Optinose ble startet av øre-, nese- og hals-legen Per Gisle Djupesland og hans kone Helena Kyttari Djupesland for 17 år siden. I oktober i fjor ble selskapet notert på den teknologitunge Nasdaq-børsen i USA.

Da ble aksjen priset til 16 dollar i en emisjon der selskapet hentet inn 120 millioner dollar. Siden har Optinose-aksjen steget, og fredag avsluttet den til en kurs på rundt 20 dollar.

Har aksjer verd 393 millioner kroner

De to gründerne eier gjennom investeringsselskapet Ikos Invest 6,95 prosent av Optinose, som tilsvarer i overkant av 2,5 millioner aksjer, ifølge selskapets prospekt. Basert på fredagens sluttkurs sitter dermed ekteparet på aksjer verd 51,1 millioner dollar, tilsvarende 393,1 millioner kroner.

Det gir en papirgevinst på 78 millioner kroner, knappe fire måneder etter at legemiddelselskapet ble børsnotert.

Djupesland ønsker ikke kommentere saken.

Fikk idé på jobb

Optinose har blant annet utviklet en nesepumpe som gjør behandling mer effektiv.

Alt startet med en observasjon Djupesland gjorde da han jobbet som forsker og kirurg i nese- og bihulekirurgi: De «vanlige» nesesprayene på markedet nådde ikke frem til de viktige stedene i nesen. Den norske legen tok saken i egne hender.

Resultatet ble en nesepumpe hvor pasienten blåser i et munnstykke. Ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypt inn i nesegangene, hvor de kan opptas og virke mer effektivt.

I 2013 kjøpte det amerikanske selskapet Avanir Pharmaceuticals lisensrettighetene for produktet. På starten av 2016 kom beskjeden om at Avanir hadde fått godkjennelse fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) for det nye medikamentet.

– For oss er dette gedigent! Endelig har ideen resultert i et produkt. Dette er enormt, sa Per Gisle Djupesland til DN den gang. (Vilkår)