På konferansen DNB Invest tidligere i mars ga Spetalen kryptovalutaen bitcoin det glatte lag.

Øystein Stray Spetalen har snudd i synet på bitcoin.
Øystein Stray Spetalen har snudd i synet på bitcoin. (Foto: Gunnar Lier)

– Det eneste jeg har laget en analyse av er at bitcoin i dag konsumerer like mye energi som hele Norges energiforbruk. Det er ekstremt miljøfiendtlig. Hvis man virkelig mente noe om bitcoin burde myndighetene og EU forby dette med en gang. Da kutter man CO2-utslippet betraktelig, sier han, og betegner det som en tullevaluta, sa Spetalen.

– Det er bare tull og tøys. Vi klarer oss fint med de betalingssystemene som er i dag, sa Spetalen videre.

Nå har derimot pipen en annen lyd i et intervju med Finansavisen etter at Spetalen har gått inn på eiersiden i den norske kryptobørsen Miraiex.

– Når fakta endrer seg, så endrer jeg meg. Jeg møtte Miraiex-gründerne Thuc og Øyvind dagen etter opptaket av podkasten tidlig i mars og skjønte at jeg hadde tatt feil. Og når jeg i tillegg leste at Kjell Inge Røkke hadde gått inn i bitcoin, så var det helt åpenbart. Orker ikke å se at Røkke tjener penger og ikke jeg, sier Spetalen til Finansavisen.

I starten av mars lanserte industrimagnaten Kjell Inge Røkke kryptoselskapet Seetee som hadde kjøpt bitcoin for 500 millioner kroner.

Spetalen sier til FA at han også har kjøpt bitcoin, men for mindre enn Røkke.

Fredag kveld handles bitcoin for om lag 54.000 dollar, noe lavere enn de høyeste nivåene på over 60.000 dollar fra i midten av mars.

Går inn i styret

Miraiex, som tilbyr handel i kryptovalutaene bitcoin, ethereum og ripple, hentet i desember fem millioner kroner i frisk kapital fra flere investorer. Børsen tar en avgift på 0,5 prosent på kjøp og salg av kryptovaluta.

– Vi trengte egentlig ikke penger. Vi ønsket bare å vokse raskere, sa Thuc T. Hoang (30), daglig leder og største eier i Miraiex, til DN i desember, men ville ikke si hva investeringen priset selskapet til.

Kryptosfæren er invadert av Non-Fungible Tokens, men hva er nå det?
Non-Fungible Tokens har blitt det nyeste innen krypto for dem som er ute etter rask avkastning på investeringene. Men hva er NFT-er, og hvordan fungerer de? Bloomberg viser deg den nye kunstformen som har invadert kryptosfæren.
02:27
Publisert:

Overfor Finansavisen er Spetalen svært positiv til Miraeix og sier at han går inn i styret i selskapet.

Skyfall Ventures, som tidligere har investert i Kolonial, og Nordnet-profilen Mads Johannesen var blant dem som spyttet inn penger i Miraiex i desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.