Europeiske børser faller hardt onsdag på fornyet frykt for oppbremsing i verdensøkonomien i kjølvannet av økt spenning i handelskonflikten mellom USA og Kina.

Samtidig har Demokratene i USA vedtatt å innlede riksrettsprosess mot Donald Trump for angivelig å ha bedt en annen makt, Ukraina, påvirke presidentvalget i USA.

Nyheten kom etter børsslutt på Wall Street tirsdag, men bidro øyeblikkelig til å svekke amerikanske lange renter og dollar.

– Ingen dramatikk

Usikkerheten bidrar til å senke oljeprisen og Oslo Børs onsdag. Det skjer etter et fall i oljeprisen på over 2,5 dollar fatet det siste døgnet.

Blant børstaperne så langt onsdag er oljeselskapene Equinor og Aker BP, som er ned henholdsvis 1,7 og 2,7 prosent, men oljeserviceselskapet Subsea 7 faller 2,5 prosent.

– Alt faller i dag, men det er ingen dramatikk. Børsen er ned 1,3 prosent, og det er vel ingen som blir skremt av dette. Det er normalt svingninger, sier DNB-forvalter Kjartan Farestveit til DN.

Samtidig er han ydmyk for at usikkerheten er høy. Ikke minst på grunn av motstridende indikatorer på helsetilstanden i verdensøkonomien.

Fra venstre, Torje Gundersen, Kevin Dalby, Kjartan Farestveit, Anette Hjertø og Shakeb Syed i forvaltningsteamet til DNB Asset Management.
Fra venstre, Torje Gundersen, Kevin Dalby, Kjartan Farestveit, Anette Hjertø og Shakeb Syed i forvaltningsteamet til DNB Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

– Det som er greien nå er at det fortsatt er veldig uklart. Alt som har med industri å gjøre, enten harde tall eller PMIer (innkjøpsssjefsindekser, red.anm.) er svake, men alt som har med tjenester å gjøre er gode. Hvilken er viktigst å følge? Det er dét det koker ned til, sier forvalteren.

Tysk og sørkoreansk bekymring

Han støttes av porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Kristian Tunaal.
Kristian Tunaal. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Tunaal trekker frem overraskende svak PMI fra Tyskland, Europas viktigste økonomi, som en nøkkelfaktor i bekymringene.

– Bilindustrien i Tyskland er kjernen i svake industritall, men sektoren er også rammet av nye utslippsregler. Det blir spennende å se om dette egentlig er et overgangsfenomen eller begynnelsen på noe større. Det at tjenestesektoren er større kan være en indikasjon på at dette er forbigående, men det er et stort «hvis», sier Tunaal.

Han trekker også frem ferske eksporttall fra Sør-Korea, som en bekymring. De viser nedgang i eksporten fra samme tid i fjor.

– Eksporten i Sør-Korea har tradisjonelt vært en kritisk indikator for temperaturen i verdensøkonomien, sier forvalteren.

Nye Kina-angrep

USA-president Donald Trump kom med nye angrep på Kina i sin tale i FN tirsdag. Han ba også verden stille seg bak sanksjonene mot Iran, som han mener står bak droneangrepet på Saudi-Arabia nylig.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets påpeker at Trump under talen kritiserte Kina for ikke å gjennomføre reformer som de har lovet.

Jeanette Strøm Fjære.
Jeanette Strøm Fjære. (Foto: Thomas T. Kleiven)

«Trump var kritisk i sin beskrivelse av Kinas økonomiske modell; den bygger på store markedsbarrierer, subsidier, valutamanipulasjon og tvungen teknologioverføring. Han sa videre at han håper en handelsavtale som er bra for begge land kommer på plass, men at han ikke vil akseptere en avtale som ikke tjener det amerikanske folket», skriver Fjære i en oppdatering onsdag.

Innrettet mot forverring

Farestveit i DNB Asset Management påpeker at handelskrigen fortsatt er uløst.

Samtidig er det positive tegn å spore, som at Kina prøver å importere mer amerikanske soyabønner, og at et møte mellom kinesiske og amerikanske ledere i Washington fortsatt er på agendaen, mener han.

– Jeg opplever at markedet er giret mot at det ikke skal bedre seg, at markedet er innrettet mot at ting blir verre, i hvert fall i rentemarkedet, sier han.

Nervøse markeder har også gitt seg utslag i en flukt til defensive aksjer, selskaper som er mindre konjunkturutsatte og har en stabil inntjening, etter sommeren.

«Slåss med seg selv»

Farestveit påpeker at aksjemarkedet nær daglig kan dreie oppmerksomheten imellom defensive sektorer og mer konjunkturutsatte sektorer, som finans, industri, råvare og materialer.

– Der er ikke markedet enig med seg selv. Det slåss mot seg selv, og det bildet vil nok bølge frem og tilbake til man ser hvor dette går, sier DNB-forvalteren.

Hovedindeksen står i 880 poeng tirsdag etter at den passerte 900 poeng i forrige uke, kun fem prosent unna børsrekorden.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets påpekte da, som Farestveit, at usikkerheten i markedet var høy.

– Det er stor usikkerhet. Det er høy risiko for at dette går galt, men det mest sannsynlige er at dette går bra og at det stiger en del. Men jeg er ikke så veldig glad i aksjer fordi risikoen for et stort fall er uvanlig høy. Vi tåler ikke særlig dårligere økonomisk vekst i verden, sa aksjestrategen.

Farestveit minner om at børsen var enda mer urolig i august, og at det egentlig har roet seg siden.

– Det er sånn iboende usikkerhet som man må leve med, sier DNB-forvalteren.

Oslo Børs faller rundt 1,3 prosent i bred europeisk børsnedgang onsdag.
Stockholmsbørsen er ned 1,4 prosent, Paris-børsen er ned 1,5 prosent, Frankfurt-børsen er ned 1,2 prosent, Amsterdam-børsen er ned 1,3 prosent og London-børsen er ned 1,1 prosent.

Wall Street sluttet i negativt terreng tirsdag, der S&P500 var ned 0,8 prosent, mens Nasdaq falt 1,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.