Torsdag stengte Oslo Børs med et fall på 2,3 prosent. Juni på Oslo Børs endte med et totalt fall på rundt 8 prosent. Dette er den verste enkeltmåneden på Oslo Børs siden mars 2020.

Børsen har ikke fått noen drahjelp fra oljeprisen som ved 16-tiden torsdag har falt med rundt 5 prosent.

Også ute i Europa er det bred nedgang. DAX-indeksen i Frankfurt har i 16-tiden torsdag falt 2,5 prosent.

Mens det blåser på de europeiske børsene, er Danske Banks sjefstrateg Anders Johansen ute med kajakken på blikkstille vann med et par og tyve varmegrader i Larkollen-luften utenfor Moss. Han tror ikke vi har sett bunnen i aksjemarkedet for denne gang.

– Jeg tror ikke det, for å være helt ærlig. Både det at inntjeningsestimatene kommer til å komme en del ned, samtidig som risikoen for en resesjon i Europa eller USA, eller begge deler, er såpass sterk, kommer til å påvirke markedet utover høsten, sier han.

Men sjefstrategen ser steder i finansmarkedene hvor det kan være hyggelig å være.

– Hyggelige nivåer

Hans aller beste tips til investorene er å sitte stille i båten, og viser til at historikk tilsier at man i snitt gjør det bedre ved å sitte i ro enn å prøve å time markedet.

– Det andre vi nå ser er at både pengemarkedsfond med kort rentebinding og obligasjonsinvesteringer har betydelig høyere forventet avkastning de neste 12 månedene. Godt over fire prosent, mener våre norske forvaltere av obligasjonsfond. Det begynner å bli ganske hyggelige nivåer. Ellers er det kvalitetsaksjer som normalt gjør det bra når det er ruglete tider, sier han.

Johansens favorittsektorer om dagen er helse og forsyning, det som på engelsk kalles «utilities». Dette er typisk defensive sektorer som i teorien skal gjøre det bra når verden er usikker og markedene skjelver fordi de leverer varer og tjenester som mennesker trenger uansett.

På Oslo Børs er en fallende oljepris med å trekke ned hovedindeksen torsdag. Månedskontrakten på et fat nordsjøolje brent, som er en referansepris for oljehandel verden over, handles torsdag morgen for litt over 115 dollar fatet, ifølge Bloomberg.

Ifølge Johansen i Danske Bank er det fortsatt høy inflasjon og usikkerheten for resesjon som preger markedene. På toppen av det kommer usikkerheten rundt energiprisene. Han peker på at prisen på viktige industrivarer som kobber og stål har falt i det siste, men at prisene på olje- og gass har holdt seg høye. Disse har vært med på å drive opp inflasjonen.

Den amerikanske sentralbanken står nå foran en utfordrende oppgave. Den må prøve å få bukt med den høye inflasjonen uten å kjøre den økonomiske aktiviteten helt i grøften.

– Hvis du får en global resesjon, har det i hvert fall aldri før skjedd uten at oljeprisen faller kraftig. Hvis det skulle bli en global resesjon og etterspørselen i verden plutselig skulle falle, og dermed oljeprisen, er Oslo Børs sårbar når den har klart seg såpass bra så langt. For veldig hjemlige forhold er det kanskje den største usikkerheten som er der, sier sjefstrategen.

Tungvekterne drar ned

Blant tungvekterne faller olje,- gass- og energiselskapet Equinor rundt 2,5 prosent, olje- og gasselskapet Aker BP rundt fem prosent, aluminiumsprodusenten Hydro rundt 9,5 prosent og gjødselprodusenten Yara rundt 6,2 prosent.

Robotlagerselskapet Autostore faller videre på Børsen. Aksjen faller rundt 13,6 prosent torsdag. Totalt har aksjen mer enn halvert seg fra børsnoteringen i oktober i fjor, og markedsverdien er redusert til rundt 51 milliarder kroner.

Oljeselskapet Petrolia steg rundt 33,5 prosent ved stenging etter at det er funnet indikasjoner på olje og gass i letebrønnen Bounty i Norskehavet der Petrolia Noco har en eierandel på 10 prosent.

Selskapsnyheter

Før børsåpning ble det kjent at det potensielle salget av Green Energy Groups seismikkvirksomhet er lagt på is på grunn av forhold «utenfor begge selskapenes kontroll». Aksjen stupte rundt 20 prosent etter åpning.

Rederiet Stolt-Nielsen la torsdag frem resultatene for andre kvartal. Selskapet økte resultatet kraftig til 663 millioner kroner, fra 105 millioner kroner på samme tid i fjor. Ved åpning steg aksjen rundt to prosent.

Det norske gruveselskapet Nordic Mining har besluttet å selge sine aksjer i det finske gruve- og batterikjemikalieselskapet Keliber for 483 millioner kroner. Aksjen steg rundt tre prosent torsdag morgen.

I tillegg ble det kjent at emballasje- og isoporselskapet Bewi selger en eiendomsportefølje for to milliarder kroner til KMC Properties. KMC-aksjen steg rundt seks prosent ved åpning.

DN retter: I en tidligere versjon av denne saken skrev DN at hovedindeksen på Oslo Børs falt mer enn to prosent. Dette skyldes tekniske problemer hos en leverandør av markedsdata. Problemet påvirker også enkelte kurser i DN Investor.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.