Treningskjeden Sats fikk et resultat på minus 95 millioner kroner etter skatt i fjerde kvartal 2020.

Resultatet før skatt var på minus 107 millioner kroner. På forhånd ventet analytikerne et resultat før skatt på minus 68 millioner kroner i fjerde kvartal, ifølge TDN Direkt. I samme periode i fjor hadde Sats et resultat før skatt på 36 millioner kroner.

Sats-aksjen faller seks prosent ved åpningstid på Oslo Børs.

Selskapets inntekter var på 846 millioner kroner i fjerde kvartal, mot ventet 826 millioner kroner. Det er en nedgang på 18 prosent, sammenlignet med samme periode året før.

Den andre smittebølgen, som medførte en ny runde med stengte treningssentre både i Norge og Danmark, har dominert fjerde kvartal, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) var 216 millioner kroner i kvartalet. Analytikerne ventet på forhånd ebitda ventet til 258 millioner kroner, ifølge TDN Direkt.

Antall medlemmer var 628.000 ved utgangen av fjerde kvartal 2020. Det er en nedgang fra 687.000 i slutten av fjerde kvartal 2019. Selskapet venter en sterk innhenting i medlemsmassen når alle sentrene kan åpne igjen.

Sats har tilstrekkelig med likviditet til å håndtere en fortsatt usikker situasjon hva gjelder restriksjoner fremover, melder selskapet. Ved utgangen av fjoråret hadde selskapet en kontantbeholdning på 456 millioner kroner, fremgår det av kvartalsrapporten.

Stengte sentre

Koronakrisen har rammet Sats hardt. Smittevernrestriksjoner har medført at treningskjeden periodevis har måttet stenge sine sentre. I Oslo har alle treningssentrene vært nedstengt siden 10. november. Søndag måtte Sats også stenge ned sentrene i Bergen, som følge av strengere smitteverntiltak.

Gjennom fjerde kvartal i fjor var 71 av Sats' treningssentre stengt i 45 dager i snitt. Per 8. februar er 60 av selskapets 109 treningssentre i Norge og samtlige av de 30 treningssentrene i Danmark nedstengt.

I Sverige er treningssentrene åpne, med anbefalte antallsbegrensninger. Også i Finland får Sats holde sentrene åpne, men med anbefalinger om bruk av ansiktsmaske.

Sats Norge-sjef Wenche Eversten opplyste til DN i helgen av nedstengningen av sentrene i Oslo rammer om lag 2000 av selskapets ansatte.

– Svært bekymret for nivået på fysisk aktivitet

Selskapet oppgir det det venter en sterk gjenoppretting av medlemsbasen når sentrene kan åpne igjen, og viser til at dette var tilfelle da det fikk åpne sentrene i fjor sommer. Sats trekker frem at dette også var tilfelle da det tidlig i desember fikk åpne treningssentrene i Bergen. Da var besøkstallet nesten på nivå med fjoråret.

Sats er klar for å gjenåpne sine treningssentre på en trygg måte, med smitteverntiltak, opplyses det. Fremover venter selskapet å øke både den fysiske og digitale tilstedeværelsen, opplyses det.

– Vi er svært bekymret for nivået på fysisk aktivitet, eller la oss si inaktivitet, i befolkningen nå som flere regioner har pålagt nedstengning av treningssentre i lengre perioder, sier Sats-sjef Sondre Gravir i meldingen.

Han viser til at mer enn 60 prosent av medlemmene oppgir at de trener mindre nå enn før koronapandemien.

20 prosent nedgang i aksjen

Koronapandemien rammet Sats' resultater også i de foregående kvartalene i fjor. I første kvartal hadde selskapet et resultat før skatt på minus 34 millioner kroner, i andre kvartal var resultatet før skatt på minus 114 millioner kroner og i tredje kvartal på minus seks millioner kroner.

Sats-aksjen fikk umiddelbart juling da korona brøt ut for fullt i Norge i fjor og treningssentrene ble stengt. Aksjen falt fra 25,13 kroner i begynnelsen av mars til 11,40 kroner i midten av mars, en nedgang på mer enn 50 prosent.

Siden midten av mars i fjor har Sats-aksjen nær doblet seg i verdi, og mandag ble aksjen handlet for i overkant av 22 kroner da Oslo Børs stengte. Siden toppen i februar i fjor, på 29,18 kroner, har imidlertid aksjen falt med 20 prosent.

Sats ble børsnotert høsten 2019. Selskapet har en markedsverdi på nær fire milliarder kroner.

Uavklart om utetrening

Onsdag i forrige uke planla Sats for å starte opp gruppetrening utendørs, etter at det kom nye nasjonale tiltak som åpnet for at utetrening blant voksne var tillatt.

Sats fikk imidlertid aldri kommet i gang med utetreningen som planlagt. Samme dag som utetreningen skulle starte opp fikk treningskjeden en telefon fra Virke trening, som har dialog med Oslo kommune, om at reglene rundt utetrening er uavklart.

– Det som skjedde med Sats Nydalen og utetrening er et godt eksempel på hvor utfordrende det kan være å tolke de ulike tiltakene, sa administrerende direktør Wenche Evertsen i Sats Norge til DN i helgen.

Oslo kommune mener de nasjonale reglene som gjelder for «ring 1-kommunene» ikke åpner for organisert trening for voksne, og viser til punktet om at «breddeidrett og annen organisert idretts- og fritidsaktivitet for voksne ikke er tillatt».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.