Fra 1. august får verdens største oljeserviceselskap en ny toppsjef. Norske Paal Kibsgaard-Petersen trer av, og inn kommer Olivier Le Peuch. Det skriver Schlumberger i en melding fredag. Kibsgaard-Petersen har jobbet ni år i selskapet.

– Oliver innehar selskapets verdier, en dybdeforståelse av vår virksomhet, og en allerede bevist merittliste, han passer perfekt for å lede Schlumberger inn i neste kapittel av vår historie, sier Kibsgaard i meldingen.

«Det største selskapet du aldri har hørt om»

Det har tidligere vært klart at Kibsgaard-Petersen skulle ut.

– Den prosessen som er startet, var det jeg som ba styret om å starte. Jeg har sittet ni år med daglig ansvar. På et tidspunkt i fremtiden er det bare naturlig at jeg gir stafettpinnen over til neste mann eller kvinne som kan tilføre selskapet nye impulser og ideer og bygge videre på det jeg har gjort, sa Kibsgaard-Petersen til DN tidligere i år.

Toppsjefen sa til DN at han i fjor sommer ba styret om å se etter en etterfølger.

Kibsgaard-Petersen er ikke veldig kjent utenfor oljekretser, men selskapet han leder, har 100.000 ansatte – like mange som hele Google. Schlumberger er mer verdt enn General Motors. Schlumberger er «det største selskapet du aldri har hørt om», ifølge The Guardian.

Kibsgaard-Petersen går nå av som både styreleder og administrerende direktør i selskapet. I årsrapportene kom det hver vinter frem at Kibsgaard-Petersen hadde fått rundt 20 millioner dollar for det foregående året. Summerer man opp tallene i rapportene siden 2011, har Kibsgaard-Petersen tilsynelatende fått 143 millioner dollar i totalkompensasjon som toppsjef, tilsvarende nokså nøyaktig en milliard kroner basert på løpende dollarkurser.

– Jeg vet ikke hvordan milliarden er kalkulert. Jeg får en cashutbetaling og en estimert verdi av fremtidige aksjeverdier. Den har selvfølgelig blitt betraktelig mindre enn det som var utgangspunktet. Men samtidig, jeg tjener godt. Men det jeg har i lønn, er fastsatt av styret og godkjent av aksjonærene. Jeg har ikke flere kommentarer til det, sa Kibsgaard-Petersen til DN.

Oljekrise

Høsten 2014 sank oljeprisen kraftig. Flere selskaper tapte enormt, og det som i ettertid er blitt kalt oljekrisen var i gang. I denne perioden satt Kibsgaard-Petersen en kraftig nedbemanning i selskapet.

– Slik som det var, gikk omsetningen ned med rundt 50 prosent på 18 måneder, fra slutten av 2014 til midten av 2016. For et svært selskap som vårt er det ganske radikalt. Vi var nødt til å ta tøffe grep og raske grep for å ta vare på den finansielle styrken til selskapet og passe på at vi proaktivt kunne navigere veldig vanskelige markedsforhold, har Kibsgaard uttalt.

– Vi har nedbemannet godt over 60.000. Det er et enormt tall.

Fredag la også Schlumberger frem resultatene for andre kvartal. Omsetningen endte på 8,3 milliarder dollar. På forhånd var det ventet en omsetning på 8,1 milliarder, ifølge TDN Direkt Resultatet endte på 0,35 dollar per aksje. Dette var som ventet.

«Beæret»

Olivier Le Peuch, mannen som skal ta selskapet videre, har hatt flere lederroller i selskapet tidligere. Mark G. Papa tar over som styreleder, fremkommer det av fredagens melding.

– Jeg er beæret over å ha blitt valgt til å lede Schlumberger og selskapets ansatte som er i verdensklasse i en veldig spennende tid i vårt selskaps historie, sier Le Peuch.

Peter Currie, styrets uavhengige styreleder, sier følgende om Kibsgaard-Petersens avgang.

– Styret og jeg takker Paal for hans mer enn 22 år lange tjeneste til Schlumberger. Paal styrte selskapet gjennom den verste nedgangen i industriens historie, og fikk oss på rett kurs igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.