Mandag morgen publiserer børsgruppen Euronext de offisielle dokumentene i forbindelse med budet på alle aksjene i Oslo Børs VPS. Budet som priser Oslo Børs til 6,2 milliarder kroner kom på plass i noen hektiske uker før jul, etter at en gruppe minoritetsaksjonærer kontaktet Euronext.

– Ja, vi ble overrasket av denne prosessen. Børsdirektøren ble også overrasket, sa hun. Vi var alle overrasket, men vi var ikke overrasket over situasjonen, sier administrerende direktør Stéphane Boujnah i Euronext.

Slik ble denne skulpturen symbolet på Oslo Børs. – Vi har til og med oppkalt en markedsplass etter den, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs
03:10
Publisert:

Han påpeker at Euronext har hatt en dialog med ledelsen og styret ved Oslo Børs flere ganger tidligere om mulige samarbeid.

– Det overraskende var at en henvendelse fra minoritetsaksjonærer ble katalysatoren til prosessen. Men at vi er interessert i å kjøpe Oslo Børs, burde ikke være overraskende, sier Boujnah.

Etter at Euronext-budet ble kjent har Oslo Børs startet sin egen prosess for å finne potensielle kjøpere, og fredag ettermiddag meldte Børsen at flere nye potensielle kjøpere er funnet.

Setter kort akseptfrist

Samtidig meldte styret i Oslo Børs VPS at det ikke vil avgi sin anbefaling knyttet til budet før i slutten av februar.

Men i tilbudsdokumentet som Euronext la frem mandag morgen settes akseptfrisetn til 11. februar. Det betyr i tilfelle at børsaksjonærene må ta stilling til budet før styret har fått lagt frem sin vurdering.

Akseptperioden for budet starter å løpe i dag, og avsluttes klokken 17:30 den 11. februar. Euronext åpner imidlertid for at akseptperioden kan bli forlenget.

Euronext har allerede sikret seg støtte aksjonærer som til sammen sitter på 50,5 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS.

Ferdig på tre uker

Stéphane Boujnah forteller at Euronext først ble kontaktet av minoritetsgruppen i slutten av november i fjor. Gruppen som var ledet av forvalter Svein Høgset representerte på dette tidspunktet allerede en betydelig del av aksjonærene i Oslo Børs VPS. Euronext fikk inntrykk av at initiativtagerne ønsket en «svært rask» prosess.

– Vi mottok det første brevet i slutten av november og vi ble valgt som vinner den 19. desember, sier Boujnah

Han understreker at Euronext opplevde auksjonsprosessen som svært åpen, og de fikk inntrykk av at alle potensielle kjøpere ble involvert.

– Vi ble bedt om å levere inn et tilbudsdokument med en pris og en beskrivelse av det industrielle prosjektet. Vårt dokument var én side om pris, og 18 sider med strategisk begrunnelse, sier Boujnah.

Det var meglerhuset Carnegie som gjennomførte det de har kalt for en kompakt auksjonsprosess.

Vil gjøre Oslo til ekspertisesenter

– Hvor store synergier vil dere ta ut og hvor mange ansatte vil dere trenge i Oslo?

– Det vet jeg ikke ennå, fordi vi har ikke fått gjennomført noen «due diligence». Men i enhver fusjon er det som regel en del konsolidering i sentrale funksjoner, men vi vil også investere og ansette for å utvikle nye områder, sier Boujnah.

– Vi har en intensjon om å gjøre Oslo til Euronext-gruppens ekspertisesenter for råvarer, legger han til.

– Vi har en intensjon om å gjøre Oslo til Euronext-gruppens ekspertisesenter for råvarer, sier Euronext-sjef Stéphane Boujnah.
– Vi har en intensjon om å gjøre Oslo til Euronext-gruppens ekspertisesenter for råvarer, sier Euronext-sjef Stéphane Boujnah. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han peker på at Oslo Børs allerede har en sterk posisjon innen olje-, shipping- og sjømatsektoren.

– Vi vil at teamet i Oslo skal ta over ansvaret for råvarevirksomheten i hele gruppen. Vi har en sterk posisjon innen derivatmarkedet for blant annet hvete, mais, og rapsfrø, og vi tror at det er en fordel å ha et ekspertisesenter i Oslo.

– Har dere vurdert om dere vil beholde børsbygningen?

– Vi ønsker at Børsen skal fortsette å være der den er i dag. Vi prøver alltid å beholde eierskapet til børsbygningene dersom det er mulig. Vi eier blant annet børseiendommene i Amsterdam og i Dublin, sier Boujnah.

Vil ta kontroll over teknologien

Boujnah mener det vil være en stor fordel for Oslo Børs å bli en del av en større børsgruppe.

– Idag kontrollerer ikke Oslo Børs sin egen teknologi. De leier teknologi fra London-børsen. Hvis denne transaksjonen blir godkjent vil de ha kontroll over sitt eget handelssystem fordi de er en del av en integrert gruppe. Det vil utgjøre en stor forskjell for produktutvikling og innovasjon, sier Boujnah.

Han forteller at Euronext har teknologisentre i Portugal, Frankrike og England.

Ifølge Boujnah vil det også være en klar fordel for selskapene som er notert på Oslo Børs at børsen blir en del av et større og mer likvid marked.

Dersom oppkjøpet går i boks, vil Euronext ifølge Boujnah redusere utbytteutbetalingene for å kunne investere mer. Oslo Børs sitt regnskap for 2017 viser at nær 100 prosent av resultatet ble utdelt til aksjonærene.

– Vi vil holde tilbake mer av resultatet for å kunne gjøre investeringer, særlig i teknologi. I Euronext er gjeldende prinsipp at 50 prosent av overskuddet blir utbetalt som utbytte, sier Boujnah.

Han mener at særlig VPS-virksomheten har behov for investeringer.

– For å kunne adressere utfordringene knyttet til skala og teknologi må VPS ta steget opp på et nytt nivå, sier Boujnah(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN på NHO-middagen: Dette gjør topplederne når de skal være skikkelig snille
01:53
Publisert: