Fredag kom nyheten om at Vistin Pharma, der investor Øystein Stray Spetalen er storeier, kan ha kommet med en mulig korona-kur. Legemiddelet kalles metformin og brukes i diabetesmedisin. Det norske legemiddelselskapet Vistin Pharma er Europas eneste større produsent av middelet, som nå skal testes som medisin mot sykdom som er utløst av koronavirus.

Samtidig meldte helseteknologiselskapet Softox Solutions, som er notert på Merkur Market på Oslo Børs, mandag at det skal delfinansiere et forskerteam fra København Universitet som skal starte arbeidet med å se på effekten av selskapets teknologi til inhalering for å motvirke virale og bakterielle infeksjoner i luftveier og lunger. Softox-aksjen har allerede steget voldsomt siden koronaviruset begynte å spre seg rundt om i verden. DN har allerede omtalt Kristian Almås og broren Geir, som har en papirgevinst på over 140 millioner kroner i Softox siden slutten av februar.

Begge selskapene stiger voldsomt på børs på de koronarelaterte nyhetene. Softox var opp mer enn 30 prosent på det meste på nyheten, mens Vistin Pharma den siste måneden har steget nesten 16 prosent. Tidlig ettermiddag mandag er selskapet opp rundt 15 prosent.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets er imidlertid ikke overbevist på prisingen på aksjen. Han mener at selskaper som Softox har det med å skyte i været i sånne situasjoner som vi nå ser.

– Om produktet deres funker som de sier er spørsmålet om det egentlig burde være en kursøkning på 3.000 prosent, heller enn 30. Jeg vet bare at det spekuleres i om det har noen effekt, sier han.

Hermanrud understreker at han har lite kjennskap til Vistin Pharma.

– Gitt at alt lykkes

Hermanrud får støtte fra investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management. Næss mener det er vanskelig å si om prisen er rett, i og med at aksjer prises på lang sikt, forklarer han.

– Bare fordi kursen går opp er det ikke nødvendigvis en aksje jeg ville jaget, sier investeringsdirektøren.

– Det man gjør i praksis er at man regner på verdien gitt alt lykkes. Så finner man høye verdier og begynner å trekke fra. Kanskje medisinen ikke virker, kanskje man ikke får solgt og så videre, legger han til.

Han er samtidig klar på at det kan bli «veldig hyggelig», dersom alt klaffer. I Softox' tilfelle, der man har patent på teknologien, er imidlertid sjansen for det bedre, mener Næss.

– Med tanke på Vistin, så er det et generisk produkt som egentlig hvem som helst kan produsere, og som produseres med lav margin. Det er neppe en dramatisk positiv lønnsomhet dersom man ikke har enerett på produktet, påpeker investeringsdirektøren.

Priser inn oddsen

Hermanrud mener at en børsoppgang på 30 prosent kan ses på som at markedet priser inn odds på at produktet fungerer som forventet.

Peter Hermanrud
Peter Hermanrud (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Plutselig er det et desperat behov for ting som kan hjelpe mot sykdommen. Dette er veldig alvorlig, og hvis man begynner å tro at noe kan ha en effekt, så blir betalingsviljen veldig stor.

Han mener imidlertid at det er flere eksempler på lignende selskaper, der produktet ikke har levert.

– Det er veldig vanlig at selskaper presenterer produkter som skal gjøre underverker, men så viser det seg at det ikke stemmer helt. Da er det vanlig at aksjen skyter i været, før den tanker helt.

Moderate forventninger

Til Finansavisen, som først omtalte saken, uttalte Vistin Pharma-sjef Kjell Erik Nordby at han har moderate forventninger, all den tid det fortsatt er en hypotese om hvorvidt middelet kan bli brukt som koronakur.

– Det er teoretisk hold i dette, men det er stykke å gå før man kan ta bølgen, sa Nordby til Finansavisen.

Ifølge sjefen vil det i så fall ta minst 20 måneder å få på plass en produksjonslinje for legemiddelet, om teorien skulle ha hold. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.