Verdens aksjemarkeder har steget markant i etterkant av det amerikanske mellomvalget, anført av USA, der Wall Street er opp rundt 2,5 prosent den siste uken.

Sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea Wealth Managment påpeker at det er fristende å håpe på at børsuroen er over for denne gang, men mener dét på ingen måte er sikkert.

«Dersom vi sammenligner med de ni forrige «korreksjonene» vi har hatt så langt i dette oppgangsmarkedet, er det fremdeles grunn til å stålsette seg. De har normalt vart lengre, og har ofte kostet på seg doble bunner før oppgangen igjen er blitt mer langvarig», skriver Nordea-strategen i en oppdatering mandag.

Nær toppnivåer

Mens amerikanske børser steg og internasjonale børser hadde en oppgang på 1,5 prosent i forrige uke, målt i norske kroner, sendte en svak oljepris Oslo Børs ned 0,3 prosent. Så langt i år er Oslo Børs opp nær ti prosent, der hovedindeksen fortsatt vaker rundt rekordnivåer.

Rein minner også om at det amerikanske aksjemarkedet er nær historiske toppnivåer.

«Det føles kanskje ikke slik, men med forrige ukes oppgang er amerikanske aksjer igjen bare fem prosent fra "all-time high"», skriver strategen.

Det amerikanske mellomvalget er ofte forbundet med god avkastning i aksjemarkedet. Samtidig peker amerikanske nøkkeindekser oppover, og bærer tegn om fortsatt god aktivitet i amerikansk økonomi.

Fed-brems

Amerikanske børser falt imidlertid noe tilbake på kommunikasjonen fra den amerikanske sentralbanken sitt rentemøte på torsdag, påpeker Rein.

«Som ventet hevet ikke Fed renten, men konkluderte samtidig at de heller ikke har endret sin vurdering av økonomien, noe som i praksis betyr at vi får renteheving i desember. Den kraftige markedsuroen vi hadde i oktober ser ikke ut til å ha hatt noen påvirkning på sentralbankens vurdering av situasjonen i den amerikansk økonomien», skriver strategen.

Les også: Analysesjef Pål Ringholm: – Syklusen vil få en smell i år eller neste år

Han mener forrige uke økonomiske data fra USA var til dels overraskende gode.

Den amerikanske industriindeksen for servicesektoren (ISM) falt noe tilbake, men holdt seg overraskende over 60, noe som indikerer en 'knallsterk økonomisk vekst' fremover, ifølge Rein.

Heller ikke de kinesiske handelsdataene kom inn som ventet, påpeker han.

«I kjølvannet av handelskrig og svakere økonomisk vekst i Kina ventet vi at handelen skulle vise svakhetstegn. Det gjorde den definitivt ikke. Tvert imot viste særlig importdata en kraftig økning med en oppgang på over 20 prosent», skriver Nordea-strategen.

Knalltall

Det går ellers mot slutten på en svært sterk amerikansk rapporteringssesong.

Inntjeningsveksten for selskapene i den brede S&P500-indeksen er nesten 28 prosent målt år over år etter at 90 prosent av selskapene har rapportert regnskapstall per tredje kvartal.

Omsetningsveksten har samtidig vært på hele 8,5 prosent, noe Rein ikke tror vil fortsette.

«Veksten i inntjeningen vil bli lavere fremover, men med solid økonomisk vekst er det fremdeles utsikter til videre god utvikling på selskapenes bunnlinjer fremover», skriver strategen.

Denne uken legger 16 selskaper i S&P500 frem regnskapstall, herunder Home Depo, Gap, Cisco, Walmart, Nvidia, med flere.

Det blir også viktig å følge detaljhandelstall, industriproduksjon og inflasjonstall fra USA denne uken for å se om vekstutstiktene fortsetter å være like sterke, påpeker Rein.

«Det mest spennende neste uke blir uansett å se om bedringen vi har hatt i investorenes humør de siste to ukene holder seg, eller om vi må gjennom en ny runde med markedsuroligheter», skriver strategen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Felleskitesten: Se hvilken ski som overrasket testpanelet
DN har gjennomført en test av syv ulike felleski i semirace-kategorien.
01:23
Publisert: