Det fransk-nederlandske børskonsernet Euronext vant tidligere i år dragkampen om Oslo Børs mot det amerikanske børskonsernet Nasdaq, og har for lengst inntatt børsbygningen.

- Har vært underinvestert

På en pressekonferanse i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag i Paris torsdag påpeker Euronext-sjef Stéphane Boujnah at Oslo Børs har vært underinvestert.

Nå ønsker han å ta Oslo-børsens internasjonale potensial til neste nivå, ifølge børskonsernet nye treårsplan «Let's grow together».

– Oslo Børs har vært underinvestert i mange år. Med Optiq, Euronext sitt handelssystem, vår kapital og fokus kan vi videre utvikle det. "1 + 1" kommer til å bli "4 eller mer" i dette tilfellet, sier Boujnah, melder TDN Direkt.

Han peker på det islandske fiskeforedlingsselskapet Marel Fish som et godt eksempel. Selskapet som ble børsnotert på Euronext-børsen i Amsterdam i juni 2019.

– Marel trengte en sekundærlisting i et likvid marked. Det er liten tvil om at Marel hadde passet godt på Oslo Børs, men fordi Oslo Børs ikke er oppkoblet Optiq enda var det ikke aktuelt på daværende tidspunkt, sier Boujnah.

- Kjøpte ikke for å melke kuen

Han ønsker også å bruke Oslo som plattform for en nordisk satsing, og påpeker at Euronext vil fortsette med disiplinert og verdidrevet oppkjøpsvirksomhet.

I materialet fremkommer det at Euronext ser etter investeringer som vil gi avkastning på kapitalen over kapitalkostnaden innen 3 til 5 år, ifølge TDN Direkt.

– Vi kjøpte ikke Oslo Børs for å melke kuen, men for at det skal være kjernen i vår nordiske ambisjon, sier han.

Boujnah mener at Oslo Børs'samarbeidet om sekundærlisting med Santiago-børsen i Chile er viktig.

Samtidig er Euronext opptatt av å gjøre Oslo Børs til en satsing for råvarehandel, og Boujnah ønsker blant annet å videreutvikle fiskebørsen FishPool i Bergen.

– Vi skal gå inn i andre typer råvarer i kommende måneder og år. Tidspunktet vil avhenge av pågående og fremtidige forhandlinger, sier han.

Vurderer andre inntektskilder

Euronext jobber samtidig for å diversifisere sin virksomhet og inntjening de har kontroll over. Boujnah peker på inntjeningen revet at aktiviteter innenfor selskapets kontroll, altså alt utover volumet på børsene, har vokst fra 44 prosent i 2014 til 51 prosent i dag, ifølge TDN Direkt.

– Vi ser på alle muligheter for å transformere vår modell. Finner vi en måte å diversifisere topplinjen vår på, så gjør vi det, sier han.

Nylig ble børsdirektør og konsernsjef i Oslo Børs VPS, Håvard Abrahamsen, formelt valgt inn i Euronexts ledergruppe (managing board).

På kort sikt er det en rekke tiltak Euronext skal gjennomføre for å integrere Oslo Børs i deres systemer.

Euronext forventer løpende synergier på 12 millioner euro årlig til 2022, samtidig som det vil tas en restruktureringskostnad på 18 millioner euro, ifølge presentasjonsmaterialet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.