I dag bruker vi penger i to former: Fysiske sedler utstedt av Norges Bank og såkalte kontopenger, penger i banken som vi aldri håndterer fysisk. Den siste varianten dominerer som betalingsmiddel, ettersom vi trekker kortet stadig oftere og sjeldnere går med mynter og sedler i lommen.

Nå vurderer altså sentralbanken en tredje variant, skriver Aftenposten. Nettsedlene vil være elektroniske, men skal i prinsippet fungere som dagens kontanter og skal utstedes av Norges Bank dersom de blir en realitet.

– Tillit til pengene er avgjørende for at de skal kunne fungere etter hensikten. I moderne tid er det sentralbanken som har sørget for dette, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Nettsedler kan gjøres til tvungent betalingsmiddel, altså at butikker og andre er pålagt å akseptere dem, i likhet med dagens kontanter, og de kan utformes slik at det fortsatt vil være mulig å betale anonymt. Dagens elektroniske betalinger legger igjen spor, og personvernhensyn er et viktig argument blant dem som er motstandere av et kontantløst samfunn.

Bransjeorganisasjonen Finans Norge er kjent med arbeidet som foregår og sier de avventer konkrete utspill og også følger med på det som skjer andre steder i verden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.