– Jeg skal bare få opp noen regneark her. Det er et par aksjer som har drevet børsen i dag, sier seniorporteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

– Jeg er ingen aksjeanalytiker, men jeg tipper Equinor er en av dem.

– Du trenger ikke tippe en gang. Det er bombesikkert.

Da Oslo Børs stengte torsdag ettermiddag hadde den hoppet 2,07 prosent, over 17 børspoeng opp til 876,31. Tunaal forklarer at Equinor står for halvparten av denne oppgangen. Tidligere på dagen ble det nemlig kjent at oljegiganten kjøper tilbake aksjer verdt 45 milliarder kroner.

Det førte umiddelbart til et børshopp for aksjen, opp 8,9 prosent på sitt beste. Ved stengetid hadde den roet seg noe ned, men landet likevel på en svært solid oppgang på drøye 7 prosent.

– Det er klart at Equinor er viktig for børsen, og det er ikke hver dag dette skjer.

Det har Tunaal helt rett i. Torsdagens oppgang er den kraftigste på over tre år. Ikke siden 4. februar 2016 har Equinor-aksjen steget så mye på én dag. Norsk Hydro, en annen børsgigant hadde også en sterk dag i markedet. Ved stengetid var aksjen opp 4,28 prosent.

De mest omsatte aksjene var:

  • Equinor opp 7,51 prosent.
  • Telenor ned 1,33 prosent.
  • DNB opp 3,05 prosent.
  • Mowi ned 0,55 prosent.
  • Norsk Hydro opp 4,28 prosent.

«Investorer liker cashgeneratorer»

Totalt ble Equinor-aksjen omsatt for 1,5 milliarder kroner i løpet av dagen.

– Det er tilbakekjøpet av aksjene som er forklaringen. Man har solgt ganske mye i en lang periode. Og oljeprisen har vært svak. Nå har den vist en sterkere tendens de siste dagene, og da er det gjort, sier Tunaal.

Grunnen til at investorene flokker seg rundt selskapet når det kjøper tilbake aksjer er todelt, ifølge Tunaal.

– For det første er det signal om at de genererer mer cash enn de trenger. Det er alltid positivt. Investorer like selskaper som genererer bra med kontanter. For det andre avhenger prisen på en aksje av tilbud og etterspørsel. Når det kommer en stor kjøper på banen, stiger alltid prisen.

Sterk åpning på Wall Street

Det er ikke bare Oslo Børs som har gjort det sterkt de siste dagene. Også de amerikanske børsene steg onsdag kveld, og fortsatte oppgangen da de åpnet torsdag ettermiddag. Dette skjedde etter ny optimisme i handelssamtalene mellom USA og Kina. Neste måned møtes partene i Washington for å gjenoppta forhandlingene.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forteller at de siste dagene har vært preget av mer optimisme globalt.

– De siste dagene har det vært økt risikoappetitt, på grunn av samtalene mellom USA og Kina, og tilbakeslaget for Boris Johnson. Begge deler bidro til positiv stemning, sier hun.

Boris Johnson ble sviktet av egne partimedlemmer da flertallet Underhuset påla ham å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit. Egentlig skal landet tre ut av unionen 31. oktober. Storbritannias statsminister svarte med å kreve nyvalg, men også dette ble nedstemt.

Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning forteller at de er optimistiske for tiden fremover, til tross for uro i verdensøkonomien.

– Handelskrigen mellom USA og Kina får mer oppmerksomhet enn det temaet skulle tilsi. Brexit har hengt over oss i over tre år. Hvem vet hva som skal skje? Nå ligger det an til ytterligere utsettelser. Markedet tror ikke på en katastrofeløsning, der Storbritannia trer ut uten en avtale, og all handel stopper opp. Markedet tror ikke det kommer til å skje, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.