Etter et forsiktig fall ved åpning stiger hovedindeksen på Oslo Børs rundt 0,3 prosent torsdag morgen.

Oppgangen kommer etter nye bekymringer om gjeldsproblemer for kinesiske eiendomsselskaper, der nok et kinesisk eiendomsselskap falt dramatisk gjennom natten.

– Hva er de viktigste driverne for aksjemarkedene fremover?

– De viktigste faktorene er nok retningen på makro og inntjeningsforventninger, kombinert med inflasjon og renteutvikling, sier sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning.

– Normalt vil børsene kunne stige i begynnelsen av en syklus med rentehevinger fra sentralbankene, såfremt dette skjer samtidig med gode vekstutsikter, sier han.

Ifølge Lie venter analytikerne «fortsatt 4,4 prosent» vekst i den samlede verdien av produksjon av varer og tjenester (bnp), noe som er «godt over gjennomsnittsnivået» mellom 2012 og 2019. I tillegg har forventningene til selskapsinntjeningen blitt videre oppjustert til 6,8 prosent for i år.

- 2022 forventes å kunne bli et bra år med hensyn til økonomisk vekst, sier han og viser til analytikernes prognoser.

Fed i søkelyset

På spørsmål om hvilke risikofaktorer som kan skape børsuro trekker ham frem Fed, den amerikanske sentralbanken, som en nøkkelfaktor.

– Den mest åpenbare risikofaktoren er at investorene etter hvert oppfatter at Fed er i ferd med å miste kontrollen over inflasjonen, og at de frykter at sentralbanken må stramme inn vesentlig mer enn både økonomien og finansmarkedene er komfortable med, sier Lie.

– Mange investorer har høy allokering til aksjer og andre risikable investeringskategorier, noe som kan øke følsomheten for skuffelser.

Onsdag kom nye inflasjonstall fra den amerikanske økonomien, noe som viste at prisene var opp syv prosent på årsbasis i desember. Det er det høyeste nivået på over 40 år.

Høye inflasjonstall og en vedvarende bedring i det amerikanske arbeidsmarkedet gjennom høsten i fjor, gjorde at Fed begynte å signalisere en pengepolitisk innstramning, noe sentralbanken har gjentatt en rekke ganger i starten av det nye året.

Ifølge Feds egne uttalelser vil sentralbanken avslutte støttekjøpene allerede i mars i år, og begynne å heve renten i løpet av året.

Horisont Energi til himmels

Onsdag kom meldingen om at det internasjonale energiselskapet E. ON og det Euronext Growth-noterte selskapet Horisont Energi har inngått en strategisk samarbeidsavtale.

Selskapet stiger over 50 prosent på Børsen til 100 kroner. Selskapets markedsverdi er nå 1,6 milliarder kroner.

I forbindelse med avtalen gjøres det kjent at E. ON skal kjøpe 25 prosent av det norske karbonteknologiselskapet gjennom en rettet emisjon.

Sjakklegende laster opp

Sjakk- og e-læringsselskapet Play Magnus, som leverer og utvikler applikasjoner for sjakkspill, var onsdagens soleklare vinner på Børs, med en oppgang på nærmere 27 prosent.

Oppgangen skjedde i kjølvannet av at det ble kjent at selskapet henter inn ti millioner dollar gjennom en rettet emisjon mot det amerikanske investeringsselskapet Breakthrough Initiatives. Senere etter børsmelding samme dag kom også meldinger om en rekke innsidekjøp i selskapet.

I børsmeldingene gikk det frem at det private fondet Idekapital as, hvor styremedlem i spillselskapet Anders Brandt er største eier, hadde kjøpt 31.250 aksjer i spillselskapet. I tillegg ble det offentlig kjent at også Magnus Carlsen selv har kjøpt ytterligere 23.000 nye aksjer, gjennom sitt investeringsselskap Magnuschess.

Selskapet har derimot ikke vært en børsvinner det siste året, og er ned over 38 prosent siden januar i fjor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.