Den Stavanger-baserte investoren Kristian Falnes (55) har ikke levert annet enn millionoverskudd i sitt private investeringsselskapet Kristian Falnes as de siste ti årene.

Investorens ferske avlagte regnskap viser at fjoråret også ble vellykket, med et resultat før skatt på 54 millioner kroner. De siste to årene har Falnes et overskudd på sine investeringer på 104 millioner kroner.

– Jeg har egentlig ingen kommentar bortsett fra det som står i styrets beretning, sier Falnes på telefon fra hytten på øya Hidra utenfor Flekkefjord.

Han er likevel ikke vond å be om å utdype om han tror det er håp for videre oppgang i aksjemarkedet.

– He-he, det er vel alltid håp. Jeg sitter med aksjer, så da er det vel håp, sier investoren.

Tjente stort på Skagen-salg

De siste tre årene har Falnes plassert stadig mer av pengene sine i aksjer. I 2015 besto porteføljen hans av 18 prosent aksjer. I 2016 økte han til 32 prosent aksjer og knuste Børsen. I fjor besto 43 prosent av porteføljen av aksjeinvesteringer.

Fjorårets portefølje ga imidlertid Stavanger-mannen en avkastning på 6,2 prosent – betydelig svakere enn hovedindeksen på Oslo Børs som steg 19,1 prosent.

Den riktig store gevinsten kom fra salg av Falnes' aksjer i Skagen.

– Den største investeringen jeg har nå er Storebrand etter at vi solgte aksjer i Skagen i fjor. Da fikk vi Storebrand-aksjer og de har jeg beholdt, sier Falnes, som selv foretar investeringene i skandinaviske selskaper og setter ut sin globale portefølje til fond.

I oktober kjøpte Storebrand opp Skagen for 1,6 milliarder kroner. Kristian Falnes eide da 1,99 prosent av aksjene i Skagen og fikk 30 millioner kroner fra salget.

Satser på seismikk

Falnes har skrudd porteføljen sammen slik at den er rettet inn mot bank og oljeservice, der han tror det er duket for oppgang. Den største investeringen etter Storebrand er nemlig seismikkselskapet Polarcus som undersøker undergrunnen for olje- og gassforekomster for oljeselskapene.

– Seismikk er normalt det som får oppsvinget først og vi får håpe det strammer seg til slik at det blir bra prising på selskapene igjen. Det er det lenge siden det har vært, sier han.

Bekymret for handelskrig

Falnes har også satset på det populære quizselskapet Kahoot, der han har deltatt i to emisjoner.

– Det er et selskap som har fått mange brukere og vi får håpe det klarer å lage et kommersielt case og klarer å få inntekter. Det er ganske imponerende med 70 millioner brukere hovedsakelig i USA, sier Falnes.

Han eier rundt én prosent av Kahoot, tilsvarende rundt 16 millioner kroner.

Aksjeposten i Kahoot utgjør rundt fem prosent av den tidligere Skagen-forvalterens aksjeportefølje.

Til tross for at enkelte investorer og meglerhus har redusert eksponeringen mot aksjer som følge av handelskrigen mellom Kina og USA, sitter Falnes helt i ro og har omtrent like mye av pengene plassert i aksjer som ved årsskiftet. Men han er likevel ikke helt beroliget.

– Det er vel noe som alle er bekymret for. Jeg er vel bekymret jeg også. Jeg håper inntil videre at de fleste norske selskaper ikke blir berørt, men vi vet jo aldri, sier han.

Nær en halv milliard på ti år

Kristian Falnes var i en årrekke blant Skagenfondenes mest profilerte og vellykkede forvaltere, men høsten 2014 forlot han fondet sammen med administrerende direktør Harald Espedal for å forvalte sine egne midler. Siden dengang har han tjent nærmere 200 millioner kroner.

Falnes har ikke levert annet enn overskudd de siste ti årene, og til sammen har han tjent 446 millioner kroner siden 2007.

Ved årsskiftet hadde Falnes en portefølje av aksjer og fondsandeler på tilsammen 379 millioner kroner.

Mens 43 prosent av porteføljen består av aksjer, er ti prosent plassert i aksjefond, 18 prosent i obligasjoner og 29 prosent i høyrentefond og i banken. Falnes tok ut 4,5 millioner kroner i utbytte i fjor.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Bærbare projektorer
Gråbein finner de beste bærbare projektorene du kan ta med på ferie for å se film fra mobil eller PC.
02:28
Publisert: