Flere av verdens børser steg til nye rekordnivåer sist uke, blant annet den teknologitunge Nasdaq-indeksen og den brede S&P 500-indeksen i USA. Også hovedindeksen på Oslo Børs steg til nytt toppnivå, og var på et tidspunkt oppe i 916 poeng, før den falt tilbake på slutten av uken.

It-sektoren var vinneren, der giganter som Amazon og Apple var innom «all-time high».

Redningspakkene etter finanskrisen og rekordlave renter har gitt en av de lengste børsoppgangene i USA siden annen verdenskrig. Siden finanskrisen i 2009 har det amerikanske aksjemarkedet steget over 300 prosent.

Og selv om frykten for en eskalerende handelskrig mellom USA og Kina fortsatt er til stede, tror ikke sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea at børsfesten er over for denne gang. Han mener dagens forhold tilsier at det trolig blir flere rekorder fremover.

– Den økonomiske veksten er på et høyt nivå. Selskapenes inntjening er sterk og rentenivået globalt er lavt. Selv om det er frykt for handelskrig og det ventes 200 milliarder dollar i nye tollsatser mot Kina, så tror vi at børsoppgangen kommer til å fortsette, skriver han i en markedsrapport.

Nafta-forhandlingene fortsetter

Det ser imidlertid ikke ut å være tegn til handelsfred mellom USA og Kina ennå.

– Dermed er fortsatt handelskrigen det største usikkerhetsmomentet i finansmarkedet. Trump har også truet med å forlate WTO hvis de ikke «skjerper seg», påpeker sjefstrateg Rein i Nordea.

Sist uke ble USA og Mexico ble enige om et utkast til en handelsavtale, og hvis Canada inkluderes kan stumpene av den tidligere handelsavtalen mellom de tre landene, Nafta, berges. Forhandlingene mellom USA og Canada gjenopptas denne uken.

På Twitter raser Trump som vanlig mot Nafta, «verdens verste handelsavtale», og understreker at det uansett ikke er noen politisk nødvendighet med en avtale med Canada.

Rein mener en ny Nafta-avtale vil være den første håndfaste forbedringen i den pågående handelskrigen.

– En ny avtale vil være et stort positiv fremskritt, understreker han i rapporten.

Kongressen har gitt presidenten klar beskjed om at den ikke vil godta en handelsavtale som ikke inkluderer alle de tre landene, altså USA, Mexico og Canada.

Børsfall i Asia

Uken har startet med bred børsnedgang i Asia, der blant annet Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 0,84 prosent klokken 06.30 mandag morgen. I Kina, der Shanghai-indeksen er ned 0,94 prosent, faller børsene for femte dag på rad. Nikkei-indeksen i Japan er ned 0,70 prosent.

Aktivitetsindeksen Caixin/Markit Purchasing Manager’s Index (PMI) fra Kina svekket seg fra 50,8 i juli til 50,6 i august.

– Den kinesiske økonomien møter åpenbart nedadgående press, sier direktør for makroøkonomisk analyse hos CEBM Group, som deltar i utarbeidelsen av rapporten i en kommentar.

USA har varslet innføring av ny straffetoll på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar. En frist er satt til 6. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: