Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,6 prosent tirsdag, tynget av frykt for den nye koronavarianten og fallende oljepris.

Nylig børsnoterte Autostore var en av tungvekterne som trosset nedgangen, og steg rett over åtte prosent. Ellers var det oljeselskapene Aker BP og Equinor som ble dagens to mest omsatte aksjer. De to steg henholdsvis 0,03 og 0,7 prosent.

Telenor, Scatec og Hydro falt mest blant tungvekterne, og endte alle ned over 2,5 prosent fra mandagens sluttkurs.

Markedet vant med mutasjoner

Den nye omikronvarianten av koronaviruset fortsetter å skape uro i markedene. Moderna-sjef Stéphane Bancels har anslått at eksisterende vaksiner vil være langt mindre effektive mot omrikonvarianten enn den har vært mot tidligere varianter.

– Det vi vet er at vi ikke vet så mye. Men det vi også vet er at om 14 dager vet vi mye mer. Da kan uroen være over, eller vi kan være mye mer bekymret, sier analysesjef i Sparebank1 Markets Pål Ringholm.

Analysesjefen vektlegger at vi markedet er blitt vant med situasjoner med virusmutasjoner, som med den britiske varianten og deltavarianten. Men omikronvarianten kan potensielt være alvorlig for markedene.

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets.
Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets. (Foto: Mikaela Berg)

– Selv om vi er usedvanlig godt trent på dette og er vaksinerte, så er det fremdeles et utfallsrom og usikkerhet. Inntil vi har den innsiktsfulle klokskapen i midten av desember er det ikke urimelig å tenke at man får en nervøs børs og at det kan svinge, sier Ringholm.

Han påpeker at prisingen i aksjemarkedet er høyt, og at fallene har vært moderate.

– Kan være snakk om en dump

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier at selv om det har vært mye uro i markedet den siste tiden, trenger ikke det å bety et vedvarende fall.

– Det kan være snakk om en dump, men igjen fokuserer vi også på inntjeningen i markedet og hvordan bedriftene vil gjøre det. Vi har sett at børsnoterte bedrifter har klart seg ganske godt gjennom pandemien.

Investeringsdirektør i Nordea Robert Næss.
Investeringsdirektør i Nordea Robert Næss. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Det er ikke unaturlig at det kommer litt svingninger slik vi ser nå, sier Næss.

Tror dagens vaksiner vil slite med omikron

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på Moderna-sjefens uttalelser som den utløsende faktoren for fallet i markedet.

Han tror videre at det vil ta måneder før farmasiselskapene vil klare å lage en ny vaksine i stor skala som er spesialisert mot ulike varianter av viruset.

– Denne uken kommer mange spennende nøkkeltall, som inflasjonstall fra Eurosonen, sysselsettingstall fra USA og aktivitetstall fra industri- og tjenestesektoren. Likevel skygger omikron-viruset over denne informasjonen, sier Haugland.

Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets.
Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets. (Foto: Fredrik Solstad)

Tirsdag skal sentralbanksjef Jerome Powell møte til en høring i det amerikanske senatet. I sitt forberedte innlegg til høringen som ble sluppet i går, understreket han at omikron utgjør en trussel for den amerikanske økonomien.

«Økningen i antall nye koronatilfeller og fremveksten av omikronvarianten utgjør en nedsiderisiko for sysselsettingen, den økonomiske aktiviteten og usikkerhet rundt inflasjon», vil Powell si, ifølge innlegget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.