Etter en turbulent forrige uke for aksjemarkedet, hvor økte renter og resesjonsfrykt tok oppmerksomheten, var det ventet at nedgangen ville fortsette på ukens første handelsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,7 prosent fra start, men snudde til oppgang etter en times tid. Da handelen stengte, steg hovedindeksen respektable 1,56 prosent.

– Vi kan bare håpe på en litt roligere børsuke, målt mot forrige uke. Det er også første steg til utflating, og en eventuell oppgang med tiden. Samtidig, jeg tør ikke forvente noe som helst, sier forvalter i Alfred Berg Kapitalforvaltning, Kristian Tunaal til DN tidligere mandag.

Oljeprisen falt rundt seks prosent på tampen av forrige uke, uten at spesifikke nyheter utløste fallet. Mandag falt oljeprisen videre, og var ned rundt 0,4 prosent like før Oslo Børs stengte.

En stund mandag var oljeprisen tydelig i pluss.

– Det er alltid lovende for Oslo Børs om oljeprisen holder seg. Da drar tungvekterne Børsen opp, sier Tunaal.

Mener rentemøtet blir viktig

Den amerikanske sentralbanken besluttet i forrige uke å heve renten med 0,75 prosentpoeng, den største rentehevingen siden 1994. Både i forkant og i etterkant av rentebeslutningen var det svært turbulent i aksjemarkedet.

Ved ukeslutt hadde de toneangivende Wall Street-indeksene en nedgang på mellom fem og seks prosent for uken, hvor bakteppet er fornyet frykt for resesjon. Det innebærer to kvartaler på rad med fall i den økonomiske veksten.

Denne uken er det Norges Banks rentebeslutning torsdag som blir ukens viktigste høydepunkt for markedet her hjemme.

– Rentemøtet blir svært viktig for aksjemarkedet, og ikke minst for Oslo Børs. Når Fed i forrige uke tok såpass hardt i, blir det spennende å følge med på hva Norges Bank velger å gjøre, sier Tunaal.

Det store spørsmålet før rentemøtet er ikke om styringsrenten vil heves, men med hvor mye.

– Det er stor spenning knyttet til hvordan dette vil slå ut i aksjemarkedet, og jeg tror det vil påvirke risikoviljen i stor grad, sier Tunaal, og legger til:

– Kryptomarkedet vil være det beste barometeret for risikovilje fremover, og der har det ikke gått godt siste tiden, sier han.

Økonomer DN har snakket med venter en kraftig oppjustering av rentebanen. De venter at styringsrenten, som nå er på 0,75 prosent, vil ligge på to prosent ved utgangen av året. Det er 0,5 prosentpoeng høyere enn rentebanen Norges Bank la frem i mars.

Samtidig venter flere økonomer en dobbel renteheving, altså en økning på 0,5 prosentpoeng.

– Nedjustering av kursene og oppjustering av inntjening har kompensert for renteøkningene som har kommet hittil, sier Tunaal.

Bitcoin-fall

Markedsturbulens, og signaler om kraftig, pengepolitisk innstramning fra Fed, har sendt bitcoin-kursen ned i kjelleren. Lørdag morgen falt kursen plutselig og bratt rundt seks prosent. Dermed falt den også under 20.000 dollar for første gang siden desember 2020, og kryptovalutaen ble handlet til 19.150 dollar.

Kursen for kryptovalutaen falt rundt fire nye prosent søndag morgen. Dermed var prisen nede i rundt 18.300 dollar, mer enn 70 prosent ned fra toppnoteringen på 68.790 dollar i november i fjor.

Mandag vippet kryptovalutaen over og under 20.000 dollar igjen.

Flere markedsaktører forbereder seg nå på en «kryptovinter», med lave kurser som kan vare noen år, før en ny oppgang.

Energisikkerhet

Bekymringer knyttet til en nedbremsing av økonomien etter rentehevinger fra sentralbanker, bidrar til å tynge markedet, og har også betydning for oljemarkedene. Andre råvarer har falt vesentlig mer i pris enn olje den seneste tiden.

– Det blir ytterligere fokus på energi fremover. Tyskland har meldt at de skal øke kullproduksjonen. Når de gjør det, sender landet et svært viktig signal om at dette begynner å bli svært prekært, sier Tunaal.

Regjeringen i Tyskland vil øke produksjonen av kullkraft, og også innføre andre krisetiltak for å kutte forbruket av gass. Russland har den siste tiden redusert leveransene av naturgass til Tyskland. Samtidig har Tyskland og andre EU-land selv et ønske om å kutte importen av russisk gass, som en reaksjon på krigen i Ukraina.

– Nå er det sommertider, gassforbruket er lavt, men det er ikke mange månedene til høsten er her igjen. Energisikkerhet er et tema som vil være på agendaen fremover. Er det da en plass man skal investere, så er det på energitunge Oslo Børs, sier Tunaal.

– Stille før stormen

Tunaal ser for seg at det kan bli roligere uker i markedet fremover, men at det smeller når selskapene serverer sine inntjeningsrapporter for andre kvartal. Han mener investorene sitter stille i båten i påvente av kvartalssesongen.

– Det er stille før stormen nå, og dette kan bli svært interessant. Ved forrige runde hadde krigen vart i fem uker, nå har det gått noen måneder, og det er knyttet spenning til hvordan selskapstallene er nå, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.