Tirsdag fortsatte Oslo Børs denne ukens oppgang. Da handelen stengte var hovedindeksen opp 2,18 prosent til 744,39 poeng.

Oslo Børs lå an til å ende nær tre prosent opp, men falt tilbake rundt 0,8 prosentpoeng da statsminister Erna Solbergs pressekonferanse om hvordan Norge skal håndtere koronakrisen begynte klokken 16.

Onsdag er det halv dag på Oslo Børs før den norske aksjehandelen tar fri frem til tirsdag. Med andre ord kommer investorer til å måtte sitte i posisjonene sine over påsken – mens børsene i USA og i Asia ikke har like mye påskestengt.

Spørsmålet alt fra småsparere til storinvestorer vil grunne på i påsken er om markedet har kommet seg over den verste kneiken nå?

Leder for allokering Torje Gundersen DNB Asset Management og Magny Øvrebø, administrerende direktør i Holbergfondene, tror ikke det.

Øvrebø påpeker at svingningene både opp og ned er for store til å si hvordan situasjonen vil utvikle seg gjennom påsken, mens Gundersen tror bedring i økonomien kommer senere enn det verdsettelsen av særlig amerikanske aksjer, men og til dels også Oslo Børs gir uttrykk for nå.

– Vi synes det er tatt for lite høyde for negative overraskelser i dagens verdsettelse, og det er heller tatt sats på at innhentingen vil gå relativt kjapt. Det kan skje, men vi tror ikke det er det mest sannsynlige scenarioet. Slik vi vurderer det er det mer risiko på nedsiden enn oppsiden i globale aksjer, og dermed til dels også for Oslo Børs selv om verdsettelsen her er lavere, sier Gundersen.

– Så ikke kjøp nå hvis du allerede har en del aksjer?

– For de med en lang sparehorisont og spareavtaler så kan dette være et godt tidspunkt å kjøpe aksjer på nå, presiserer Gundersen.

Han sier de imidlertid vurderer annerledes på kort sikt.

– Foreløpig er vi forsiktige med globale aksjer og eier litt mindre norske aksjer enn vi normalt sett gjør. Til gjengjeld eier vi mer i nordiske høyrenteobligasjoner da vi mener det er god verdi her på grunn av de høye kredittmarginene.

Kan være bunnivået fra mars kommer på nytt

Gundersen forteller at han og hans team i DNB Asset Management har mest tro på et «U-scenario», altså en langsom bedring i den økonomiske veksten, heller enn et kjapp oppsving når tiltak mot smitte opphører.

Et V-scenario forutsetter en rask vekst i brutto nasjonalprodukt, som igjen får betydning for hvor mye man anser selskaper som verdt. Den siste muligheten, som Gundersen mener er minst sannsynlig, er at utviklingen i økonomien flater ut som en L og at veksten holder seg under trend over lang tid.

– Summa summarum så er Wall Street priset for positive nyheter heller enn det er tatt høyde for dårlige nyheter, eller fraværet av gode nyheter, sier han.

Gundersen mener dagens priser indikerer at folk er tilbake på jobb allerede før sommeren, noe han anser som lite sannsynlig fordi det avhenger av smittetiltak og effektene av disse.

– Man kan stille seg spørsmålet: Er jeg sikker på at det blir er V-scenario? I fall ja, så er du enig med markedet og det er et tidspunkt for å kjøpe. Tror man derimot at mulighetene for en U-scenario er større, så er ikke usikkerheten over og vi skal teste bunnivåene vi så i mars på nytt.

Oljeprisen kan stige med ti dollar

Øvrebø tror heller ikke at det verste er over, og påpeker at påsken vil være preget av nyheter som kan slå det både kraftig opp, men også ned, så nervøst som markedet er nå.

– Vi har fortsatt mange dårlige nyheter foran oss, med store inntjeningsfall i selskapene og flere selskaper som ikke vil tåle tapene. Alt dette ligger fortsatt foran oss. Vi kommer til å ha flere dårlige dager, og vi vet rett og slett ikke når bunnen er nådd, sier Øvrebø fra Holbergfondene.

Administrerende direktør i Holbergfondene Magny Øvrebø tror det skal bli verre før det blir bedre.
Administrerende direktør i Holbergfondene Magny Øvrebø tror det skal bli verre før det blir bedre. (Foto: Helge Skodvin)

Wall Street holder handelen åpen i påsken, og det er stor spenning knyttet til skjærtorsdag, da Saudi-Arabia og Russland skal diskutere produksjonskutt i håp om å heve oljeprisen. I Bloombergs morgenrapport tirsdag uttaler oljeanalytiker Vandana Hari at hun likevel ikke tror prisen skal opp mer enn ti dollar per fat om de kommer i mål med en avtale.

Tirsdag er prisen per fat på rundt 33 dollar.

Øvrebø sier de ser noe økning i risikovillighet de siste dagene, men advarer mot å tro at man kan vinne særlig på kort sikt ved å belage seg på en kjempeopptur tirsdag. Hun mener det eneste man kan gjøre er å tenke langsiktig gevinst.

– Hold deg til den planen du har. Hvis du har tenkt at du tåler å ha 50 prosent av pengene dine i aksjer, så skal du ha det. På kort sikt er det vanskelig å få noe særlig gevinst, men sitter du på aksjene lenge så ser man at selv etter store fall så har man i nesten alle tilfeller god, positiv inntjening etter et par år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.