Et markant hopp i oljeprisen har de siste ukene gitt investorene på Oslo Børs nok selvtillit til å legge igjen høydeskrekken sør før 900-merket. Siden 7. september har hovedindeksen steget 5,6 prosent og endte tirsdag på ny all-time-high på 946,4 poeng. Det siste året har dermed Børsen steget over 21 prosent.

– Det positive momentumet som vi har nå kan ikke vare evig, men det er godt mulig at Oslo Børs kan trekke enda høyere på ryggen av økt oljepris i tiden som kommer, sier sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea.

Han peker blant annet på at den varslede gjeninnføringen av sanksjoner mot Iran den 4. november kan bidra til å presse oljeprisen oppover.

– Så lenge oljeprisen stiger vil det være et positivt driv på Oslo Børs. Internasjonalt vil oppgangen vare så lenge konjunkturoppgangen fortsetter, og den vil nok i hvert fall vare ut 2018, og trolig godt ut i 2019, sier Rein.

– Så børsfesten kan fortsette en god stund til?

– Ja, det kan den. Oslo Børs er nå dyr, men hvis inntjeningen i olje- og energisektoren øker så kan det forsvare videre kursoppgang for mange selskaper i denne bransjen, sier Rein.

Fest for oljeservice

Oslo Børs åpnet dagen marginalt opp onsdag morgen, men falt raskt noe tilbake og endte ned 0,52 prosent til 941,5 poeng.

Siden midten av august har prisen på et fat nordsjøolje (Brent) steget over 14 prosent til 81,3 dollar per fat.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror at den høye oljeprisen vil vedvare.

– Hvis oljeprisen fortsetter på dagens nivå, eller stiger videre, så vil vi fortsatt ha vind i seilene på Oslo Børs, og særlig for oljeserviceaksjene som vil tjene godt på økte investeringer fra oljeselskapene, sier Schieldrop

– Vi har lenge hatt et oljeprisestimat på 85 dollar per fat for 2019 og 2020, og det står vi fortsatt ved. Dette er en god pris for oljeselskapene og betyr at vi får ekstremt gode tider for oljebransjen fremover. Det vil blant annet føre til økte budsjetter for leting og utbygging, legger Schieldrop til.

Kan stige videre

Fallende oljeeksport fra Venezuela og Iran har bidratt til den kraftige oljeprisoppgangen den siste måneden.

– Og ennå har jo ikke sanksjonene mot Iran faktisk blitt innført, påpeker Schieldrop.

Det skjer først om drøyt en måned, den 4. november. Mange innkjøpere har imidlertid allerede sluttet å kjøpe olje fra Iran i påvente av de nye sanksjonene. Onsdag morgen meldte Bloomberg News at India vil kutte importen av olje fra Iran til null i november.

– Det er en klar tilstramning som preger oljemarkedet nå, men det er vanskelig å si hvor høyt oljeprisen kan gå, sier Schieldrop.

Hovedbildet er ifølge råvareanalytikeren en stabil høy oljepris i årene som kommer.

– I perioder kan vi få litt svakere eller en litt sterkere balanse. Men Opec har i dagens situasjon i hvert fall svært god kontroll på nedsiden i oljeprisen. De produserer på et høyt nivå og kan lett kutte dersom etterspørselen faller, sier Schieldrop

Trosser handelskrig

Han er mer bekymret for Opecs evne til å kontrollere oppsiden i oljeprisen.

– De ligger allerede veldig høyt på produksjon, og dersom det kommer et plutselig ytterligere bortfall av produksjon kan det være vanskelig for Opec å kontrollere oppsiden. Det betyr at risikoen for et nytt oljeprishopp øker, sier Schieldrop.

Den kraftige børsoppgangen de siste ukene kommer til tross for at handelskrigen mellom USA og Kina er trappet betydelig opp. Sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea er imidlertid ikke overrasket over at aksjemarkedet virker upåvirket av dette.

– Nei, det er jeg ikke. Handelskrigen har vedvart en stund, og det er en kjent nyhet. Det kan føre til børsreaksjoner dersom krigen trappes ytterligere opp, men en del er nok her allerede priset inn, sier Rein.

Han peker på at handelskrigen så langt har hatt svært liten innvirkning på økonomisk vekst globalt.

Den største trusselen mot videre børsoppgang i Norge er ifølge Rein et markant oljeprisfall.

– Du skal ikke langt tilbake før oljeprisen falt syv-åtte dollar på kort tid, sier Rein, og viser til en kraftig prisnedgang i midten av juli. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er verdens største fest
DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor og hvordan.
01:45
Publisert: