Hovedindeksen på Oslo Børs faller fra start tirsdag etter å ha falt 0,75 prosent mandag. Noen minutter etter åpningstid på børsen er hovedindeksen ned 0,60 prosent.

Det er nedgang i alle sektorer, bortsett fra telekom, på børsen tirsdag morgen. De fleste tungvekterne faller.

Børsene var røde også i Europa og USA mandag, og aksjemarkedene i Asia falt i morgentimene tirsdag. Hang Seng-indeksen i Hong Kong faller nær tre prosent og Shanghai-børsen er ned fire prosent.

Årsaken er at USA-president Donald Trump truer Kina med en voldsom opptrapping av tollkrigen.

– Stemningen i markedene har surnet ytterligere over natten, som følge av at handelskonflikten mellom USA og Kina trappes ytterligere opp, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Truet med ny straffetoll

Natt til tirsdag truet Trump med en ny straffetoll mot kinesiske produkter.

– Hvis Kina øker sine toller enda en gang, vil vi møte det med å innføre ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar, sier Trump i en uttalelse.

De to landene har svart med represalier dersom motparten innfører straffetoll. Både Kina og USA vil starte med straffetoll fra juli. Trump gir seg ikke, og mener at å kjøre hardt mot hardt er det eneste som vil hjelpe.

– Frykten for en fullskala handelskrig mellom de to gigantene tynget allerede aksjemarkedene, som falt både i Europa og USA i går. Etter Trumps beskjed fortsetter nedturen i Asia i dag. Etterspørselen etter «trygge havner» har tiltatt, skriver Haugland i DNB.

Hun viser til at valutaene sveitserfranc og japanske yen er blitt styrket, og at det er en liten nedgang i lange statsrenter.

– Noe som fortjener betegnelsen handelskrig

– Hvis partene ikke skulle komme til enighet må vi vel være inne i noe som fortjener betegnelsen handelskrig mellom Kina og USA, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i morgenrapporten fra meglerhuset.

Også han viser til at børsene faller og at amerikanske lange renter er ned over natten.

Den norske kronen svekkes tirsdag morgen. En dollar er blitt syv øre dyrere i morgentimene, og handles nå til 8,20 kroner. Euroen koster i skrivende stund 9,49 kroner, om lag fire øre mer enn den kostet mandag kveld. (Vilkår)

DNs Boligpanel om boligmarkedet for unge
Da må de huske én ting, sier DNs boligpanel. DNs boligpanel tipser unge mennesker om boligmarkedet.
01:56
Publisert: