Fjordkraft-aksjens utvikling på Oslo Børs har vært en sorgens kapittel. Etter å ha nådd kurstoppen på 82 kroner per aksje i september 2020, har aksjen rast på børs. Mandag ble selskapet omsatt til en pris på 23 kroner per aksje.

Det tilsvarer et fall på om lag 72 prosent fra toppen.

Selskapet som lever av å videreselge strøm til bedrifter og husholdninger, har ikke klart å kapitalisere på de skyhøye energiprisene. Snarere tvert imot.

Selskapet har tapt store summer på feilslåtte fastpriskontrakter i Finland og Sverige og har hatt en rekke uheldige episoder med Forbrukerrådet, som mener kundene er blitt dårlig behandlet.

Til tross for svakere operasjonell utvikling får toppsjefen Rolf Barmen utbetalt en bonus på én halv million kroner for 2021, ifølge årsrapporten fra selskapet som ble publisert mandag.

Den samlede godtgjørelsen til Barmen, inkludert opptjente pensjonsrettigheter, beløp seg til 5,4 million kroner i fjor. I tillegg sitter ham på aksjer til en verdi av i overkant av én million kroner, samt 200.000 ubenyttede aksjeopsjoner.

Barmen, som har vært toppsjef i Fjordkraft-konsernet siden 2013, har ikke ønsket å kommentere saken etter henvendelse fra DN.

Kundetap

Fjordkraft, som nå har byttet navn til Elmera Group, red lenge på god kundevekst og lovende fremtidsutsikter, og i 2020 leverte selskapet det beste resultatet noensinne. Men så snudde det.

Tøffere konkurranse, ny teknologi og endrede forbruksmønstre har bidratt til lavere vekst for selskapet. I tillegg har store svingninger i strømprisen gjort et betydelig innhugg på overskuddet.

– Mange kunder i Fjordkrafts nordiske marked falt av da selskapet tok en kommersiell beslutning om å avslutte prismatch-tjenesten til selskapet i fjerde kvartal, sa Fjordkrafts toppsjef, Rolf Barmen, til TDN Direkt tidligere i år.

Lempet ut aksjer

På spørsmål om selskapet var bekymret for kundefrafallet i Norden, eller om det var tegn til at kundene var blitt mindre lojale svarte Barmen:

– I Norden har vi bra kundevekst, mens kundeantallet har falt noe i privatmarkedet i Norge. Normalt sett øker kundenes bytteaktivitet ved høye strømpriser, og nå er markedet i en situasjon med ekstremt høye priser. I tillegg tok vi en kommersiell beslutning om å avslutte prismatch-tjenesten vår og mange av kundene som forlot oss i fjerde benyttet denne tjenesten, sa han.

Thomas Nielsen, forvalter av aksjefondet First Veritas var lenge tungt investert i selskapet, som han betegnet som et «kvalitetsselskap».

Etter lengre perioder med skuffende nyheter fra selskapet med påfølgende kurstap, tok Nielsen et tap på 16 millioner kroner, da han lempet bort alle aksjene i selskapet tidligere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.