Oslo Børs faller 0,4 prosent ved åpning eer de amerikanske børsene stengte markant ned i går kveld.

– Det kan begynne ned i samme området som de amerikanske børsene stengte ned i går, men vi finner kanskje litt trøst i at fremtidsmarkedet ikke er så mye ned, sa investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv før åpning.

De toneangivende amerikanske børsene stengte i går ned med henholdsvis:

  • Dow 1,48 prosent
  • S&P 500 1,22 prosent
  • Nasdaq 1,20 prosent

«De lange rentene, målt gjennom tiårige statsrenter i USA, står nå i 1,65 prosent, vesentlig lavere enn tre måneders renten på 1,95 prosent. I et normalmarkedet, hvis vekst og inflasjonsimpulser i økonomien er gode, skal de lange rentene ligge godt over de korte», skriver analytiker Roger Berntsen Nordnet i sin morgenrapport tirsdag.

Berntsen tror Oslo Børs åpner ned med 0,5 prosent, eller innenfor intervallet 0,6 til 0,4 prosent.

Argentinske børser stupte i går kveld

Opposisjonen i Argentina, med presidentkandidat Alberto Fernandez i spissen, tok en klar seier i helgens første runde i presidentvalget. Investorene reagerte med skrekk og gru. Den argentinske pesoen stupte, og det samme gjorde børsene.

Børsen i Argentina over 37 prosent i går, pesoen svekket seg med om lag 17 prosent, rentene på statsgjelden steg kraftig og markedet priser nå inn om lag 75 prosent sannsynlighet for mislighold av statsgjelden i løpet av de neste fem årene», skriver Østnor.

– Det overraskende nederlaget til statsminister Marci i Argentina samt demonstrasjonene i Hongkong bidro også til uroen på aksjemarkedet i går kveld, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets forklarer i sin morgenrapport tirsdag at den sittende presidenten, Mauricio Macri, er blitt sett på som en markedsvennlig reformist, men at han gjennom sin avtale med IMF har satt Argentina på en økonomisk hestekur i et forsøk på å få kontroll på valutakursen og dermed også inflasjonen.

Opptøyer i Hongkong

Det er bred nedgang i aksjemarkedene i Asia tirsdag. Det bratteste fallet er i Hongkong hvor Hang Seng-børsen faller 1,86 prosent etter nye, store demonstrasjoner. Også de amerikanske børsene akselererte nedover mandag ettermiddag.

Mandag var flyplassen i Hongkong stengt etter at minst 5000 demonstranter hadde blokkert terminalbygget med en sitt-ned-aksjon gjennom helgen. Flytrafikken har nå startet igjen, med over 200 avganger er innstilt.

Hongkongs politiske leder Carrie Lam har bedt befolkningen om ikke å ty til voldelige protester. Demonstrantene har på sin side anklaget politiet for å bruke overflødig makt.

– I det siste noen har begynt å spekulere i om protestene i Hong Kong kan trekkes inn i handelskrigen. Dersom det trekkes inn som et forhandlingskort, vil det selvfølgelig være en game changer. Om USA involverer seg på demonstrantens side, vil det ha stor innvirkning på markedet. Jeg tror imidlertid ikke det er en stor sjanse for det, sier kapitalforvalter Olav Chen i Storebrand.

Olav Chen tror ikke protestene i Hong Kong trekkes inn i handelskrigen.
Olav Chen tror ikke protestene i Hong Kong trekkes inn i handelskrigen. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Vekter seg ned i aksjer

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror også at de amerikanske børsene vil åpne ned tirsdag og vil falle etter de amerikanske børsene. Han mener imidlertid noe allerede er priset inn, men ettersom de amerikanske børsene falt ytterligere etter Oslo Børs stengte og at uroen i Argentina kom etter Oslo Børs stengte i går, tror han Oslo Børs vil falle ved åpning.

– Det begynner å nærme seg all-time-low i de lange amerikanske rentene. Det er veldig interessant at det er et bratt rentefall i USA. Vi ser også at tiåringen i Tyskland begynner å nærme seg nye rekorder med rentenivåer som er lavere enn minus 0,6 prosent. Det er rekordlavt, forteller Wilhelmsen.

Han forteller at man uansett ønsker å plassere penger i statsobligasjoner, fordi man er redd for at aksjemarkedet skal falle enda mer. Det er et uttrykk for at investorene nå diversifiserer porteføljen sin.

– Nå vekter folk seg ned i aksjer og opp i rentepapirer, det er en rotasjon vi har sett. Det er også forventninger om at man i forkant av ekspansive tiltak kjøper obligasjoner.

Og legger til:

– Det er en frykt for markedet for lavere global vekst og det er forventninger om stimulerende pengepolitikk fra de store sentralbankene.

Han forteller videre at stimulerende pengepolitikk fra sentralbankene kan lykkes i holde børsene oppe, men at det forutsetter at den økonomiske veksten ikke faller ytterligere.

– Hvis sentralbanken klarer å forhindre en resesjon vil det holde aksjemarkedet oppe, men hvis de ikke lykkes med det blir det krasj i aksjemarkedet. Det store spørsmålet nå, er om sentralbankene klarer å forhindre en resesjon, da vil aksjemarkedet klare seg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.