Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,5 prosent fra start mandag, men hentet seg raskt inn igjen. Oslo Børs endte med et forsiktig fall på 0,63 prosent etter et kraftig fall i oljeprisen.

Det kraftige fallet skyldes nyheten om at Saudi-Arabia og andre Opec-produsenter i forkant av Opec+ møtet 4. desember vurderer å øke oljeproduksjonen med 500.000 fat per dag. Da Børsen stengte falt oljeprisen over syv prosent og handles til 83 dollar fatet, i kontrast til morgentimenes oljepris på 87 dollar fatet.

Tankrederiet Hafnia, som frakter oljeprodukter, steg seks prosent etter å ha lagt frem sitt beste kvartalsresultat noensinne. Selskapet fikk et nettoresultat på 280 millioner dollar i tredje kvartal og har besluttet å betale halvparten av dette i utbytte. Utover dagen avtok oppgangen, aksjen endte med en oppgang på 1,24 prosent.

Hafnia har en markedsverdi på 28,8 milliarder kroner, etter en utbyttejustert oppgang på svimlende 240 prosent i 2022.

Flyr falt kraftig igjen

Mandag stupte Flyr-aksjen nok en gang på Oslo Børs. Aksjen endte med et fall på 22,35 prosent og ble omsatt til 0,00066 kroner per aksje.

Torsdag i forrige uke ble 25 milliarder Flyr-aksjer dumpet ut i aksjemarkedet som følge av den første delen av kriseemisjonen i flyselskapet.

Selskapets kriseemisjon har som mål å hente inntil 700 millioner kroner i fire omganger. Torsdag skulle selskapet hente 250 millioner kroner, og trykket 25 milliarder aksjer som var i handel fra klokken 10 samme dag. Emisjonskursen var da på 0,01 kroner per aksje.

– Godt tidspunkt

Resesjonsfrykt og oljeprisfall til tross: Nordea-strateg Joachim Bernhardsen er mandag i DNs spalter med en anbefaling om å kjøpe norske aksjer.

– Oslo Børs prises lavt, men det er litt fordi inntjeningen har vært og er unormalt høy. Det er blant annet de høye energiprisene som har gitt veldig høy inntjening hos enkelte selskaper, men det er midlertidig. Det er ventet at inntjeningen vil normalisere seg. Så derfor er Oslo Børs lavt priset, sier Bernhardsen og fortsetter:

– Jeg tror dette er et godt tidspunkt å gå inn i markedet på eller investere mer, om man har mulighet til det. Om det vil gi avkastning neste måned, er utfordrende å si. Men i et langsiktig perspektiv oppfatter jeg dagens nivåer som attraktive.

Resultatsesongen er på hell, men noen selskaper gjenstår fortsatt. Torsdag er det Schibsteds internasjonale rubrikkselskap Adevinta, Børsens åttende største selskap målt i markedsverdi, som skal i resultatilden. Onsdag legger kreftvaksineselskapet Nykode Therapeutics frem sin kvartalsrapport.

Fed-referat

Denne uken kommer det PMI-tall fra eurosonen og USA, som vil si noe om aktiviteten i økonomien. Markedet venter også på referatet fra den amerikanske sentralbankens siste rentemøte, som legges frem onsdag denne uken. Her vil man få innsikt i medlemmenes overordnede syn på pengepolitikken og hvilke vurderinger som lå til grunn for rentebeslutningen.

I starten av november hevet Fed renten med 0,75 prosentpoeng til et intervall på 3,75-4,0 prosent. I rentemarkedet prises det nå 25 prosent sannsynlighet for nok en «trippelheving» på 0,75 prosentpoeng i desember, mens det gis 75 prosent sannsynlighet for 0,5 prosentpoeng.

Vanligvis hever sentralbankene renten med 0,25 prosentpoeng av gangen, men skyhøy inflasjon har gjort denne rentesyklusen usedvanlig fremtung. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.