Aker-sjefen fikk lønn for strevet også i 2017, viser årsrapporten som ble offentliggjort tirsdag morgen. Aker er kontrollert av Kjell Inge Røkke.

Øyvind Eriksen fikk 15,7 millioner kroner i lønn og 10,2 millioner kroner i bonus. Samlet utbetaling ble 25,9 millioner kroner.

Året før fikk Eriksen utbetalt til sammen 24,9 millioner kroner, hvorav 9,6 millioner kroner var bonus.

Aker hadde et bra år i 2017, ikke minst takket være Aker BP, der Aker er største aksjonær. Etter kjøpet av Hess' virksomhet i Nordsjøen fikk aksjekursen et puff oppover, noe som dro med seg Akers aksjekurs.

Ting tar tid

Foruten Hess-kjøpet i regi Aker BP, var fjoråret preget av fravær av store transaksjoner, noe Eriksen et år tidligere hadde signalisert ville komme. I et intervju med DN kommenterte Eriksen fravær av transaksjoner i Aker Solutions, Akastor og Kværner slik:

– Sonderingene har likevel tatt lengre tid enn det vi forventet ved inngangen til året. Det skyldes primært oss selv. Vårt hovedanliggende har hele tiden vært å styrke det industrielle fundamentet i våre leverandørbedrifter samtidig som det skapes størst mulig aksjonærverdier langsiktig. Med de resultatene som bedriftene har levert i 2017, har vi tid til å modne frem beslutningen.

Fredriksen-samarbeid

Det var én transaksjonen i Aker-regi det er vits å snakke om. På starten av fjoråret slo Aker-kontrollerte Solstad Offshore seg sammen med Farstad Offshore og John Fredriksens Deep Sea Supply. En stor transaksjon målt i antall offshoreserviceskip og gjeld, men en liten transaksjon målt i penger Aker har puttet inn og børsverdi. Ellers skjedde det ikke stort.

Aker kastet seg inn i kampen om Norske Skog i fjor høst, men i forrige uke kom nyheten om at Aker ikke lenger var med i kampen om å bli ny eier av den tradisjonsrike papirprodusenten.

Bok-krangel

Eriksen & Co. brukte også tid på å krangle med forfatter Henrik Langeland og Tiden Norsk

Kjell Inge Røkke.
Kjell Inge Røkke. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Forlag om utgivelsen av boken om Aker de siste 25 årene. Det endte med at «Eventyrerne», som Aker ikke ville gi ut som jubileumsbok, ble lagt ut på Akers hjemmeside like før boken nådde bokhandelen. Men da Morgenbladets anmelder trakk frem flere eksempler på avskrift, trakk forlaget boken. Røkke satte punktum for krangelen med å skjelle ut forfatter og forlagsredaktør i et åpent brev. (Vilkår)

Norsk finanstopp hjalp HBO med serien Billions: - Virkeligheten slår fantasien
Sesong 3 av den populære serien om finans- og makteliten i New York har premiere mandag, og det er én spesiell grunn til at den slår ekstra godt an hos den norske finansmannen Peter Warren
04:59
Publisert: