Solcelleselskapet Otovo, som ble startet av Thorsheim, it-gründer Simen F. Jørgensen, Lars Syse Christiansen og Andreas Bentzen, har som mange andre selskap fått merke hvordan korona har slått inn de siste månedene.

I selskapets ferske halvårsrapport går det frem at omsetningen falt med ti prosent til 77,4 millioner kroner sammenlignet med første halvdel av 2019. Underskuddet økte fra 31,2 millioner kroner i 2019 til 43,5 millioner kroner i første halvdel av 2020.

– Den korte versjonen er at først var Kina i «lockdown», og så Europa. Det gjør at det ble skvis på installasjon, så på salg og så installasjon igjen. Det har vært et tungt første halvår og ikke den veksten vi liker å se, sier daglig leder Andreas Thorsheim.

Han kom fra direktørstillinger i Schibsted og Opera, og har ledet Otovo gjennom en vill vekstreise siden oppstarten i 2016.

Omsetningen økte år etter år, samtidig som selskapet gikk inn i stadig nye markeder. I 2019 vant selskapet DNs kåring «årets gründer» i klassen for vekstselskaper rettet mot forbrukere. I dag formidler Otovo salg av solcellepaneler til hus i Norge, Sverige, Spania og Italia, og tidligere i år ble det klart at selskapet skulle inn i Brasil.

Utsatte lønnsomhetsmål

Selskapet er registrert Oslo Børs' liste over unoterte selskaper (NOTC), og har som mange vekstselskaper til gode å bli lønnsomme. Et lønnsomhetsmål for Skandinavia var også på trappene tidlig i 2020, men det ble droppet da korona kom i mars.

– Skandinavia har vesentlig bedre lønnsomhet per prosjekt enn i fjor. Det ser man på marginen som er opp tre prosentpoeng. Men det har ikke vært nok prosjekter under koronakrisen til å vippe oss i positivt terreng. Det kommer litt senere, sier Thorsheim.

Den daglige lederen ser imidlertid lyspunkter for tiden fremover.

– Vi er optimistiske med tanke på å komme tilbake til det vekstsporet som vi pleier å være vant til. I Spania er leie av solcelleproduktet blitt tatt svært godt imot, og det utvider markedet vanvittig. Konsekvensen er at vi får flere kunder til lavere markedsføringskostnad og lander flere kontrakter med bedre margin per salg.

– Er det mulig å tallfeste koronaeffekten for dere?

– Da tror jeg man må være en kombinasjon av makroøkonom og smittevernekspert. Vi er i fire land i Europa, og usikkerheten er fremdeles der, så det blir vanskelig å regne på akkurat hvor det ender. For et vekstselskap som oss har det ikke så mye å si akkurat hva tallet blir, men farten vi har når korona er over betyr mye. Det ser ut til å være veldig bra fart nå og ut av året, sier Thorsheim.

Håper på milliardselskap

Av den ferske oppdateringen går det frem at omsetningen i Norge og Sverige falt med henholdsvis 24,6 og 1,7 prosent.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet 153 millioner kroner i kontanter, og det opplyses at det regner med å sitte igjen med mellom 65 og 75 millioner kroner i kontanter etter etableringen av det ovennevnte spanske leasingselskapet Edea (European Distributed Energy Assets).

– Nå har vi lansert leasingdatterselskapet som skal «fundes» opp med 100 millioner kroner denne sommeren, og vi håper at det blir enda et milliardselskap innen utgangen av 2023, sier Thorsheim.

Driftsresultatet (ebit) endte på minus 40,4 millioner kroner, mot minus 31,2 millioner kroner i første halvdel av 2019.

Bruttomarginen, differansen mellom innkjøps- og utsalgspris, endte på 16,4 prosent mot 13,4 prosent i fjor.

Otovo er per mandag verdsatt til rett i underkant av 900 millioner kroner på markedsplassen for unoterte aksjer (NOTC).

Blant aksjonærene i selskapet finner man blant annet Nysnø, et norsk klimainvesteringsfond og det svenske konsernet Axel Johnson.

For ordens skyld opplyser DN at daglig leder Andreas Thorsheim var styremedlem i Dagens Næringsliv frem til april i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.