prosent fra start mandag.

Tror ikke Norge vil kutte

I et intervju med Bloomberg utelukket ikke olje- og energiminister Tina Bru (H) at et kutt kan bli aktuelt også i Norge. Equinor-kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen opplyser at de ikke ønsker å kommentere påstanden, og viser til at det er et spørsmål for myndighetene.

– Når det gjelder oljeprisutviklingen er det stor usikkerhet og vi er forberedt på fortsatt volatilitet, skriver han i en epost til DN.

Yggeseth tror ikke Norge kommer til å gå for kutt.

– Hvorfor skal vi bidra til at andre øker sin markedsandel frem i tid? Norge har en veldig konkurransedyktig produksjon, påpeker han.

CNBC: Prisen kan falle under 20 dollar

Oljepriskrig mellom Russland og Saudi-Arabia, og et stort fall i etterspørsel som følge av koronavirusutbruddet, er årsaken til et langt og vedvarende fall i oljeprisen. Siden nyttår er prisen på et fat nordsjøolje mer enn halvert.

Utenom et lite løft i uken som gikk, da president Donald Trump sendte oljeprisen kraftig opp etter å ha tvitret om samtaler med oljestormaktene, har fallet vært vedvarende siden forhandlingene mellom Russland og oljekoalisjonen Opec brøt sammen den 7. mars.

Bloomberg: Avlyser Opec-hastemøte om oljeproduksjon

Ifølge en undersøkelse gjennomført av CNBC med 30 analytikere, strateger og handlere viser at oljesjokket ikke nødvendigvis er over. Nesten en tredjedel av ekspertene mener at prisen på nordsjøolje kan falle under 20 dollar fatet i andre kvartal. Noen av de spurte mener at prisen kan falle til rundt 10 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.