Etter to dager med kraftig børsfall ser nervene ut til å roe seg noe på Oslo Børs tirsdag formiddag. Hovedindeksen åpnet svakt ned, men hentet seg rakt inn og er etter tre timers handel opp drøyt 0,8 prosent.

Norwegian Air er etter to timers handel blant tirsdagens børstapere og faller 6,6 prosent etter å ha lagt frem skuffende trafikktall.

Oslo Børs hadde mandag sin svakeste dag hittil i år med et fall på nær 2,3 prosent.

Børsene på Wall Street falt tungt mandag og den brede S&P 500-indeksen endte dagen ned nær tre prosent. Den sure stemningen spredte seg til Asia der de fleste børsene også startet dagen med et skikkelig dypdykk.

Hong Kong-børsen Hang Seng var på det meste ned over 2,8 prosent, men er like før klokken 9 tirsdag morgen ned 1,17 prosent.

– Sparringen mellom Kina og USA ble tatt svært dårlig imot av aksjemarkedene, slår Handelsbanken fast i en morgenrapport.

– Kom som et sjokk

Internasjonale finansmarkeder har vært preget av frykt etter at president Donald Trump i forrige uke helte kaldt vann i blodet på investorer som hadde håpet på en løsning på handelskrigen mellom USA og Kina. Isteden varslet Trump nye toller mot kinesiske produkter verdt 300 milliarder dollar.

– Rapporter tilsier at dette skal ha kommet som et sjokk på kinesiske myndigheter og i helgen kom svaret, skriver Handelsbanken.

Ifølge Bloomberg har statlige bedrifter i Kina blitt beordret til å la være å importere jordbruksprodukter fra USA.

– Sentralbanken lot i går også valutaen yuan svekke seg forbi det psykologisk viktige nivået på 7 målt mot amerikanske dollar. Det er første gang på 11 år at den kinesiske valutaen svekket seg forbi dette nivået, skriver Handelsbanken.

Ifølge uttalelser fra sentralbanken er svekkelsen først og fremst en markedsreaksjon på eskaleringen av handelskonflikten, men det er kjent at banken sitter på virkemidler for å hindre en slik svekkelse.

Stemplet som «manipulator»

Ifølge Handelsbanken gjenstår det fortsatt å se om dette er første skritt i retningen av en enda svakere yuan, noe som vil kunne svekke konkurranseevnen for spesielt bedrifter i andre fremvoksende økonomier.

– Til tross for uttalelser fra kinesisk side om at svekkelsen av valutaen ikke var en strategisk beslutning i handelskrigen, valgte det amerikanske finansdepartementet å offisielt stemple Kina som en valutamanipulator i går, skriver Handelsbanken.

Det er første gang siden 1994 at amerikanske myndigheter offisielt stempler Kina som en valutamanipulator.

– Det er først og fremst en symbolsk handling, men kan føre til at kinesiske firmaer ikke kan konkurrere om statlige kontrakter, skriver Handelsbanken.

Frykter kinesisk gjeldsberg

DNB Markets påpeker i sin morgenrapport at mange markedsaktører etter gårsdagens yuan-svekkelse trakk mange paralleller til svekkelsen i 2015 da kapitalflukt svekket Kinas valutareserver med 500 milliarder dollar.

– Frykten er knyttet til kinesiske selskapers dollargjeld. Denne gjelden er mer enn doblet siden 2015 til 730 milliarder dollar ifølge Bloomberg. Bare i år har kinesiske selskaper lånt 130 milliarder dollar. skriver DNB Markets.

– For gjeldstunge kinesiske selskaper vil yuan-svekkelse være en betydelig risiko. Dette er forhold som tilsier at kinesiske myndigheter ikke vil bruke valutakursen aktivt i handelskrigen med USA, skriver meglerhuset videre.

Pilene opp i USA

Handel i såkalte «Futures» gir ofte en indikasjon på hvilken retning de amerikanske børsene kommer til å ta når handelen på Wall Street åpner.

I skrivende stund er S&P 500 opp 0,4 prosent, Nasdaq opp 0,6 prosent og Dow Jones opp 0,4 prosent.

De amerikanske børsene er også blant de viktigste indikatorene for retningen på Oslo Børs.

Aker har falt 14 prosent

OBX-indeksen, det vil si de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, nådde en kortsiktig topp den 8. juli. Siden da har indeksen falt rundt 6,8 prosent i verdi.

Tungvekterne med størst prosentvis nedgang i denne perioden er seismikkselskapene PGS og TGS med kursfall på rundt 15,6 prosent. Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte industrikonsernet Aker har falt 14,1 prosent i verdi siden 8. juli, mens Storebrand har falt 12,9 prosent.

I den andre enden av skalaen er Telenor det eneste selskapet blant de 25 i OBX-utvalget som ikke har falt i verdi siden 8. juli. Oppdrettsselskapet Mowi og mediekonsernet Schibsted har også kommet seg unna det meste av børsfallet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.