Oslo Børs utviklet seg svakere enn de store europeiske børsene mandag tynget av oljeselskaper. Grieg Seafood fortsatte oppgangen etter fredagens kvartalsrapport.

Oljeprisen falt ytterligere mandag. Prisen på nordsjøolje lå rundt 44,2 dollar ved stengetid på Oslo Børs mandag, det laveste siden starten av august. Da Oslo Børs stengte fredag, var oljen priset til 44,9 dollar.

Oljeprisfallet skyldes blant annet skepsis til at Opec vil lykkes i å få opp prisene ved å vedta begrensning i oljeproduksjonen.

Analytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener at det er gode muligheter for vedtak om produksjonskutt på Opec-møtet 30.november.

- Det er over 50 prosent sannsynlighet for Opec-kutt. Jeg tror til og med at det er 75 prosent sannsynlighet for at Opec kutter produksjonen, selv om de ikke burde gjøre det, sier Schieldrop til TDN Finans mandag.

Spår økt etterspørsel

SEB estimerer etterspørsel etter Opec-olje på nærmere 34 millioner fat per dag i 2017. Tilsvarende prognose i 2014 for 2017 var på rundt 28 millioner fat per dag. Opec har signalisert et produksjonsnivå på 32,5-33 millioner fat pr dag.

«Ved å la oljeprisen falle fra +100 dollar pr fat-nivået har Opec skapt ekstra behov for sin olje i 2017 på om lag 5-6 millioner fat pr dag sammenlignet med anslagene i 2014 grunnet høyere etterspørsel og lavere ikke-Opec produksjon», skriver SEB.

Schieldrop mener at det er en bedre strategi for Opec å la produksjon stige til det naturlige nivået og la oljeprisen være dempet en liten stund og dermed å unngå å reaktivere amerikansk skiferoljeproduksjon for tidlig.

«Opec må være forsiktig med å aktivere amerikanske skiferoljeproduksjonen for tidlig gjennom en høyere oljepris», skriver SEB.

Statoil endte ned 1,8 prosent til 134,20 kroner mandag.

Sjømatselskap klatret

Grieg Seafood steg på børsen mandag og sluttet opp 5,9 prosent til 80,50 kroner mandag, omsatt for 93 millioner kroner. Flere meglerhus var ute med oppdateringer etter at oppdrettsselskapet la frem kvartalstall fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,23 prosent til 638,83 poeng, omsatt for 3.090 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.