Fredag kveld kom det to børsmelding fra strømselskapet GNP Energy:

Selskapets grunnlegger og største aksjonær, Glenn Nøstdahl, har solgt seg ned til under 50 prosent. Det gjør han gjennom sine to selskaper GN Power Holding AS og GN Power Invest AS.

Samtidig opplyser selskapet at det er fremsatt krav fra enkelte aksjonærer om å innkalle til ekstraordinær generalforsamling «for blant annet behandling av forslag om å søke strykning av selskapets aksjer fra notering på Euronext Growth Oslo.» Generalforsamlingen skal avholdes 31.oktober.

Administrerende direktør i GNP Energy, Gisle Sveva, sier at dette dreier seg om to ting.

– Man ønsker å ta selskapet av børs.

– Hva er årsaken til det?

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe mer på det.

Samtidig skal det velges et nytt styre, forteller Sveva.

Ventet endringer på eiersiden

Av børsmeldingen fremkommer det at Margus Holding AS og/eller Stockholms Elbolag AB har lagt inn bud til resterende minoritetsaksjonærer om kjøp av deres aksjer mot et vederlag på 18 kroner per aksje. Det «vil gi aksjonærene mulighet til å realisere sine aksjer før Selskapet eventuelt strykes fra Euronext Growth Oslo.» Fredagens sluttkurs var på 20 kroner per aksje.

Siden toppen i januar 2021 har aksjekursen i selskapet falt over 60 prosent.

– Det er ventet at det blir gjort endringer i eiersammensetningen, sier Sveva om fremtiden til selskapet.

Sveva forteller at Nøstdahl fortsatt vil være største aksjonær, til tross for at han har solgt seg ned.

DN har forsøkt å kontakte styreleder Heine Wang, men han har ikke besvart henvendelsen.

Investor Arne Fredly er også på eiersiden i selskapet. Han skriver i en SMS:

«Jeg visste ikke om børsmeldingen, men har inngått muntlig avtale om slag av mine aksjer til 18 kr. Oppgjør har ikke funnet sted ennå.».

Misfornøyde kunder

Det har skjedd flere hendelser i GNP Energy den siste tiden. I september kom meldingen om at Nøstdahl trakk seg fra styret på dagen, samtidig som selskapet kunne melde om rekordresultater for selskapet i første halvår.

Dette skjedde et par uker etter at Forbrukertilsynet hadde opprettet sak mot GNP Energy og Tinde Energi. Bakgrunnen var at GNP overførte flere tusen kunder som hadde inngått gunstige strømavtaler med pristak og fastpris til Tinde, som så kastet hundrevis av dem ut.

Tidligere i sommer skrev DN om de to selskapene og noen av kundene deres.

I juni betalte GNP Energy en ukjent sum for å kvitte seg med selskapets rundt 5800 svært ulønnsomme makspriskunder. Disse ble overtatt av Henriksen Gruppen, selskapet til Nøstdahls svoger Raymond Henriksen. De ble så overført dem til datterselskapet Tinde Energi, et selskap som like før var blitt kjøpt av nettopp GNP.

DN har skrevet at mange av disse kundene raskt fikk skyhøye strømregninger basert på urealistisk høyt fremtidig forbruk. Hvis ikke regningene ble betalt, ble kundene sagt opp og måtte finne ny strømleverandør – til full markedspris. Dessuten har kundene fortalt at de ble overført fra GNP uten å ha samtykket til dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.