Oslo Børs falt markant fra start mandag og var en stund ned over 1,3 prosent. Etter en times handel har hovedindeksen hentet seg noe inn og er ned rundt 0,9 prosent. Oljerelaterte aksjer leder nedgangen. Northern Drilling faller 8,6 prosent, mens Aker Solutions faller 4,3 prosent.

Investorer som har håpet på at handelsforhandlingene mellom USA og Kina snart ville begynne å bevege seg i retning av en enighet fikk en ny brutal kalddusj fredag. Partene krøp snarer lenger ned i skyttergravene.

Før helgen ble det klart at Kina svarer tøft på de nye straffetollene Donald Trump kunngjorde tidligere i måneden. Responsen fra Kina var å innføre straffetoll på vareimport fra USA til en verdi av 75 milliarder dollar.

Det tok ikke lang tid før den amerikanske administrasjonen svarte på dette med å øke de tidligere innførte og varslede tollsatsene med 5 prosentpoeng.

  • Tollen på varer til en verdi av 250 milliarder dollar økes fra 25 til 30 prosent.
  • Tollen på varer til en verdi av 300 milliarder dollar økes fra 10 til 15 prosent.

«Kuppet» scenen

De amerikanske børsene falt alle tungt fredag kveld og den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte ned hele tre prosent. En helg med betenkningstid har ikke gjort investorene noe mer beroliget og børsfallet fortsatte i Asia natt til mandag.

Rundt klokken 8:30 er Hongkong-børsen Hang Seng ned nær tre prosent, og den japanske Nikkei-børsen faller 2,2 prosent.

Analytiker og aksjeekspert i Nordnet, Roger Berntsen, ventet før børsåpning at hovedindeksen ville åpne ned 1,7 prosent, mens DNB Markets ventet et fall på 1,5 prosent.

– Kinas president Xi Jinping og Donald Trump «kuppet» fredagens store begivenhet, det årlige sentralbankmøtet i Jackson Hole, da begge benyttet dagen til å offentliggjøre nye tollskjerpelser ovenfor den andre, skriver Berntsen i en oppdatering.

Kina vil forhandle

– Med andre ord, mens investorene ventet på nye signaler hva angår rentesettingen i USA, fikk de en ny intensivering av handelskrigen «med på kjøpet», legger Berntsen til.

Før børsåpning mandag fortalte Donald Trump at Kina ringte handelsrepresentanter fra USA søndag og vil gjenoppta forhandlinger.

– Kina ringte i går en av våre øverste handelsdelegater og sa «la oss komme tilbake til forhandlingsbordet» så vi vil gjenoppta forhandlingene og jeg tror de er interessert i å få til noe. De er blitt svært hardt rammet men de forstår at dette er det riktige å gjøre og jeg har stor respekt for det. Dette er en veldig positiv utvikling for verden, sa Trump, ifølge CNBC.

Sentralbanken ikke påvirket

Hovedbegivenheten fra møtet i Jackson Hole var den amerikanske sentralbanksjefen Jay Powells åpningstale på fredag. Powell gjentok i denne at den amerikanske sentralbanken vil gjøre «det som kreves for å holde liv i ekspansjonen» uten å nevne ytterligere rentekutt eksplisitt.

– Powells melding til Trump virket med andre ord å være: vi lar ikke deg, via handelskrigen, diktere pengepolitikken, sier analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets
– Powells melding til Trump virket med andre ord å være: vi lar ikke deg, via handelskrigen, diktere pengepolitikken, sier analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets (Foto: Gunnar Blöndal)

– Når det kommer til sentralbanksjefer legger markedet like mye vekt på det som blir sagt som det som ikke blir sagt, og Powells kommentarer ble nok derfor oppfattet som ganske nøytrale for pengepolitikken den nærmeste tiden, skriver analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en morgen rapport.

Hva gjelder handelskrigen sa imidlertid Powell at den utgjorde en «ny utfordring», og at han ikke hadde mange historiske perioder å sammenligne den nåværende situasjonen med.

– Videre sa han at mens pengepolitikken er et mektig verktøy, som kan brukes til å støtte opp under privat forbruk og selskapsinvesteringer, er det ikke gitt hva den kan gjøre for begrense de negative effektene av handelskrig, skriver Gjerde.

– Powells melding til Trump virket med andre ord å være: vi lar ikke deg, via handelskrigen, diktere pengepolitikken, konkluderer Gjerde.

Oljeprisen snur i pluss

Like før klokken 9 ble et fat nordsjøolje (Brent Spot) handlet for 58,9 dollar per fat, ned 0,4 prosent fra starten på mandagens handel.

Litt etter klokken 10 har nedgangen blitt snudd til oppgang og oljeprisen stiger 0,47 prosent til 59,44 dollar per fat.

Siden fredag morgen har like fullt oljeprisen falt med rundt 1 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.