Hovedindeksen på Oslo Børs har de siste ukene rast over syv prosent på frykten for de økonomiske konsekvensene av koronaviruset. Bare i dag faller Børsen nær tre prosent.

Stadig flere land rammes og mange er nå svært bekymret for de økonomiske følgene av pandemien.

Den mediesky øyelegen, Ole Morten Halvorsen og hans heleide selskap Om Holding, er blant de største private investorene på Oslo Børs. I øyeblikket har investoren over to milliarder kroner plassert i det norske aksjemarkedet. Han merker nå aksjefallet.

Storebrand-smell

De største aksjepostene i OM Holding er i sjømatselskapet Grieg Seafood, spare- og forsikringsselskapet Storebrand, fiskeselskapet Austevoll Seafood og oppdrettsselskapet Lerøy Seafood Group. OM Holding har også store verdier plassert i bioteknologiselskapet Nordic Nanovector, Pareto Bank og Komplett Bank.

Det største papirtapet de siste to ukene har Halvorsen på Storebrand, der han eier aksjer for 577 millioner kroner. De siste to ukene er papirtapene i Storebrand-aksjene på 120 millioner kroner etter et fall på over 17 prosent.

Grieg-aksjene har gitt Halvorsen et papirtap på 95 millioner kroner i samme periode. Nordic Nanovector, som onsdag måtte melde om at toppsjefen slutter og leverte svake resultater torsdag, har gitt et papirtap på 28 millioner kroner de to siste ukene.

Han har også mindre tap på aksjeposter i Komplett Bank, mens verdien av aksjene i Austevoll Seafood, Lerøy og Bank Norwegian er nærmest uforandret.

Dermed har storinvestoren et papirtap på minst en kvart milliard kroner på de største aksjepostene han eier på Oslo Børs de siste ukene. DN har prøvd å ringe Halvorsen torsdag, uten å oppnå kontakt.

Har lånt 1,27 mrd.

Mens de fleste privatinvestorer helst prøver å unngå å belåne sin portefølje, eller i hvert fall belåne den i minst mulig grad, har Ole Morten Halvorsen vist adskillig mer risikovilje. Ved inngangen til 2019 hadde hans selskap Om Holding lånt 1,27 milliarder kroner i banken med pant i sin aksjeportefølje. Det var en kraftig økning i bankgjelden fra året før.

Halvorsen har i en årrekke hatt skyhøy belåning på sine aksjer, det vil si at han låner penger fra banken eller andre finansinstitusjoner for å investere dem videre i markedet. Fordelen er at en kan investere langt større summer og få tilsvarende større gevinst. Ulempen er naturligvis det motsatte. Faller aksjemarkedet kraftig, taper en penger og må betale tilbake lånet, renter og tapet på investeringen.

Ved inngangen til fjoråret hadde Halvorsen eiendeler for 2,35 milliarder kroner i sitt investeringsselskap OM Holding. 1,32 milliarder av dette (56 prosent) var finansiert gjennom gjeld, mens resten var egenkapital. Egenkapitalen var i overkant av en milliard kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.