Siden begynnelsen av april har Oslo Børs steget nær åtte prosent til rekordhøye nivåer på over 860 poeng. Hovedindeksen startet fredagens handel med et nytt byks og nærmet seg i morgentimene 870 poeng, men optimismen har i løpet av morgentimene roer seg noe.

Børsutviklingen i Oslo har vært langt sterkere enn i de fleste andre markeder. For eksempel har den tyske Dax-indeksen steget drøyt fire prosent i april mens den amerikanske S&P500-indeksen bare er opp rundt én prosent.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB er ikke overrasket over at april har vært en god børsmåned.

– Vi er nå inne i en positiv resultatsesong, og den underliggende makroøkonomiske utviklingen er fortsatt god. I tillegg har uroen knyttet til handelskrig roet seg en del, sier Blomgren.

– Hva er årsaken til at frykten for handelskrig har avtatt?

– Det er vel først og fremst fraværet av en ytterligere tilspissing av konflikten. Men USA skal først ta sine endelige beslutninger om dette i slutten av mai, så usikkerheten vil vedvare frem mot sommeren sier, Blomgren.

Vinnerne har doblet seg

Det sendte sjokkbølger inn i de globale finansmarkedene da USAs president Donald Trump i mars sa han ville innføre straffetoll på rundt 50 milliarder dollar mot kinesiske produkter. I begynnelsen av april tilspisset situasjonen seg da Kina varslet at landet ville svare med en tilsvarende straffetoll på 106 amerikanske produkter. Men siden den gang har altså Trump unnlatt å eskalere situasjonen ytterligere.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea peker på oljeprisen som den sterkeste driveren bak den gode utviklingen på Oslo Børs de siste ukene.

– Oljeprisen er opp rundt ti prosent i april og dette har selvfølgelig bidratt til oppturen på Oslo Børs. I tillegg har enkeltselskaper levert gode tall og kurshoppet i Norwegian har også gitt et utslag, sier Rein.

Frykt for at president Donald Trump vil gjeninnføre sanksjoner mot Iran har bidratt til det kraftige oljeprishoppet.

Blant vinneraksjene på Oslo Børs så langt i 2018 er det seismikkselskapet PGS som utmerker seg med et kurshopp på over 102 prosent. Nest beste investering i 2018 har vært bioteknologiselskaper Bergenbio med en kursøkning på nær 100 prosent.

DNs oversikt (se grafikk) viser at det er aksjonærene i Sino Agro Food og SeaBird Exploration som har størst grunn til å surmule når de ser på kursutviklingen i 2018.

Overrasket over svake verdensbørser

Leif-Rune Rein i Nordea er mest forundret over hvor svakt internasjonale aksjemarkeder har gjort det så langt i 2018.

– Jeg er overrasket over at børsene har gått så svakt internasjonalt. Vi forventer at inntjeningsveksten globalt vil være sterk på rundt ti prosent i år, og da er det rart at verdensindeksen bare er opp 0,06 prosent så langt i 2018, sier Rein.

– Jeg har veldig vanskelig for å tro at denne situasjonen vil vedvare, sier Rein.

Ved inngangen til 2018 hadde Nordea særlig sterk tro på utviklingen i fremvoksende økonomier, men så langt i år har utviklingen i disse landene skuffet.

– Vi er fortsatt positive til fremvoksende markeder, og dette kan derfor være en god anledning til å kjøpe seg opp, sier Rein.

Erica Blomgren i SEB tror den globale veksten vil fortsette i et sterkt tempo, men peker på økte renter i USA og pengepolitiske innstramninger fra den europeiske sentralbanken som mulige uromomenter.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea er overrasket over svak børsutvikling internasjonalt.
Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea er overrasket over svak børsutvikling internasjonalt. (Foto: JOHANNES WORSØE BERG)

– Dette kan skape noe mer usikkerhet i markedet, så vi må forvente noe større svingninger på verdens børser enn det vi har vært vant til de siste årene, sier Blomgren.

– Utrolig sterke resultater

Nordea-strateg Leif-Rune Rein peker på at resultatsesongen i USA så langt har vært langt bedre enn det børsutviklingen på Wall Street skulle tyde på.

– Resultatsesongen i USA har vært utrolig sterk. Rundt halvparten av selskapene har nå levert tall og hittil har 79 prosent av selskapene levert bedre enn ventet, sier Rein.

Han peker på at amerikanske børsselskapet nå ligger an til å levere en årlig resultatvekst på 24 prosent for første kvartal, mot forventet 18 prosent. Også omsetningsveksten er høyere enn ventet.

– Dette er svært gode tall, og isolert sett burde børsene ha gått mer på dette, men børsutviklingen ser ut til å bli utfordret av økende renter og frykt for handelskrig, sier Rein. (Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: