Oslo Børs hadde onsdag den tyngste dagen hittil i år med et fall på 2,3 prosent for hovedindeksen. En ekstra dag i hagestolen hadde ikke gjort stemningen noe bedre, og investorene på Oslo Børs måtte på ny innta utforstillingen fra start fredag morgen.

Oslo Børs falt tungt fra start, men hentet seg inn og mot slutten av dagen. Hovedindeksen er dermed ned over fire prosent de siste ti dagene, og har ikke vært lavere siden den 11. februar.

Da Oslo Børs åpnet fredag hadde prisen på et fat nordsjøolje allerede falt over fem prosent siden børsen stengte onsdag. Prisfallet tiltok kraftig da børsene i Europa åpnet og var ved 16-tiden ned ytterligere fire prosent til under 64 dollar per fat.

– At retorikken mellom USA og Kina er blitt mer aggressiv lover dårlig for en avtale innen juni og en de-eskalering av handelskonflikten, og det kan nok ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over på onsdag, skriver rente- og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i en morgenrapport fra DNB Markets.

Donald Trump gikk natt til fredag også til angrep på Mexico og varslet toll på all import fra landet inntil strømmen av ulovlige immigranter stanser. Førhandelen på Wall Street pekte markant ned for fredagens handel.

Sjeldent våpen

DNB Markets er spesielt bekymret for nye trusler fra kinesiske myndigheter som kan utgjøre en betydelig eskalering av handelskrigen.

– En faktor som bidrar til ekstra bekymring er kinesiske myndigheters trusler om å begrense eksporten av såkalte sjeldne jordarter som et ledd i handelskonflikten, skriver Borgen Gjerde i morgenrapporten.

– Disse sjeldne jordartene er viktige i produksjon av høyteknologisk utstyr, og er eneste råvare hvor Kina dominerer tilbudssiden, ettersom de står for rundt 70 prosent av samlet produksjon på verdensbasis, legger hun til.

Dersom Kina struper av eksporten av disse spesielle metaller og jordartene vil det kunne ha store konsekvenser for amerikanske teknologiselskaper. Etter USAs kraftige angrep på den kinesiske teknologikjempen Huawei er teknologi blitt en enda viktigere slagmark i kampen mellom de to stormaktene.

Nyhetsbyrået Bloomberg skrev torsdag at kinesiske myndigheter allerede har en plan klar for å innføre eksportrestriksjoner, og for hvordan tiltaket bør innrettes for å ramme amerikansk næringsliv.

Kan ramme seg selv

– Hvorvidt Kina vil bruke eksportrestriksjoner som et våpen mot USA er imidlertid usikkert. Én grunn til det er at mye av eksporten ikke går direkte til USA, men indirekte via prosessering i andre land, som for eksempel Japan. Det er dermed vanskelig å hindre amerikanerens tilgang helt uten å også ramme andre, skriver DNB Markets.

Meglerhuset påpeker at Kina kan ende opp med å miste markedsandeler dersom landet bruker de sjeldne jordartene som et våpen i handelskrigen. Et slikt tiltak står dermed i fare for å ramme Kina selv.

Sist Kina innførte eksportrestriksjon på sjeldne jordarter i 2010 steg prisene på flere av råvarene med 500 prosent.

– De kraftige prisutslagene i 2010 bidro til at andre land fikk fart på seg i å starte opp egen produksjon. Mens Kina står for en stor andel av produksjonen av sjeldne jordarter har de nemlig bare 35 prosent av reservene globalt. Dette bidro til at Kinas andel av total produksjon falt fra nesten 100 prosent i 2010 til 70 prosent nå, skriver DNB-strategen Ingvild Borgen Gjerde.

Vil tenke seg om

Det australske selskapet Lynas er det eneste børsnoterte selskapet som utvinner sjeldne jordarter utenfor Kina. Da Kina innførte eksportrestriksjonene i 2010 steg selskapets aksjer med 400 prosent. Hittil i mai har Lynas-aksjen allerede steget 40 prosent, godt hjulpet av tilspissingen i handelskrigen mellom USA og Kina.

– Erfaringen fra dette tilsier at Kina nok vil tenke seg om to ganger før de gjør det samme igjen, men det er like fullt noe som ville hatt stor påvirkning på amerikanske teknologibedrifter, og i forlengelse av det den globale teknologiske utviklingen, skriver Borgen Gjerde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.