Pilene pekte rett ned på Oslo Børs da markedet åpnet torsdag morgen. På forhånd hadde markedet falt kraftig i USA mandag og i Asia natt til tirsdag.

Det har vært en bred nedtur de siste dagene, men noen deler av markedet får lide spesielt mye: Olje og energi, shipping og sjømat. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned rundt fire prosent hittil denne uken.

Fem prosent borte

Tre av Norges desidert største investorer er store i nettopp disse markedene og sammen har de et papirtap på over 2,5 milliarder kroner denne uken.

  • London-baserte John Fredriksen (74) er Norges største investor innen blant annet tankskip, oljeservice, offshoreskip og laks. På to dager har børsverdiene falt med rundt 1,4 milliarder kroner.
  • Akers hovedeier Kjell Inge Røkke (59) kontrollerer vel to tredjedeler av et konglomerat med et tyngdepunkt innen olje, oljeservice, verft og eiendom. Denne uken har verdiene falt rundt én milliard kroner.
  • Skipsreder Kristian Siem (69) er hovedeier i to store virksomheter innen offshoreskip og oljeservice, og disse verdiene har falt rundt 240 millioner kroner denne uken.

Samlet har de tre investorene mistet rundt fem prosent av verdiene på børsfallet denne uken, omtrent som sektorene de er tungt inne i.

Advarer mot olje og sjømat

Strateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets gikk tirsdag ut med en advarsel om hvilke selskaper som vil falle mest – om børsfallet fortsetter de neste dagene og ukene:

– Man skal se på hvilke aksjer som har steget mest, og i Norge er det relatert spesielt til olje og sjømat. Og aksjer som generelt har store svingninger, sier Hermanrud.

Han spår at aksjemarkedet kan falle inntil 10–15 prosent samlet før det henter seg inn igjen. Og han tror at en enda større nedgang venter om ett eller to år frem i tid.

Har hatt lang opptur

Nettopp olje- og sjømataksjer har hatt en veldig god utvikling i år. Energiindeksen på Oslo Børs er opp 28 prosent og sjømatindeksen er opp 53 prosent i år, mens hovedindeksen er opp rundt ni prosent hittil i år, basert på kursene tirsdag ettermiddag.

Oppturen i typisk «norske» bransjer har bidratt til å løfte verdiene til Fredriksen, Røkke og Siem betydelig. DN skrev i sommer at Akers verdier er tredoblet på ti år og en stor del av verdiene er skapt etter fusjonen mellom Det Norske og BP Norge for to år siden. Siste år har oljeprisen dessuten doblet seg til i overkant av 80 dollar fatet.

John Fredriksen har tatt riggselskapet Seadrill gjennom en rekordstor redningsaksjon og refinansiering siste år og samlet har han fortsatt børsverdier på mellom 33 og 34 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm:
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert: